Obědváme o hodinu později než před koronou | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Obědváme o hodinu později než před koronou

4. 2. 2021

Koronavirová krize výrazně změnila běžný denní rytmus zaměstnanců. Důkazem je, že Češi nyní v pracovním týdnu obědvají mnohem později, než byli zvyklí. Zatímco v roce 2019 na oběd chodili většinou před polednem, nyní, kdy se mohou spoléhat pouze na rozvážku nebo výdejová okénka, začínají obědvat v průměru až před půl jednou odpoledne. Vyplývá to z analýzy obědových transakcí prostřednictvím nejrozšířenější tuzemské stravenkové karty Ticket Restaurant Card od společnosti Edenred. Tou platí za jídlo čtvrt milionu tuzemských zaměstnanců.

Později a méně pravidelně

Kdy obědváme zjišťoval Edenred poprvé na jaře 2019. Tehdy lidé v Česku platili za oběd v restauraci v průměru ve 12 hodin a 2 minuty. Při zhruba půlhodinové obědové pauze to znamená, že s jídlem začínali zhruba v půl dvanácté dopoledne. Lockdown vše ale změnil.

V době úplného uzavření restaurací (tedy od poloviny loňského března do půlky května a dále pak v části října, v listopadu a od druhé poloviny prosince do těchto dní) se platby za jídlo posunuly o 24 minut na 12:26 odpoledne. Faktický časový posun oběda v pracovním týdnu je nyní ale výrazně větší, než jak ukazují časy transakcí obědovou kartou Ticket Restaurant Card. V roce 2019 s ní totiž platili lidé v restauraci téměř výhradně až po obědě, rozvoz tvořil minimální část transakcí. Nyní jsme ale odkázáni na dovážku a prodej z okénka, a v těchto případech platíme restauracím (a dovážkovým službám) téměř vždy před jídlem. V realitě to tedy znamená, že v současném době lidé v práci nebo na home office obědvají zhruba o hodinu později, než byli zvyklí v restauracích před koronavirovou­ krizí.

Časový posun oproti roku 2019 byl ale patrný i v době kdy restaurace po prvním loňském lockdownu měly otevřené vnitřní prostory a sloužily zákazníkům (červen–září). V průměru lidé platili za jídlo o 36 minut později (ve 12:38 hod), než byli zvyklí před koronavirovou krizí. Část transakcí přitom i v tuto dobu tvořil rozvoz jídel (lidé byli stále výrazně na home office) a i zde tedy bude faktický časový posun oproti předkrizovému období ještě výraznější.

Data Edenredu dále ukazují, že v posledních měsících obědváme nejen později, ale také méně pravidelně než před koronakrizí. To ukazují letošní velké výkyvy v časech plateb za jídlo mezi jednotlivými týdny a měsíci. Podle personální ředitelky Edenredu Karolíny Häuslerové se ukazuje, že lidé v domácím prostředí nemají tak pravidelné stravovací návyky, jako když chodí pravidelně do zaměstnání. „Z dat vyplývá, že při dlouhodobé práci z domova bez kontaktu s pracovištěm ztrácí většina lidí pravidelný denní rytmus,” říká Karolína Häuslerová.

Data z transakcí kartou Ticket Edenred Card dále ukazují, že nejpozději obědvají Pražané, naopak nejdříve se k jídlu chystají lidé na Olomoucku. Proti roku 2019 pak největší změna nastala v jižních Čechách, kde lidé nyní obědvají o hodinu a čtvrt déle, než byli dříve zvyklí.

Edenred ČR obsluhuje 700 000 každo­denních uživatelů z řad zaměstnanců, kterým poskytuje služby v síti 57 000 partnerských provozoven. V oblasti digitalizace patří k lídrům českého trhu. Stravenky a volnočasové benefity jsou k dispozici na jedné platební kartě Edenred Benefits. Karta umožňuje platbu mobilními aplikacemi Apple Pay a Google Pay. Čerpání benefitů je možné online díky platformě Edenred Benefity Café.


publikováno: 4. 2. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: oběd

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+