Měsíc veganství může být inspirací ke změně jídelníčku | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Měsíc veganství může být inspirací ke změně jídelníčku

15. 11. 2022

Přechod z živočišné stravy na rostlinnou má své nepopiratelné výhody a může zabránit mnoha zdravotním problémům. Listopad, světový měsíc veganství, je tak ideální příležitostí a inspirací pro všechny, kteří zvažují změnu jídelníčku a zlepšení celkové tělesné pohody.

Každoročně je listopad po celém světě oslavován jako měsíc veganství

I když se čistě rostlinná strava stává čím dál oblíbenější, stále existuje velká část lidí, kteří upřednostňují zvýšenou konzumaci masa. Dokazuje to i nový výzkum, podle kterého se téměř 50 % světové populace v současné době stravuje nezdravě. Společnost Herbalife Nutrition, která vyrábí mnoho produktů rostlinného původu již více než 40 let, poukazuje na výhody rostlinných bílkovin jak pro zdraví, tak pro životní prostředí.

„I když ne všechny výrobky Herbalife Nutrition jsou veganské, víme, že omezení živočišných produktů a zařazení rostlinných bílkovin do jídelníčku může mít příznivý vliv na zdraví. Proto lze v našem portfoliu najít mnoho výrobků vhodných pro vegany, které obsahují dostatečné množství bílkovin i vlákniny. Věřím, že měsíc veganství přiměje mnoho lidí prozkoumat rostlinné alternativy a zjistit, že i jídelníček bez masa může být díky nim pestřejší,“ říká Barbora Langer, Senior Country manažerka společnosti Herbalife Nuntrition pro český a slovenský trh.

Popularita veganství roste po celém světě a ani Česká republika není výjimkou. Podle průzkumu agentury Ipsos1 se k veganské stravě hlásí 1 % Čechů. Celá desetina se pak snaží maso ve svém jídelníčku nahradit alespoň částečně. Vyřazení živočišných bílkovin a orientace na ty rostlinné může výrazně pomoci snížit hladinu cholesterolu a zvýšit množství přijímaných vitamínů, minerálů a vlákniny a tím přispět k lepšímu zdravotnímu stavu. Přechodem na rostlinnou stravu lze často zabránit riziku srdečních onemocnění, rakoviny nebo mrtvice.

K rozhodnutí přijmout veganský stravovací plán dochází z mnoha důvodů

Někteří lidé se pro veganskou stravu rozhodnou z ekologických nebo etických důvodů, jiní mají konkrétní zdravotní nebo hubnoucí cíle. „Pokud sami uvažujete o tom, že byste se touto cestou vydali, je důležité, abyste si vybrali správné potraviny a uspokojili své výživové potřeby, protože vyřadíte zdroje několika klíčových živin, jako jsou bílkoviny, zinek a vápník,“ říká Susan Bowerman, která je výživovou expertkou společnosti Herbalife Nutrition.

Veganská strava obvykle poskytuje více vlákniny, hořčíku, kyseliny listové, vitaminů C a E, železa a fytochemikálií, než strava všežravá. Důvodem je, že vegani konzumují podstatně větší množství ovoce, luštěnin a zeleniny a také do svého jídelníčku často zařazují tofu a další sójové výrobky, které jsou vynikajícím zdrojem plnohodnotných bílkovin. „Abyste však mohli využívat zdravotních výhod veganské stravy, je důležité zaměřit se na vytvoření vyváženého jídelníčku s množstvím potravin bohatých na živiny,“ dodává Susan Bowerman.

Výroba masa představuje téměř 60 % všech skleníkových plynů. Měsíc veganství je proto skvělou příležitostí k zamyšlení nad tím, kolik masa jíme a jak by přechod na rostlinnou stravu mohl pomoci snížit emise uhlíku a zmírnit tak náš dopad na planetu.


publikováno: 15. 11. 2022, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: prevence, vegan

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+