Melta, tradiční nápoj do moderní doby | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Melta, tradiční nápoj do moderní doby

4. 6. 2021

Tradice cereálních nápojů obohacených praženou čekankou sahá až do Francie 19. století. Původně měly nahradit kávu v dobách, kdy byla z nejrůznějších důvodů nedostatková. I když je v současnosti káva široce dostupná, neztrácí cereální nápoje na významu. Naopak, jejich obliba dnes stále roste. V České republice je nejznámějším cereálním nápojem tradiční Melta od společnosti Kávoviny, která letos slaví 125 let od založení.

Cikorka přináší zdraví už 200 let

Když se díky tzv. Kontinentální Napoleonově blokádě přestala na začátku 19. století do Evropy dovážet káva, začalo pátrání po možných alternativách. Nejprve se používala jen pražená obilná směs, které však chyběla příjemná hořkost kávy. Dnes už asi nezjistíme, koho napadlo přidat do nápoje pražený kořen čekanky obecné, jisté je, že právě tato ingredience chuť cereálních nápojů doladila a obohatila je o zdraví prospěšné látky.

Také v českých zemích se začala čekanka – nazývaná cikorka podle latinského názvu rostliny – přidávat do odvaru z praženého žita. Poptávka po cikorce stoupala a to bylo i důvodem otevření továrny na kávové náhražky ve východočeských Pardubicích v roce 1896. Z kávových náhražek se postupně stala samostatná kategorie, nazvaná kávoviny. Stejné jméno nesla i nově vybudovaná pardubická továrna – Kávoviny. Nejznámějším výrobkem firmy, která funguje na stejném místě v Pardubicích dodnes, je bezesporu Melta.

Skvělá chuť bez kofeinu i zdravotní benefity

Melta je chuťově i nutričně vyváženou směsí praženého kořene čekanky, cukrové řepy a drcených obilek ječmene a žita. Přesný poměr surovin je výrobním tajemstvím společnosti Kávoviny. Melta již dávno není „náhražkou kávy“, ale moderním cereálním nápojem, který si oblíbili všichni, kdo mají rádi její příjemně nahořklou chuť bez obsahu kofeinu. Je ideální pro nastávající i kojící maminky, sportovce nebo lidi s vyšším tlakem. Meltu pijí také ti, kteří dbají na své zdraví.

Cikorku, tedy pražený kořen čekanky, který je klíčovou složkou Melty, v jiných potravinách téměř nenajdeme. Přitom obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek. Rostlinný polysacharid, respektive vláknina jménem inulin, pomáhá udržovat stálou hladinu krevního cukru a zlepšuje vstřebávání minerálů. Díky tomu, že podporuje růst přátelských střevních bakterií (prebiotické působení), má inulin příznivý vliv na trávení a pomáhá chránit střeva před záněty. Vedle toho má také mírně sytící účinek a celkově podporuje správnou funkci trávicího systému, pití Melty je tedy vhodné i při dietním režimu. Podle zkušeností mnohých maminek také přispívá k lepší tvorbě mateřského mléka. Kromě inulinu obsahuje kořen čekanky terpenické a glykosidické hořčiny, které příznivě regulují činnost trávicí soustavy, podporují vylučování žluče a také snižují hladinu cukru v krvi.

Melta klasicky i netradičně

Příprava klasické Melty je tak trochu rituálem, směs je třeba povařit, nechat odstát a před konzumací scedit. Odměnou je však charakteristická lahodná chuť. Postup si můžete usnadnit třeba použitím moka konvičky, kde pomůže využití vyššího tlaku a výsledkem je přímo scezený nápoj. Pro ještě pohodlnější přípravu nabízí výrobce Meltu porcovanou v nálevových sáčcích, kterou připravíte stejně jednoduše jako čaj.

Instantní Melta v praktické dóze je skvělá, pokud opravdu spěcháte – stačí jen zalít a nápoj je hotov. Tato forma je navíc vhodná i pro diabetiky – cukrová řepa je zde nahrazena topinamburem. Kořen topinamburu je bohatý na inulin a má také další příznivé účinky.

Meltu si můžete dochutit cukrem, medem, mlékem, kakaem nebo kořením

Novou chuť můžete svému nápoji dodat například použitím rostlinného mléka nebo popustit uzdu fantazii a zkombinovat Meltu s voňavým perníkovým kořením nebo dokonce s jemnou irskou whiskey a smetanou.

Skvělé jsou také ledové nápoje z Melty, které osvěží v teplejších dnech. Pokud rádi experimentujete s chuťovými kombinacemi, podívejte se pro inspiraci na stránky www.Melta.cz, kde najdete nejen řadu zajímavých receptur od baristky Anny Bednářové, ale také všechny informace o tomto lahodném nápoji.

  • Meltu nyní najdete v obchodech v novém, modernějším balení. Klasická Melta je ve vylepšeném stojacím sáčku, který lze lépe skladovat a uzavírat. Instantní Melta – dříve pod názvem Melta TOP – je dostupná v praktické dóze, nový design má i krabička s porcovanými sáčky. Nové obaly, které zdobí šálek s květy čekanky, odpovídají současným požadavkům zákazníků, zároveň se vzhled řady výrobků Melta sjednotil. Moderní design obalů byl navržen s respektem k historii Melty tak, aby zákazníci ve svém obchodě Meltu stále pohodlně našli.

www.kavoviny.cz


publikováno: 4. 6. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: nákupy, nápoje

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+