Lehká štědrovečerní večeře. Kapr na modro a salát s jogurtem | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Lehká štědrovečerní večeře. Kapr na modro a salát s jogurtem

21. 12. 2014

Abychom se nemuseli vzdávat tradičních vánočních dobrot, můžeme mnohé recepty nahradit dietnějšími variantami. Jako inspiraci pro Vás připravila nutriční specialistka Nikola Gojdičová z kliniky ISCARE návod na lehkou štědrovečerní večeři – kapra na modro. Tato staročeská úprava nevyžaduje žádné přidané tuky, není ani potřeba kapra smažit. Jako přílohu doporučuje podávat klasický bramborový salát, jen místo obvyklé majonézy použijeme bílý jogurt. Takto připravená večeře je nejen chutná, ale především lehce stravitelná. Díky tomu si pohodu Vánoc můžete vychutnat bez výčitek i kil navíc.

Kapr na modro

Suroviny potřebné na přípravu jedné porce: 150 g kapra (vhodnější je bez šupin), 50 g mrkve, 50 g celeru, 50 g petržele, 100 g cibule, divoké koření – pepř, bobkový list, nové koření, tymián, sůl, cukr, ocet

Postup:

Kapra zakoupíme pokud možno bez šupin, díky tomu se nám na konci tepelné přípravy zbarví modře, odkud pramení jeho název. Pokud máme kapra se šupinami, dbáme na to, abychom nepoškodili při čištění jeho kůži. Očištěného kapra nakrájíme na jednotlivé porce o váze cca 150 g. Osolíme, pokapeme citronem a necháme cca 30 minut odležet. Do velkého hrnce dáme vařit vodu, přidáme nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninu s cibulí nakrájenou na kolečka. Nasypeme divoké koření, osolíme a zalijeme octem. Je potřeba vytvořit silný a výrazný vývar, proto nemusíme použít mnoho vody. Necháme vařit 20 až 30 minut. Do takto vzniklého vývaru, který udržujeme těsně pod bodem varu (nesmí nám divoce probublávat) vkládáme porce kapra, kterého povaříme 15–20 minut. Mezitím si svaříme trochu octa s cukrem, naředíme vývarem a při servírování jím můžeme kapra lehce polít.

Bramborový salát s bílým jogurtem

Suroviny potřebné na přípravu jedné porce: 150 g brambor na salát , 20 g mrkve, 20 g celeru, 20 g petržele, 20 g sterilovaného hrášku, 20 g kyselé okurky, 10 g cibule, 30 g bílého jogurtu (do 1,5 g tuku v sušině), sůl

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostky. Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na stejně velké kostky jako brambory a rovněž uvaříme. Uvařené brambory a zeleninu vložíme do mísy, přidáme sterilovaný hrášek a najemno nakrájenou cibuli (kterou po nakrájení můžeme přelít vroucí vodou, aby nebyla tak výrazné chuti). Nakonec přidáme bílý jogurt, vše smícháme a dochutíme solí.

Energetická hodnota na 1 porci kapra na modro s bramborovým salátem s jogurtem:

• blkoviny 32 g

• tuky 9 g

• sacharidy 39 g

• 1 540 kJ

www.iscare.cz


publikováno: 21. 12. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: ryby, salát, Vánoce, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+