Navařte s láskou na sv. Valentýna | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Navařte s láskou na sv. Valentýna

11. 2. 2022

Čím potěšit vaši druhou polovičku? Je to jednoduché. Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. K oslavě lásky nepotřebujete drahé dárky ani drahé restaurace. Shoppeři Everli přichází s tipy na potraviny a valentýnským menu, které naladí a rozžhaví vaše společně strávené chvíle.

Jídlo je jedním z nejlepších prostředků proti stresu, a když ho zkombinujete s něčím, co nejen zvyšuje výkonnost, ale také celkovou vitalitu a elán, tak je to samozřejmě lukrativní plus. Podívejte se například na potraviny, jako je česnek či ženšen – asi byste je nezařadili mezi nejvíce afrodiziakální potraviny, a přesto generace za generací vzhlíží k těmto potravinám pro jejich schopnost zvyšovat sexuální apetit.

„V tradiční čínské medicíně se k zvýšení libida užívá ženšen. V indické kuchyni se zase používá šafrán, který zvyšuje libido zejména u lidí užívajících antidepresiva,“ říká Oliver Fecko z online tržiště s potravinami Everli.

Mandle

Podle pověstí vzbuzuje vůně mandlí sexuální touhu u mužů i žen. Nejenže jsou mandle považovány za symbol plodnosti, ale jsou také bohaté na vitamin E, hořčík a omega-3 mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro tvorbu testosteronu.

Artyčoky

Podle legendy se Zeus zamiloval do krásné dívky jménem Cynara a odvedl si ji na Olymp, kde osaměla. Cynara ze samého smutku tajně chodila za svou rodinu. Zeus to však zjistil a proměnil ji v artyčok. Zatímco tato romantická legenda není zrovna nejzdravější, artyčoky rozhodně jsou. Řadí se totiž na první místo zeleniny, co se antioxidačních vlastností týče. V 16. století je ženy dokonce nesměly jíst kvůli jejich schopnostem zvyšovat erotickou energii. Ještě, že je tomu už dnes jinak!

Rukola

Lidově zvaná roketa setá možná nezní jako nejvíce sexy potravina, ale jako afrodiziakum se používá již od prvního století a obsahuje minerály a antioxidanty, které podporují sexuální zdraví. Přidejte trochu této listové zeleniny na vaši domácí pizzu a vychutnejte si libido nabuzující večeři při svíčkách.

Avokádo

Trend avokádových toastů je možná zásluhou mileniálů, ale toto ovoce je oblíbené už nejméně od roku 500 před naším letopočtem. Aztékové mu říkali āhuacatl, což se podle některých překládá jako varle. Ačkoli je tento název pravděpodobně přisuzován tvaru avokáda a způsobu jeho pěstování, avokádo skutečně nabízí výhody zvyšující plodnost. Avokádo obsahuje vitamin E, který prokazatelně podporuje plodnost u mužů i žen. Také je bohaté na vitaminy skupiny B, které mohou napomáhat energii a vitalitě.

Čokoláda

Že je čokoláda afrodiziakum už se ví nějakou dobu. Obsahuje fenylethylamin – stimulant, který napomáhá vzrušení a kofein, který sám o sobě poskytuje povzbuzení. Kromě toho je hořká čokoláda, která obsahuje nejméně 75 % kakaa, zatraceně dobrá pro vaše srdce. Celkově vzato, vítěz pro srdce i ložnici. „Čokoláda patří mezi stálice v nákupech, které doručujeme. Zákazníci ji proto u nás nyní najdou ve výhodné valentýnské nabídce prozrazuje Fecko z Everli.

Káva

Pozvat někoho na kávu je pravděpodobně nejbezpečnější způsob, jak si domluvit rande. Není to stigmatizováno a je to skvělý způsob, jak si s někým užít čas mezi čtyřma očima. K tomu samozřejmě dopomáhá kofein, který jakožto energetický stimulátor zvyšuje náladu tím, že rozproudí dopamin, hormon touhy a potěšení.

Jahody

Podle legendy jahody vznikly ze slz samotné bohyně lásky Afrodity poté, co se dozvěděla o smrti svého milence Adonise. Po biologické stránce jsou jahody bohaté na antioxidanty a jsou nabité vitaminem C, který má zásadní význam pro tvorbu pohlavních hormonů a zvýšení libida.

TIP: V rámci Everli lovedays nyní můžete využít cashback na vybrané valentýnské produkty jako je čokoláda, jahody či šumivé víno. Navíc s kódem DARUJLASKU ušetříte 400 Kč, při nákupu nad 800 Kč. Překvapte své milované něčím dobrým.Šťastného Valentýna!

Bublinkové jahodové Martini

Ingredience: ½ šálku jahod, 15 ml sirupu, 60 ml jahodové vodky, led, 30 ml unce perlivé vody, Plátek pomeranče na ozdobu, Plátky jahod na ozdobu

Postup:

  • V koktejlovém šejkru rozmixujte jahody a sirup.
  • Přidejte jahodovou vodku a led a protřepejte.
  • Směs přecedíme do vychlazené sklenice na martini nebo něčeho podobného.
  • Doplňte perlivou vodou.
  • Ozdobte několika plátky jahod.

Guacamole

Ingredience: 2 avokáda (400 g), 4 rajčata (320 g), 1 stroužek česneku (5 g), 1 lžíce olivového oleje (20 ml), 1/4 cibule (20 g,) 1/4 limetky nebo citronu, Pár listů čerstvé bazalky nebo koriandru, špetka soli

Postup:

  • Z avokáda pomocí nože vyndáme pecku a vydlabeme např. lžičkou. Přidáme k němu na drobné kostičky nakrájenou cibuli nebo šalotku, dle chuti česnek a sůl a nadrobno nakrájená rajčata, bazalku a olivový olej.

Krémová polévka z artyčoků

Ingredience: 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 2 pórky (nakrájené na kousky z bílé části), 1 stroužek česneku, jemně nasekaný, 1 malá oloupaná a nakrájená brambora, 225 g mražených nebo konzervovaných artyčokových srdíček, rozmražených, 475 ml kuřecího vývaru, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře, 25 g plus 65 g sýra mascarpone, 5 g nasekané pažitky na ozdobu

Postup:

  • Ve velkém hrnci na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte pórek a česnek a promíchejte. Přidejte brambory a za častého míchání je pět minut vařte. Přidejte artyčoky, vývar, sůl a pepř a vařte, dokud zelenina nezměkne, asi 20 minut.
  • Pomocí ručního mixéru polévku rozmixujte na pyré. Přidejte 25 g mascarpone a znovu rozmixujte.
  • V malé misce rozmíchejte zbývající mascarpone, aby změklo.
  • Naberte polévku do misek. Na každou polévku dejte lžíci změklého sýra mascarpone a posypte ji pažitkou.

Domácí pizza margherita s rukolou

Ingredience: 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje a další na pokapání, plechovka celých rajčat, okapaná a nakrájená na kousky, sůl, 1 těsto na pizzu pokojové teploty, buvolí mozzarella nakrájené na tenké plátky, natrhané lístky bazalky, rukola

Postup:

  • Na dno trouby položte kámen na pizzu a troubu předehřejte na 200°, přičemž počítejte s nejméně 45 minutami. Případně stačí troubu předehřát a pracovat budeme s klasickým plechem.
  • Mezitím na středně velké pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje. Přidejte rajčata a na prudkém ohni je za stálého míchání vařte, dokud mírně nezhoustnou, asi 4 minuty. Dochuťte solí, česnekem dle chuti.
  • Těsto na pizzu rozdělte na 4 díly a každý z nich vytvarujte do tvaru kotouče. Přeneste je na pomoučený plech, přikryjte fólií a nechte 20 minut odpočívat.
  • Na lehce pomoučené pracovní ploše bochánky těsta rozválejte. Na těsto dejte asi 1/4 šálku rajčat. Navrch dejte čtvrtinu mozzarelly a pokapejte olivovým olejem. Přesuňte pizzu na rozpálený kámen a pečte ji asi 4 minuty, nebo dokud na okrajích nezhnědne a nezačne bublat. Přeneste pizzu na pracovní plochu a posypte ji lístky bazalky. Nakrájejte a ihned podávejte. Postup opakujte se zbývajícím těstem na pizzu, rajčaty, sýrem, olivovým olejem a bazalkou.

Piškotová lízátka

Ingredience: upečené piškotové těsto (300 g)75 g másla (změklého), 7–9 lžic rumu, griotky, vaječného likéru, 1,5 lžíce moučkového cukru

Na zdobení: dle libosti čokoláda na polevu, koktejlové třešně, barevné cukrářské zdobení v různých tvarech, kousky barevných bonbonů

Postup:

Upečený piškot nadrobte do mísy, přidejte k ní máslo, alkohol a cukr a mezi prsty prohněťte do kompaktního těsta. Z něj utvořte kuličky a dejte je minimálně na hodinu do mrazáku. Pak je podle své fantazie ozdobte – každou nejprve namočte do rozehřáté čokoládové polevy, navrch opatrně přiložte zdobení – koktejlovou třešeň, barevná cukrářská sypání, cukrové sněhové vločky, kousky kandovaného citronu nebo nasekané bonbony. Kuličky napíchněte na špejle a podávejte.

Krémové horké kakao

Ingredience: ⅓ šálku neslazeného kakaového prášku, ¾ šálku bílého cukru, 1 špetka soli, ⅓ šálku vroucí vody, ½ šálku mléka, ¾ lžičky vanilkového extraktu, ½ šálku smetany

Postup:

V hrnci smíchejte kakao, cukr a špetku soli a přilijte vroucí vodu. Tuto směs za stálého míchání přiveďte k mírnému varu. Vařte a míchejte asi 2 minuty. Dávejte pozor, aby se nepřipálila. Vmíchejte 3 1/2 šálku mléka a zahřívejte, dokud s emléko s kakaem neprohřeje, ale nevařte! Odstavte z ohně a přidejte vanilku. Rozdělte do 4 hrnků. Do hrnků s kakaem přidejte smetanu, aby se zchladilo na teplotu vhodnou k pití.


publikováno: 11. 2. 2022, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+