Krémový cibulkový dip a jogurtová polévka s okurkou a mátou | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Krémový cibulkový dip a jogurtová polévka s okurkou a mátou

30. 1. 2015

Mléko je nezastupitelným zdrojem bílkovin, cukru, tuků, minerálů, vitaminů a stopových prvků. Mléčné výrobky podporují i správné fungování imunitní soustavy, takže by se měly na našem stole objevit každý den. Nabízíme vám dva zajímavé recepty s jogurtem, smetanou a sýrem.

Krémový cibulkový dip

Ingredience: 1 větší cibule nasekaná najemno, 1 lžíce olivového oleje, 1/4 šálku nakrájené jarní cibulky, 3/4 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, kajenský pepř (chilli papričky) dle chuti, 1 stroužek propasírovaného česneku, 3/4 šálku kysané smetany, 3/4 šálku majonézy, 1/2 šálku cottage-cheese (smetanový sýr, dle libosti)

Na ozdobu: nakrájená jarní cibulka

Postup:

Na pánvičce osmahněte na oleji nasekanou cibuli cca jednu minutu. Poté snižte teplotu, zakryjte a za občasného míchání restujete dozlatova. Přidejte jarní cibulku, sůl, pepř, chilli papričky a míchejte cca 2 minuty. Přidejte česnek a míchejte ještě minutu. Poté stáhněte ze sporáku a nechte cca 15 minut vystydnout.

Mezitím v menší misce vymíchejte zakysanou smetanu, majonézu a cottage-cheese (smetanový sýr). Vmíchejte cibulovou směs a dozdobte pokrájenou jarní cibulkou. Nechte uležet v lednici alespoň hodinu.

Do dipu si namáčejte pokrájenou zeleninu na tyčinky – např. papriky, řapíkatý celer, okurky, mrkev.

Chlazená jogurtová polévka s okurkou a mátou

Ingredience: 1 a 1/2 čajové lžičky kmínu, 3 a 1/2 šálky bílého jogurtu, 1 oloupaná a pokrájená středně velká okurka, 3 lžíce jemně nasekané čerstvé máty, 1 čerstvá a jemně nasekaná zelená chilli paprička (dle chuti, může být menší množství), 1/4 lžičky garam masala (indické „koření pěti vůní“), 1/4 lžičky soli (dle chuti, 1/8 lžičky bílého pepře

Na ozdobu: lístky čerstvé máty

Postup:

Pokud máte celý kmín, nadrťte ho a dejte stranou. Do mixéru dejte jogurt (můžete ho nakombinovat se zakysanou smetanou), okurku, koření (garam masala), sůl, pepř, mátu. Chilli papričku doplňte těsně před podáváním. Naservírovaný chod posypte namletým kmínem a dozdobte čerstvou mátou. Kdo nemá rád kmín, může ho nahradit lehce opraženými dýňovými semínky a pro zpestření dozdobit nadrobno pokrájeným rajčetem.

Více zajímavých informací a inspirativních receptů naleznete na www.bileplus.eu.


publikováno: 30. 1. 2015, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: mléko, sýr, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+