Nejsou sacharidy jako sacharidy. Které jsou pro zdraví nejhorší? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Nejsou sacharidy jako sacharidy. Které jsou pro zdraví nejhorší?

29. 12. 2022

Low carb a keto způsob stravování omezuje konzumaci sacharidů s cílem podpořit hubnutí a zlepšit zdraví. Nestačí však jen omezit sladké. Sacharidy na nás číhají také ve spoustě dalších potravin, kde byste je nečekali. Které jsou ty nejhorší a co musí tělo udělat proto, aby se s nimi popralo? Přinášíme vám malého průvodce sacharidy.

Škroby a cukry

Sacharidy jsou makroživiny, které se vyskytují v potravinách a poskytují vašemu tělu energii. Existují dva základní typy sacharidů v potravinách – škroby a cukry. Škroby a polysacharidy jsou tvořeny dlouhými řetězci jednotlivých glukózových jednotek, které jsou navzájem spojeny. Škrob či potraviny obsahující škrob obecně nemají sladkou chuť a tak se řada lidí mylně domnívá, že sacharidy vůbec nekonzumují. Jakmile je však škrob stráven ve střevě, absorbuje se do krve jako čistá glukóza, což zvyšuje hladinu cukru v krvi. Typickými potravinami s vysokým obsahem škrobu jsou rýže, těstoviny, brambory, obilniny a pečivo. Proto řada diet, včetně ketogenní diety, doporučuje vyřadit z jídelníčku klasické přílohy.

Jednoduché cukry jsou mnohem kratší řetězce než škroby. Ve skutečnosti jsou někdy jen jednou molekulou glukózy nebo fruktózy. V potravinách jsou však obvykle spojeny dvě molekuly cukru, jako je sacharóza (glukóza a fruktóza) nebo laktóza (glukóza a galaktóza). Cukry se nacházejí v řadě potravin, jako jsou ovoce a ovocné šťávy, mléko a mléčné výrobky. V menší míře jsou zastoupeny také v zelenině, oříškách a semínkách. Ty však kromě cukrů obsahují také cenné živiny a vlákninu, které mohou zlepšit vaše trávení, a proto jsou v průběhu ketogenní diety doporučovány.

Na které sacharidy si dát pozor?

V rámci ketogenní diety je vhodné omezit nejlépe všechny sacharidy na úplné minimum. Nicméně potraviny jako ovoce, zelenina, mléčné výrobky a oříšky jsou díky svým ostatním živinám zdraví prospěšné a je tedy dobré je zařazovat do jídelníčku. Naopak je nezbytné úplně přestat přijímat zpracované potraviny s uměle přidanými cukry, které mohou poškodit naše tělo a proces vstřebávání živin. Dávejte si pozor také na příjem potravin se škroby, jako je pečivo či těstoviny. Ačkoliv nejsou sladké, mají schopnost okamžitě zvýšit hladinu cukru v krvi.

Low carb je cestou ke zdravějšímu a štíhlejšímu já

Mnoho lidí dodržuje nízkosacharidovou dietu i kvůli řadě benefitů, které jsou s ní spojené. Kromě úbytku nadbytečných kilogramů dokáže pomoci také se zdravotními obtížemi spojenými s nadváhou nebo obezitou, jako jsou vysoký krevní tlak nebo cukrovka.

U nízkosachari­dového stravování je nutné dodržovat přesně daná pravidla. Zakázán je jakýkoliv cukr a jídla s nadměrným množstvím sacharidů. Připravit si tedy správné jídlo může být docela problém. Většina běžných pokrmů je totiž nabitá sacharidy. Chcete-li se inspirovat recepty a tipy na zdravá a chutná jídla vhodná pro keto jídelníček, navštivte informační portál www.Ketomix.cz.


publikováno: 29. 12. 2022, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: cukr, diabetes, dieta, hubnutí

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+