Netradiční recepty s naklíčenými semínky | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Netradiční recepty s naklíčenými semínky

11. 7. 2023

V řadě Trend od firmy Labeta představuje směsi naklíčených semínek a pohanky určené pro přímou spotřebu bez tepelné úpravy, které jsou zdravým křupavým doplňkem do kaší, jogurtů, salátů, na pomazánky či polévky. Semínka obsahují kvalitní bílkoviny s velmi dobrou skladbou aminokyselin a jsou bohaté na pomalu vstřebatelné sacharidy s nízkým glykemickým indexem. Bílkoviny v nich obsažené mají mnohem komplexnější složení než obiloviny. Pohanka je rovněž bohatá na vitamíny skupiny B a minerály (draslík, hořčík, fosfor, železo, vápník atd.).

Batátový krém s křupavou naklíčenou pohankou

Potřebujete (na 4 větší porce)

750 g batátů, 2 menší brambory, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 1 litr zeleninového vývaru + další dle potřeby, 1 lžíce Ghí, 100 ml vysokoprocentní smetany

Na dochucení sůl, pepř, čtvrt lžičky kurkumy, půl lžičky mletého zázvoru

Na ozdobení každé porce 1 lžíce Naklíčené pohanky Labeta Zelené bylinky dle chuti a sezóny

Postup

Batáty i brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte na kousky a orestujte na ghí lehce do zlatova. Přidejte batáty a brambory, zalijte vývarem. Ochuťte solí, pepřem, kořením. Vařte do změknutí zeleniny asi 20 minut. Ke konci přilijte smetanu a společně rozmixujte do hladka. Nejjednodušší je to ve stolním mixéru. Konzistenci dolaďte dalším vývarem nebo vodou tak, aby byla polévka hustá krémová, ale přesto tekutá. Každou porci na talíři těsně před konzumací ozdobte křupavou pohankou a bylinkami.

Tipy:

Jako alternativu Naklíčené pohanky doporučujeme vyzkoušet Směs naklíčených semínek v bio kvalitě od Labety. Nutričně obohatí saláty a hodí se i do zeleninových krémových polévek.

Pro intenzivnější chuť polévky použijte jiný postup přípravy. Dýni s bramborami dejte nejdříve péct do trouby. Upečenou zeleninu pak dejte do hrnce, zalijte vývarem a použijte ostatní ingredience.

Pokud nejste fanoušky tradiční tučné smetany, můžete si polévku připravit i v čistě rostlinné „veganské“ verzi.

Polníčkový salát s řepou, sýrem a směsí naklíčených semínek

Potřebujete (na 1 porci)

3 hrsti polníčku, 1 menší upečená nebo uvařená červená řepa, ½ barevné papriky, několik plátků vyzrálé Goudy, olivový olej, citronová šťáva, na dochucení sůl a pepř, 1 lžíce Směsi BIO naklíčených semínek Labeta na závěrečné posypání

Postup

Jako první tepelně upravte červenou řepu. Ať už ji budete vařit nebo péct v troubě, vždy ji nechte vcelku neoloupanou. Po vychladnutí ji oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Připravte si jednoduchou zálivku. Olivový olej rozmíchejte v misce s citronovou šťávou. Lehce osolte a opepřete. Promíchejte s natrhaným polníčkem tak, aby byl každý lístek obalený. Do větší salátové misky nebo hlubšího talíře dejte polníček s dresingem. Na něj proužky barevné papriky. Dle chuti můžete přidat i proužky červené cibule nebo několik překrojených cherry rajčátek. Na vrch salátu úhledně naskládejte plátky řepy a dle chuti je opepřete. Doprostřed umístěte sýr a celý salát ještě zakápněte olivovým olejem. Na závěr posypte Směsí naklíčených semínek. Salát je výborný s kouskem křupavé opečené bagetky.

Tipy

Salátu dodáte výjimečnou chuť tak, že řepu upečete zabalenou v alobalu v troubě. Trvá to asi hodinu a půl, ale výsledek stojí zato. Chuť řepy je zemitá, intenzivní a má skvělou konzistenci.

Jak jednoduše nakrájet na drobné tenké plátky řepu i goudu? Použijte škrabku na brambory. Je to rychlé a efektivní.

Pokud chcete salát více aromatický, přidejte si do zálivky bylinky. Můžou být čerstvé na drobno nasekané nebo sušené ve formě „salátových bylinek“.

Rýžová kaše s včelím pylem

Potřebujete (na 1 porci)

4 vrchovaté lžíce rýžových vloček, 1 hrnek vody, 50 ml kokosového mléka, na ozdobení 2 lžičky Včelího pylu rouskovaného Labeta, hrst čerstvého bobulovitého ovoce (maliny, borůvky, ostružiny), sirup na doslazení (rýžový, agáve, javorový, čekankový)

Postup

Rýžové vločky v rendlíku zalijte vodou a na mírném stupni povařte 5 až 10 minut podle druhu vloček. Vločky musí hodně nabobtnat a být úplně měkké. Na závěr zjemněte kaši do krémova kokosovým mlékem. Konzistenci vylaďte podle toho, jestli preferujete hutnější nebo naopak řidší kaše. Rýžovou kaši nyní obohaťte o další ingredience podle vašeho výživového stylu. K rýžové kaši krásně ladí maliny. Můžete přidat i několik kusů ořechů, např. pekany, kešu nebo křupavé makadamové. Na závěr kaši posypte rouskovaným včelím pylem a decentně doslaďte oblíbeným sirupem.

Tipy

Rýžové vločky můžete rovnou povařit v rostlinném mléce. Příjemnou nasládlou chuť mají ořechová mléka, např. mandlové.

Pokud vám nevyhovuje kokosové mléko, zjemněte kaši na závěr kešu smetanou. K rýži skvěle sedí.

Rýžové vločky můžete kombinovat i s dalšími druhy vloček jemné chuti a podobné barvy. Pohankové vločky si nechte na jiný recept a sáhněte po jáhlových vločkách. Kaši tak obohatíte o další živiny.

Více inspirace na www.labeta.cz


publikováno: 11. 7. 2023, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: byliny, vaříme, večeře, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+