Nápadité recepty vonící ohněm | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Nápadité recepty vonící ohněm

9. 8. 2021

Stačí koupit pouhé 3 potraviny se značkami kvality (Klasa, Regionální potravina, „biozebra“ a „biolist“) a vyplnit pár informací na akademiekvality.cz a zasoutěžit si o 1 z 9 zahradních plynových grilů. A co si můžeme ugrilovat? Např. papriky plněné balkánským sýrem, plněné batáty s broskví, sýrem a šunkou, pstruha v solné krustě s mačkaným hráškem a mátou či pikantní vepřová žebra s opečeným chlebem a variací dipů.

Grilované papriky plněné balkánským sýrem

Ať už máte rádi lehkou večeři, preferujete vegetariánskou stravu, nebo chcete shodit pár kilogramů, potěší vás naše papriky z grilu. Budou příjemně měkké, provoněné létem a plné lákavě svěžího jogurtu s balkánským sýrem a bylinkami. Abychom z pokrmu získali co nejvíce vitaminů, těsně před podáváním ho zakápneme olivovým olejem a citronovou šťávou, čímž jídlo získá trochu více šmrncu. S chutí do toho.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 40 minut

Ingredience: 4 červené papriky, 200 g balkánského sýra, 200 g bílého jogurtu, hladkolistá petržel, sůl, pepř, olivový olej, citron

Postup:

1. Papriky necháme opálit ze všech stran a zakryjeme je vlhkou utěrkou, aby se zapařily. Po deseti minutách je oloupeme, rozpůlíme a vyčistíme od semínek.

2. Balkánský sýr rozdrolíme a smícháme s jogurtem a nasekanou petrželkou. Ochutíme solí a pepřem.

3. Nakonec to celé přelijeme olejem a citronovou šťávou.

Tip: Věděli jste, že čím více má jogurt tuku, tím méně obsahuje bílkovin a také vápníku, protože tento minerál se váže právě na mléčnou bílkovinu? Nejvíce vápníku tedy obsahuje jogurt nízkotučný.

Pstruh pečený v solné krustě s mačkaným hráškem a mátou

I když ryby zrovna nevyhledáváte, ochutnat alespoň jednou za život pstruha je zkrátka povinnost. Většinou ovšem nezůstane jenom u jedné degustace a tuto oblíbenou rybu začnete sami aktivně vyhledávat. A co teprve až zkusíte naši úpravu v solné krustě z bílků. Rybky díky ní budou krásně šťavnaté a zároveň krásně ochucené bylinkami. Jestliže si potrpíte na originální přílohy, inspirujte se naší přípravou hrášku se šalotkou, česnekem a nasekanou čerstvou mátou. Ať vám chutná.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 90 minut

Ingredience: 2 ks pstruha, 500 g hrubozrnné mořské soli, 6 bílků, 400 g hrášku, 1 šalotka, 2 stroužky česneku, 40 g másla, 100 ml vývaru, máta, tymián, sůl, černý pepř

Postup:

1. Pstruhy vykucháme a očistíme. Zlehka je uvnitř osolíme a opepříme a vložíme do nich tymián, mátu nebo jinou oblíbenou bylinku.

2. Bílky ušleháme do tuhého sněhu, přidáme hrubozrnnou sůl a dobře promícháme. Plech vyložíme pečicím papírem a na něj rozložíme půlku směsi z bílků. Na ni položíme připravené pstruhy a poté je překryjeme zbytkem sněhu.

3. Pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C cca 20–25 minut.

4. Mezitím rozehřejeme máslo a zpěníme na něm šalotku a česnek, obojí nakrájené nadrobno.

5. Přidáme hrášek a zalijeme vývarem. Deset minut provaříme a poté rozmačkáme vidličkou.

6. Dochutíme solí, pepřem a nasekanou mátou. Tip: Jak na první pohled poznat čerstvou rybu? Má výrazně lesklou a napjatou kůži, tmavě červené až fialové žábry bez slizu nebo pěny, jasné a vypouklé nezakalené oči a příjemně voní. Dalším vodítkem mohou být také značky kvality potravin (např. Regionální potravina nebo Klasa).

Pikantní vepřová žebra s opečeným chlebem

Krásně mastné ruce i pusa od ucha k uchu. Žebírka se zkrátka jinak jíst nedají. A to je dobře, protože to k nim zkrátka patří. Když si je totiž dáváme s přáteli, možná nám o něco více chutnají. Co je u tohoto pokrmu ovšem zásadní? Proč jsou žebra buď jen dobrá, nebo jsou naprostou delikatesou? Díky marinádě! Ta naše je plná medu, rajského protlaku, hořčice, koření i řapíkatého celeru. A celou „gastrosymfonii“ doladí 3 dipy – hořčicový, nivový a koprový. Tak ať nezbude ani kousíček!

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 90 minut

Ingredience: 1,6 kg vepřových žebírek, 100 g rajského protlaku, 100 g kremžské hořčice, 50 g medu, 2 lžíce sušené cibule, 1 lžíce sušeného česneku, 1 lžíce sušeného chilli, 200 g řapíkatého celeru, sůl, pepř, plátky chleba

Hořčicový dip: 1 zakysaná smetana, kremžská hořčice, med, sůl a pepř

Nivový dip: 100 g strouhané nivy, 300 g selského bílého jogurtu, sůl, pepř, sušený česnek

Koprová majonéza: 200 g majonézy, 2 hrsti sekaného kopru, sůl, pepř, citronová šťáva

Postup:

1. Vepřová žebra osolíme a opepříme. V míse smícháme med, protlak, hořčici a všechno koření a dobře promícháme. Marinádu rozetřeme na žebra a nakonec posypeme řapíkatým celerem nakrájeným na kostičky. Žebra zabalíme do alobalu a necháme nejlépe přes noc marinovat.

2. Žebra grilujeme nejprve v alobalu cca 30 minut a poté je vyjmeme z alobalu a dogrilujeme, aby byla krásně opečená.

3. U všech tří dipů stačí smíchat jednotlivé ingredience a dochutit podle své chuti.

Tip: Věděli jste, že welfare zvířat představuje dlouhodobou prioritu dozorové činnosti Státní veterinární správy? V roce 2020 provedla SVS v této oblasti více než 6800 kontrol. Procento zjištěných závad mírně meziročně kleslo u hospodářských zvířat z 22 % na 19 %.

Plněné grilované batáty

Přestože mají slané pokrmy s broskví nádech „retra“, nezavrhujte je. K našim grilovaným batátům se toto oranžovo-červené ovoce perfektně hodí. Kombinaci sýru, šunky a broskví ocení jistě i vaše děti. A proč zrovna batáty neboli sladké brambory? Jsou velmi výživné, protože kromě řady vitaminů obsahují mj. poměrně velké množství antioxidantů. A jakmile je konzumujeme se slupkou, doplňujeme nerozpustnou vlákninu, která podporuje náš metabolismus. Už na nic nečekejte a začněte oplachovat batáty.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 40 minut

Ingredience: 4 batáty, 200 g šunky, 200 g sýru eidam, 1 menší plechovku broskví, sůl, pepř, olej

Postup:

  1. Batáty opláchneme a necháme oschnout. Mezitím si z alobalu uděláme čtyři čtverce, které zlehka potřeme olejem, osolíme a opepříme a zabalíme do nich batáty. Grilujeme cca 40 minut v přiklopeném grilu a občas otočíme.
  2. Mezitím si nakrájíme šunku, sýr a broskev na malé kostičky. Rozpůlené batáty posypeme nakrájenou broskví, šunkou a kostičkami sýra.
  3. Nakonec naplněné batáty zapečeme na pekáčku v přikrytém grilu.

Tip: Když vybíráte šunku, sledujte její třídu. Standardní šunky mohou na rozdíl od šunek výběrových a šunek nejvyšší jakosti obsahovat kromě masa, vody, soli i některé povolené přísady, např. bílkovinné preparáty rostlinného původu, škrob, vlákninu a potravinářská barviva.

Zdroj: Akademiekvality.cz


publikováno: 9. 8. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: grilování

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+