Marinovaná feta, špenátová polévka a telecí plátky saltimbocca | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Marinovaná feta, špenátová polévka a telecí plátky saltimbocca

16. 2. 2015

Máme pro vás zajímavé recepty, ze kterých připravíte skvělý lehký oběd, po kterém se bude olizovat celá rodina.

Marinovaná feta

Ingredience: 400 g fety nebo balkánského sýra Naše bio, 100 g zelených a černých oliv, 20 ml olivového oleje Billa, 4 stroužky česneku hrst nasekaných bylinek (petržel, tymián, bazalka, máta), šťáva z jedné limetky, sůl a zrnka celého pepře

Postup:

Sýr nakrájejte na kostičky. Z oleje, rozmělněného česneku, bylinek, soli, pepře a limetkové šťávy připravte marinádu, do které naložíte sýr a nechte dva dny v chladu odležet. Marinovaný sýr podávejte posypaný olivami. Chutná výborně s domácím pečivem.

Tip: Sýr vyndejte z lednice minimálně hodinu před konzumací a vyndejte ho z obalu, aby se plně projevila jeho chuť, vůně a konzistence. V kombinaci s bylinkami a olivovým olejem je zdrojem kvalitního vápníku a bílkovin.

Špenátová polévka s pestem

Ingredience: 250 g listového špenátu Chef menu, 1 l zeleninového vývaru, 180 ml smetany, 2 žloutky z vajec Billa, Sůl a pepř podle chuti, 4 lžíce zakysané smetany

Ingredience na pesto: 100 ml olivového oleje, 50g čerstvých bazalkových listů, 100 g nastrouhaného sýra Grana Padano Billa, 50 g piniových oříšků, 2 stroužky česneku, sůl

Postup:

Do vařícího zeleninového vývaru vložte očištěný špenát a uvařte ho doměkka. Horkou polévku rozmixujte ponorným mixérem a zahustěte žloutky rozmíchanými ve smetaně. Na pesto utlučte v hmoždíři nebo rozmixujte ponorným mixérem všechny uvedené ingredience. Po rozdělení do talířů či hlubokých misek ozdobte každou porci lžící zakysané smetany s pestem.

Telecí plátky saltimbocca

Ingredience: 4 plátky z telecí kýty, 4 plátky prosciutta, 4 lístky čerstvé šalvěje, 1 dl suchého bílého vína, olivový olej Naše bio, máslo, sůl a pepř

Ingredience k jarnímu bramborovému salátu: 1 kg brambor uvařených ve slupce 1 balení červené řepy vařené Chef menu, svazek jarní cibulky, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce Condimento balsamico bianco Naše bio, špetka soli a cukru, 1 bílý jogurt

Příprava:

Vařené brambory na salát oloupejte, nakrájejte na kolečka. Přidejte na kolečka nakrájenou řepu a nasekanou jarní cibulku podle chuti. Na směs nalijte olej, ocet, osolte, oslaďte. Salát lehce promíchejte a polijte jogurtem. Plátky z telecí kýty jemně naklepejte. Na každý položte plátek prosciutta, na něj list šalvěje, zabalte a vše propíchněte párátkem. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte olivový olej. Až směs zpění, vložte do ní telecí plátky. Dvě minuty opékejte a obraťte. Maso osolte, opepřete a podlijte bílým vínem. Jakmile bude maso měkké, podávejte s jarním bramborovým salátem.


publikováno: 16. 2. 2015, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: maso, oběd, salát, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+