Majonéza Hellmann´s slaví už 100 let
Češi mají o tom, jak má vypadat vánoční večeře, jasno. Jak ukázal průzkum značky Hellmann´s, 96 % Čechů si představuje řízek a bramborový salát. Vánoce bez bramborového salátu nemůže mít dokonce 99 % českých domácností. A do salátu dávají majonézu, nejčastěji Hellmann´s. Vyzkoušejte náš recept. Ostatně letos slaví Hellmann´s už rovných 100 let od svého vstupu na světový trh, u nás se tato značka objevila v roce 1992.
Jak vznikla majonéza?
Dnes majonézu vnímáme jako běžnou výbavu našich ledniček, málokdo ale ví, že vznikla v podstatě omylem. V roce 1756 porazil francouzský vévoda Richelieu u Port Mahonu britské vojsko a nechal vystrojit hostinu. Šéfkuchař chtěl připravit studenou omáčku ze smetany a vajec, neměl ale smetanu, proto ji nahradil olivovým olejem. Omáčka, která vznikla, byla pojmenována „mahonéza“ a zachutnala všem natolik, že se rozšířila i do okolních zemí.
Tradiční rodinný recept
Majonéza pana Hellmanna byla pak uvedena na trh ve Spojených státech pod názvem Hellmann´s Blue Ribbon Mayonnaise již v roce 1912. Své příznivce si majonéza získala především díky tradičnímu rodinnému receptu. Původně byla balena do dřevěných misek, stejně jako máslo, a aby se odlišila, převazovali ji modrou stuhou. Tak vzniklo dnes už známé logo značky Hellmann´s. Postupem času popularita Hellmannovy majonézy stoupala, a proto svou výrobu rozšířil ještě o tatarskou omáčku.
- Portfolio produktů značky Hellmann´s se stále rozrůstá. Přibyly salátové dressingy, kečup a hořčice. I majonéza Hellmann´s postupuje stále dopředu, a to díky vývojovému středisku, které na základě spotřebitelských průzkumů připravuje neustálé inovace. Suroviny jsou velmi pečlivě vybírány a ve spojitosti s moderní technologií je vysoká kvalita standardem značky.
Bramborový salát
Ingredience: brambory uvařené ve slupce (5 lžic), majonéza Hellmann´s (6–8 lžic), velké uvařené mrkve (5 ks), uvařená vajíčka (2 ks), nadrobno nakrájené nakládané okurky (10 ks), mražený hrášek (1 sáček), libová šunka (500 g), lák z okurek (5 lžic), hořčice Hellmann´s (5 lžic), špetka soli a pepře
Postup:
Brambory, mrkev, salám, vejce a okurky nadrobno nakrájíme (stačí na velikost mřížkového kolečka). Doplníme další ingredience a dobře promícháme. Necháme v chladu uležet do druhého dne.