Martin Polačko nabízí zajímavé recepty ke krušovickým pivům
Martin Polačko vám nabízí recepty na skvělé menu. A ukázalo se, že je i vynikajícím pivním sommelierem, protože jednotlivé pokrmy skvěle nakombinoval společně s Ondřejem Kouckým s pivy z Krušovického pivovaru a dodal jim tak pověstnou třešničku na dortu. „Chceme přispět ke změně uvažování o pivu jako levném nápoji, kterým se jídlo prostě spláchne. V našich kurzech se snažíme ukázat, že zajímavými kombinacemi různých piv a pokrmů můžeme získat zcela jedinečné nové chutě. Je důležité si uvědomit, že různá piva se hodí ke steaku a jiná zase ke smetanové omáčce, rybě či dezertu,“ říká Ondřej Koucký, manažer kvality a pivní sommelier společnosti Heineken ČR.
Jak správně kombinovat?
„Při párování je možné vycházet z několika směrů, přičemž k těm základním patří párování, kdy se spojují protichůdné chutě, které dohromady dávají gastronomicky nevšední zážitek. Pokud však chcete sestavit komplexní menu, je vhodnější párovat pomocí nacházení vzájemných podobností mezi pivem a jídlem. Ať už se jedná o karamelové chutě u piv, při jejichž výrobě se využívají tmavé slady, či hořkost a plnost piv více chmelených,“ dodává k párování Koucký. Pečlivým testováním se podařilo vybrat několik skvělých kombinací, kdy pivo ideálně pomáhá rozvinout a doplnit chutě pokrmů. Koho by třeba napadlo, jak skvěle se černé pivo hodí k hořké čokoládě s kávovým zrnem?
KREVETOVÉ ŠPÍZY MARINOVANÉ V CITRUSECH A FENYKLU
Ingredience: vyloupané nepředvařené krevety, citrón, petrželová nať hladká, bazalka, fenykl čerstvý, pomeranč, mořská sůl a drcený pepř, olivový olej
Postup:
Fenykl nastrouhejte na tenké nudličky. Citrusy nakrájejte na jemná kolečka. A bylinky natrhejte nebo nasekejte na jemno. Krevety osolte a smíchejte s citrusy, fenyklem a bylinkami. Lehce zakápněte olejem a nechte je chvíli marinovat. Krevety napichujte na připravené špejle a ogrilujte je z obou stran maximálně 2 minuty. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte i s nastrouhaným fenyklem.
KRUŠOVICE PŠENIČNÉ A WALDORF SALÁT S GRILOVANOU KRŮTOU
Ingredience: krůtí prsa, olivový olej, mořská sůl a drcený pepř, řapíkatý celer, červené hroznové víno, jablko se slupkou, lehká majonéza, vlašské ořechy
Postup: Krůtu nakrájejte na plátky a dochuťte solí a pepřem. Pokapejte olejem a opečte je nebo ogrilujte. Maso nechte vystydnout. Řapíkatý celer a jablka nakrájejte na kostičky. Víno překrojte, a ořechy nadrťte rukama nebo je nasekejte nožem. Maso nakrájejte na kostky a všechny ingredience dejte do misky. Přidejte majonézu a zlehka pečlivě promíchejte. Salát dochuťte solí a pepřem
SVATOMARTINSKÁ 13° A TOSKÁNSKÝ BŮČEK S PIKANTNÍM ZELÍM
Ingredience: prorostlý bůček, čerstvý rozmarýn, stroužek česneku, olivový olej, mořská sůl a drcený pepř, sterilované červené zelí, čerstvý zázvor, chilli paprička, javorový sirup
Postup:
Bůček nakrájejte na tenké plátky. Rozmarýn a česnek nasekejte na jemno. Lehce je promíchejte s kapkou oleje. Maso pořádně potřete marinádou a opepřte a osolte. Nechte chvíli marinovat. Zelí dejte do rendlíku a lehce podlijte. Pomalu duste pod pokličkou. Nastrouhejte na hrubo zázvor a nasekejte čili papričku. Přidejte k zelí a společně duste. Na závěr zelí dochuťte javorovým sirupem, solí a pepřem. Na pánvi opečte plátky bůčku po obou stranách do zlatova-křupava. Podávejte se zelím.
KRUŠOVICE ČERNÉ A ROMADOUR S CHUTNEY SE ŠÍPKY
Ingredience: romadour, nasekané oříšky mix, vaječný žloutek, máslo, jablka, hrušky, třtinový cukr, kardamon, hořčičná semínka, koriandr semínka, mletý zázvor, šípková marmeláda
Postup:
Jablka a hrušky nakrájejte na kostičky a dejte do rendlíku pomalu karamelizovat. Přidejte cukr a koření. Pomalu vše provařte, až ovoce úplně změkne. Přidejte marmeládu a ještě společně povařte. Sýr pomažte žloutkem a obalte v oříškách. Na másle opečte sýr ze všech stran do zlatova. Sýr nechte vystydnout a nakrájejte jej na kolečka. Ty podávejte s chutney klidné ještě teplým.