Májové recepty se sezónními surovinami | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Májové recepty se sezónními surovinami

20. 5. 2021

V tomto měsíci toho dost dozrává. Pojďme zakomponovat do vaření či pečení chřest, kedlubnu a rebarboru. Aby vám chutnalo ještě víc, vytipovali jsme pro vás několik místních farmářských specialit s prestižním oceněním Regionální potravina, které pokrmům dodají jedinečnou chuť.

Kedlubnové karbanátky se špenátem a sýrem

Toužíte si dát k obědu nebo k večeři něco lehkého a svěžího už jen na pohled? A aby vás příprava jídla ideálně nestála moc času? Pak by vás mohly nadchnout naše kedlubnové karbanátky se špenátem, kde nesmí samozřejmě chybět sýr. Jednoznačně doporučujeme lehce nažloutlý dlouho zrající tvrdý sýr Roztomilák z malé sýrárny z podhůří Jeseníků „Roztomilé sýry“. Při každém zakousnutí ucítíte v ústech mnoho drobných sýrových křupinek, které se rozplynou na jazyku a zanechají po sobě neodolatelnou chuť s lehkým nádechem oříšků. Tento jedinečný sýr si vloni v Olomouckém kraji vysloužil prestižní ocenění Regionální potravina.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 60 minut

Ingredience: 350 g kedlubny, 150 g jáhel, 50 g špenátu, 2 vejce, 80 g tvrdého sýra Roztomilák od PROFI MP STAVBY s. r. o., sůl, pepř, tymián, sušený česnek

Postup:

  1. Kedlubny oloupeme a nastrouháme nahrubo, poté smícháme s nasekaným špenátem, vařenými jáhlami a vejcem. Nakonec přidáme sýr a dochutíme.
  2. Naplníme košíčky řidší směsí a pečeme 12 minut při 180 °C.

Rebarborový koláč

Taky jste se zamilovali do lehce nakyslého rebarborového koláče? Pokud si ho chcete připravit z čerstvé rebarbory, máte na to čas zhruba do poloviny června. Pak její sezóna končí. Důležitou součástí moučníku je ovšem i těsto. Aby bylo dokonale vybalancované, přidali jsme do něj také trochu tvarohu. Pro jedinečnou chuť a konzistenci se přimlouváme za loňského vítěze Regionální potraviny v Plzeňském kraji – Tvaroh tučný od Václava Duba – Mlékárna Boubín. Vyrábějí ho ručně z plnotučného kravského mléka, díky čemuž je lákavě našlehaný a úžasně jemný. Proto se hodí nejen do těsta, ale i na krémy, pomazánky nebo jen tak.

Počet porcí: 8 porce

Doba přípravy: 120 minut

Ingredience: 400 g rebarbory, 100 g cukru krupice

Těsto: 125 g másla, 125 g cukr krupice, 3 vejce, 160 g hladké mouky, 50 g Tvarohu tučného od Václava Duba – Mlékárna Boubín, 20 ml mléka

Drobenka: 60 g cukru krupice, 125 g mouky, 95 g másla, 60 g drcených mandlí, špetka soli

Postup:

  1. Nejprve odkrojíme oba konce rebarbory a pak ji dobře opláchneme. Poté rebarboru oloupeme a nakrájíme na 2cm špalíky a posypeme 100 g cukru. Necháme 30 minut odstát.
  2. Při přípravě těsta nejprve utřeme máslo s cukrem a pak pomalu vmícháme vajíčka v pokojové teplotě. Přidáme mouku a nakonec tvaroh s mlékem. Vše dobře promícháme.
  3. Pro drobenku přesejeme mouku, přidáme povolené máslo a rukama dobře propracujeme. Pak přisypeme cukr, mandle a špetku soli. Dobře propracujeme.
  4. Vymažeme dortovou formu a dno vyložíme pečicím papírem. Poté nalijeme těsto a dobře rozprostřeme. Pak přidáme rebarboru a nakonec zasypeme drobenkou. Formu zakryjeme alobalem.
  5. Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 1 hodinu a půl.
  6. Podáváme teplé s velkou lžící tvarohu.

Pečený zelený chřest se slaninou, pórkem a bramborem

Nejde si nevšimnout, že nastala chřestová sezóna, která potrvá zhruba do půlky června. Chřestové recepty se na nás valí proudem, proto jsme se rozhodli také jeden přidat. Jedná se zapečený pokrm, který je jednoduchý a mohl by chutnat i dětem. Aby vás pokrm nalákal už svou vůní, přidali jsme do něj vepřový bok. Vybrali jsme jeden z nejlepších, a to Bělčický bok 2020 Zemědělského družstva Bělčice.

Nemusíte se bát, že je tučný. K výrobě se totiž pečlivě vybírají libové části vepřového boku z vlastního chovu prasat plemene Petrain. Bělčický bok si za své kvality vloni vysloužil ocenění Regionální potravina v Jihočeském kraji.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 60 minut

Ingredience: 1 svazek zeleného chřestu, 300 g menších brambor, 1 pórek, 100 g Bělčického boku 2020 od Zemědělského družstva Bělčice, 250 ml smetany 33 %, 80 g šalotky, 2 vejce, čerstvý tymián, sůl, pepř

Postup:

  1. Brambory povaříme v celku v osolené vodě cca 15minut do poloměkka.
  2. Mezitím očistíme chřest a uřízneme zdřevnatělé konce. Pórek nakrájíme a dobře propláchneme. Šalotku nakrájíme na měsíčky. Uvařené brambory nakrájíme na kolečka. Všechnu zeleninu smícháme a dáme na zapékací misku.
  3. Ve smetaně rozšleháme vejce, sůl, pepř a tymián a nalejeme do pekáče. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 25 minut.
  4. Slaninu si nakrájíme na tenké plátky a orestujeme na pánvi. Vypečeným tukem můžeme polít chřest a slaninou ozdobíme hotový pokrm.

Zdroj fotografií a receptů: www.regionalnipotravina.cz


publikováno: 20. 5. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: oběd, vaříme, večeře, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+