Letní bio recepty podle Huga Hromase | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Letní bio recepty podle Huga Hromase

13. 7. 2021

Horké dny jsou konečně v plném proudu. Dopřejte si proto k večeři zajímavější a barevnější pokrmy. Už vás nebaví dokola grilovat jen kuřecí maso a k tomu podávat klasický salát a pečivo? Hledáte zajímavé tipy, kterými ozvláštníte svou kuchyni a potěšíte tak sebe, rodinu i pozvanou návštěvu? Nechte se inspirovat perfektními recepty na chutná jídla, která připravil známý kuchař Hugo Hromas z biopotravin. Dostanou vás nejen báječnou chutí, ale i nádhernými barvami, které rozzáří každý talíř.

H

ovězí karbanátek na grilu s pečenou paprikou

Suroviny: 500g bio mletého hovězího krku, 1kg bio červené papriky, 2 stroužky bio česneku, hrst sekané bio petrželky, 200g bio ovčího sýra, 200g bio zakysané smetany, 2 hrsti zelených bio bylin nebo bio salátu, 4 bulky, sůl a bio pepř

Postup:

Mleté maso smísíme se solí a pepřem, utřeným stroužkem česneku a nasekanou petrželkou. Ovčí sýr nakrájíme na malé kostky a zamícháme do směsi mletého masa. Nad rozpáleným grilem opálíme papriky ze všech stran dočerna a necháme je krátce vychladnout. Oloupeme zčernalou slupku a pečené papriky zbavíme semeníku. Upečenou dužinu nasekáme nožem nadrobno.

Z mletého masa zformujeme čtyři koule a „rozplácneme“ je na tvar karbanátku silného asi tři centimetry. Grilujeme je nad rozpáleným dřevěným uhlím. Jakmile na spodní straně zezlátnou a tzv. se pouštějí roštu (už se nelepí), obrátíme a pečeme z druhé strany.

Rozkrojíme si bulky a opečeme z vnitřní strany. Na spodní polovinu bulky dáme lžíci zakysané smetany, na kterou položíme směs bylin nebo zeleného salátu, přidáme upečený karbanátek a na něj lžíci pečené nasekané papriky. Uzavřeme druhou polovinou bulky a podáváme ještě horké.

Grilovaná krkovice s cibulovým salátem, brambory pečené v popelu

Suroviny: 800g bio vepřové krkovice, 200g bio jogurtu, 1 větší bio cibuli, 2 stroužky bio česneku, hrst listové bio petrželky, sůl a bio pepř

Cibulový salát: 500g bio cibule, 2 lžíce bio rozinek, 2 lžíce bio vinného octa, 2 lžíce bio rostlinného oleje, sůl

500g menších bio brambor ve slupce

Postup:

Vepřovou krkovici nakrájíme na silnější plátky a marinujeme v jogurtu se solí, pepřem, nastrouhaným česnekem a cibulí. Do marinády můžeme přidat hrst nasekané petrželky.

Oloupanou cibuli nasekáme na tenké plátky, osolíme a promícháme s předem namočenými rozinkami, octem a olejem. Promačkáme a necháme asi hodinu odpočinout.

Necháme v grilu odhořet chrastí a drobné větvičky, abychom získali větší množství popela.

Rozpálené uhlí zasypeme vrstvou popela a umístíme do něj brambory. Zahrneme druhou vrstvou popela a na něj umístíme několik kusů žhavého uhlí. Popel zajistí, aby se brambory pekly, ale nespálily. Brambory pečeme v popelu, dokud na vpich špejlí nebudou měkké.

Na grilovací jehly napícháme plátky podélně – tedy po délce. Pečeme zprudka nad rozpáleným uhlím z obou stran dozlatova. Na dotek by maso mělo být pevné a pružné. Pokud je měkké, je uvnitř ještě syrové.

Podáváme horké brambory zbavené popela, lehce rozmáčknuté, s trochou cibulového salátu a grilovanou krkovicí.

Sýr s vejcem zapečený v paprice

Suroviny: 2 bio papriky, 4 bio vejce, 200g bio ovčího sýra, hrst sekané bio petrželky, sůl a bio pepř

Postup:

Papriky rozkrojíme podélně napůl a vyjmeme semeník. Odložíme žloutky z rozklepnutých vajec. Bílky smícháme s ovčím sýrem, osolíme a opepříme, přidáme sekanou petrželku a celou směs naplníme do rozkrojených paprik. Doprostřed směsi uděláme důlek a vložíme žloutek. Pečeme velice pozvolna na roštu nad uhlím, dokud směs neztuhne. Žloutek by měl ovšem zůstat tekutý nebo krémový.

Jehněčí na jehle s chlebovou plackou

Suroviny: 600g bio jehněčího mletého nebo sekaného masa z plece či kýty, 1 větší bio červená cibule, 2 stroužky bio česneku, 4 bio rajčata, 2 větší bio lilky, hrst sekané bio petrželky, 2 lžíce bio olivového oleje, 1 lžíce bio vinného octa, sůl a bio pepř, špetka mleté bio skořice

Chlebová placka: 300g hladké bio mouky, kousek droždí, lžička soli

Postup:

Nad rozpáleným uhlím upečeme lilek ze všech stran dočerna, dokud nezměkne. Upečený lilek odložíme stranou, aby vychladl.

V mouce uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, lehce prošleháme s vlažnou vodou a necháme pracovat, dokud vzniklý kvásek nezačne pěnit. Potom přilijeme přibližně 200ml vody, přidáme sůl a vypracujeme hladké těsto. To potřeme olivovým olejem a necháme zakryté kynout.

Z vykynutého těsta uděláme čtyři koule a necháme opět krátce nakynout. Vykynutou kouli těsta vymačkáváme od středu ke krajům až nám vznikne hrubá placka, kterou opatrně vytahujeme směrem do stran, dokud není tenká. Nad odhořelým uhlím pečeme placky do světle zlatavé barvy z obou stran a hotové placky skládáme na sebe, aby se zapařily a zůstaly vláčné.

Mleté maso smísíme s nasekanou petrželkou, strouhanou cibulí a česnekem, osolíme a opepříme a přidáme špetku skořice. Pokud nemáme mleté maso, můžeme jehněčí kýtu nebo plec nakrájet i s tukem (lojem) na tenké plátky. Ty poté na proužky, které nasekáme na kostičky. Pokračujeme sekáním nožem, dokud nevznikne homogenní hmota, která lepí a dobře drží pohromadě. Necháme maso uložené v chladu.

Spálené lilky zbavíme slupky a dužinu posekáme nožem a dochutíme solí, olivovým olejem a vinným octem.

Na jehly namačkáme směs mletého masa, vytvarujeme šišky a grilujeme zprudka na grilu. Ohřejeme hotovou placku, na kterou rozetřeme upečený lilek, přidáme na kostky nakrájené rajče a stáhneme na placku upečené maso. Podáváme upečený jehněčí špíz zabalený v placce s rajčaty a pečeným lilkem.

Pečená zelenina s bylinkovým pestem

Suroviny: 2 bio lilky, 6 bio menších červených cibulí, 4 bio červené papriky, 4 bio rajčata, směs bylin (tymián, petrželka, rozmarýn, máta, šalvěj, koriandr), bio olivový olej, bio vinný ocet, sůl

Postup:

Napřed si nachystáme pesto. Na objem volíme méně aromatické byliny, jako je petržel a kořeníme výraznějšími bylinami, jako je rozmarýn, máta nebo šalvěj. Smísíme s olivovým olejem a dochutíme solí a vinným octem.

Na grilu upečeme zeleninu ze všech stran, papriky a lilky dočerna. Na mírnějším žáru pečeme cibule doměkka a rajčata jen krátce.

Hotovou zeleninu zbavíme spálené slupky a upečenou dužinu naaranžujeme na talíř. Ozdobíme bylinkovým pestem a můžeme podávat horké s pečivem nebo vychladlé jako salát z pečené zeleniny.


publikováno: 13. 7. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+