Kvalitní káva vylepší zdraví | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Kvalitní káva vylepší zdraví

5. 6. 2018

Ačkoliv světové studie prokázaly léčivé účinky látek obsažených v kávových zrnech, najdou se odborníci, kteří důkazy vyvracejí. A tak vzniká prostor pro neustálé diskuse, spekulace a výměnu názorů. Pojďme společně proniknout do voňavého světa kávy, představit si správný způsob přípravy a ukázat si možnosti, jak zužitkovat zdravý obsah, který tato plodina ukrývá.

Klíčem je správné zpracování

Studie prokázaly, že konzumováním kávy a kofeinu v ní obsaženého, předcházejí lidé mnoha zdravotním rizikům. Vždy je však důležité dbát na množství a způsob přípravy kávy. Typický šálek obsahuje například mnoho živin – vitaminy B1, B2, B3, B5, B9, mangan, draslík, hořčík, fosfor a další množství látek, jako jsou oleje, vosky, sacharidy, kyseliny a bílkoviny. Abychom získali všechny tyto pozitivní vlastnosti kávy, musíme dbát nejen na kvalitu zrna, ale i další faktory důležité při přípravě.

Bohužel spousta předem připravených instantních a kapslových káv neobsahuje dostatek těchto živin. Proto pro domácí přípravu vyhledejte výběrovou kávu, která vám zaručí kvalitu díky ručně sbíraným zrnům a vysokému standardu při pěstování. Nebo si nechte oblíbený nápoj připravit od profesionálů v kavárně. „Samotná příprava má přísné zásady, které pomohou získat z kávy prospěšné látky a plnou chuť, proto je žádoucí používat profesionální pákové kávovary, které jsou vybaveny unikátními technologiemi.

Významně se na kvalitě projeví způsob mletí zrn, které poskytne vždy čerstvost právě namleté suroviny. Velice podstatnými aspekty jsou také optimální stlačení a extrakce kávy, která by ideálně měla trvat 25 až 30 vteřin. V ten moment jste do šálku dostali pravou kvalitu a blahodárné látky prospěšné vašemu zdraví,“ říká šéfbarista CrossCafe Petr Korbel.

Jak může káva pomoci?

Jaké pozitivní účinky má tedy takto připravená káva? Studie ukazují, že pravidelné pití kávy přináší o 65 % nižší riziko vzniku Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Kofein totiž pozitivně působí na paměťovou výkonnost a pravděpodobně snižuje i tvorbu beta amyloidu v mozku. Terapeutické použití kofeinu v klinické praxi je tudíž jednou z mnoha slibných cest v boji s Alzheimerovou nemocí,a proto v současné době probíhá řada klinických studií. Dalším častým onemocněním, kde může podle vědeckých poznatků káva zmírnit negativní příznaky je diabetes 1. typu, onemocnění charakterizované zvýšením hladiny krevního cukru. Odborníci uvádějí, že 3 až 5 šálků filtrované kávy za den může tedy snižovat riziko rozvoje diabetu 2. typu. Konzumace kávy totiž zvyšuje aktivitu antioxidačních enzymů a ovlivňuje senzitivitu tkání k účinku inzulinu.

Antioxidanty proti depresi

Významný podíl na zdravé účinky kávy má velké množství antioxidantů, obzvláště polyfenoly. Tyto látky mají schopnost neutralizovat volné radikály, které zapříčiňují proces poškozování jednotlivých buněk v lidském organismu. Tím se předchází před degenerativními poruchami mozku, předčasnému stárnutí nebo oslabení imunitního systému. Odborníci dokonce tvrdí, že konzumace kvalitní kávy celkově snižuje vznik různých fyzických onemocnění, ale i psychických poruch.

CrossCafe original je největší česká síť moderních kaváren. Posláním CrossCafe original je vytvářet příjemný prostor pro nejrůznější kavárenské aktivity hostů. Mohou se zde potkávat s přáteli, stejně jako studovat či pracovat, vzít si kávu s sebou nebo jen tak posedět. Každý návštěvník tento originální prostor využívá jinak, podle svých představ. Samozřejmostí kaváren CrossCafe original je kvalitní prémiová káva vlastní směsi, originální domácí zákusky, čerstvé sendviče, obědová menu a Wi-fi zóna zdarma. CrossCafe original má nyní 24 poboček a najdete ho v Praze, Plzni, Hradci Králové, Havířově, Olomouci, Liberci, Pardubicích, Železné Rudě a Ostravě.


publikováno: 5. 6. 2018, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: káva, kavárna

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+