Odlehčená štědrovečerní tabule | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Odlehčená štědrovečerní tabule

21. 12. 2021

Zdravější varianty vánočních receptů: Příprava nízkosacharidových odlehčených jídel není nijak náročná. Důležité je samozřejmě vědět, po jakých surovinách sáhnout a čím nahradit suroviny jako mouku, cukr nebo brambory.

Zkuste letos naservírovat jinou rybu než tradičního kapra, odlehčete polévku, nahraďte brambory v salátu jinou zeleninou. Připravte si lehčí verzi některé ze staročeských specialit. Je úplně jedno, jestli zrovna držíte dietu. Pochutnáte si i tak.

Lososová polévka s „celestýnskými“ nudlemi

Polévka je grunt a neobejde se bez ní žádná slavnostní vánoční tabule. Vývar z kapra je tradice, ale co takhle vyzkoušet jinou rybu? Zdravou a chutnou polévku s minimem sacharidů si můžete připravit i z oblíbeného lososa.

Co budete potřebovat:

Na vývar

• odřezky z ryby – kůži, hlavu apod.

• mrkev,

• celer,

• petržel,

• bobkový list,

• 8 kuliček nového koření,

• 6 kuliček pepře.

Na polévku

• rybí vývar,

• fileta z lososa s kůží,

• řepkový olej,

• mrkev, nakrájenou na kolečka,

• ředkev vodnici, nakrájenou na kostičky,

• kopr,

• sůl a pepř.

Na „celestýnské“ nudle

• 1 odměrku KetoMix pažitkovo-cibulové omelety.

Poke bowl s tuňákem

Smažený kapr a bramborový salát jsou podle mnohých lidí pokrmy, bez kterých si štědrovečerní stůl nedovedou představit. Ryby sice patří do zdravého jídelníčku, a to platí i pro kapra, ale rozhodně ne ty obalované v mouce a strouhance, které si lebedily na pánvi v pořádné vrstvě oleje. Z takových ryb získáte jen spoustu zbytečných kalorií navíc a když je budete jíst často, tak riskujete i své zdraví. Pokud chcete vašemu trávení odlehčit, nechte letos tradice stranou. Dopřejte si u štědrovečerní tabule trochu exotiky a připravte si havajskou poke bowl s tuňákem – zdravou misku plnou chutí.

Poke bowl je tradiční havajské jídlo inspirované japonskou kuchyní. Poke znamená „posekané na kousky“ a přesně tak pokrm vypadá. Jde o rybu a zeleninu nakrájené tzv. „na sousto“ a servírované v misce společně s rýží (v našem případě konjakovou bezsacharidovou­ rýží).

Co budete potřebovat:

/KetoMix Barbecue dresink bez kalorií,

• řepkový olej,

• steak z kvalitního tuňáka žlutoploutvého,

• sezamová semínka,

konjakovou bezsacharidovou rýži,

• avokádo, nakrájené na tenké plátky,

• salátovou okurku, nakrájenou na tenká kolečka,

• ředkvičky, nakrájené na tenká kolečka,

/KetoMix Vajonézu,

• zelená nať z jarní cibulky (pouze na ozdobu, není nutná).

Postup

Nejdříve si připravte tuňáka. V misce smíchejte KetoMix Barbecue dresink a olej. Přidejte tuňáka a ze všech stran obalte. Misku zakryjte folií a dejte marinovat do lednice. Mezitím si nachystejte další ingredience. Podle návodu připravte konjakovou rýži. Avokádo, okurku a ředkvičky nakrájejte na tenké plátky.

Rozpalte nasucho pánev. Na talíř si připravte sezamová semínka. Namarinované steaky z tuňáka orestujte z každé strany asi 1 minutu nebo podle chuti. Měly by ale zůstat téměř syrové. Z pánve tuňáka přendejte na talíř se sezamovými semínky a obalte ho ze všech stran. Na suchém ubrousku nechte chvíli odpočívat a pak nakrájejte na plátky.

Do servírovací misky postupně naskládejte konjakovou rýži, plátky okurky, ředkviček a avokáda. Nakonec přidejte tuňáka. Pocákejte KetoMix Vajonézou a posypte nadrobno pokrájenou natí z jarní cibulky.

Štědrovečerní salát z ředkviček

Vězte, že i když určitou potravinu z běžného jídelníčku můžete nahradit jinou, nebude to chutnat úplně stejně. To platí i pro bramborový salát. Naštěstí se dá tomu klasickému hodně přiblížit. Zkoušeli jste už pečené ředkvičky? V troubě ztratí svou typickou štiplavost a skoro je nerozeznáte od brambor. Hodí se tak skvěle pro štědrovečerní salát. Pokud zvolíte červené ředkvičky, bude váš talíř hrát barvami. Jestli jste spíše pro klasický vzhled „bramborového“ salátu, pak můžete ředkvičky před pečením oloupat.

Co budete potřebovat:

• ředkvičky, nakrájené na kostky,

• olivový olej,

• vejce, uvařená natvrdo a nakrájená na kostičky,

• KetoMix Vajonézu,

• hořčici bez cukru,

• kyselou okurku, nakrájenou na kostičky,

• kapary,

• čerstvou petrželovou nať, nasekanou nadrobno,

• citronovou šťávu,

• sůl a pepř podle chuti.

Postup

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Do mísy dejte ředkvičky, olivový olej, pepř, sůl a dobře promíchejte. Dejte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a pečte asi 15 minut. Po upečení nechte vychladnout.

Ve větší míse smíchejte Vajonézu, hořčici, kysanou okurku, kapary, petrželku a citronovou šťávu. Promíchejte a přidejte ředkvičky a vajíčka. Osolte a opepřete podle chuti. Salát nechte uležet v lednici minimálně 2 hodiny, nejlépe ale do druhého dne.

Vánoční odlehčený kuba

Podle starých zvyků se nemá na Štědrý den až do večeře jíst žádné maso. I proto se v mnoha rodinách podává na oběd staročeský kuba. Tuto skvělou houbovou pochoutku vytvoříte snadno s pár základními ingrediencemi i v odlehčené verzi. Vyzkoušejte náš recept a užijte si tradiční Vánoce bez výčitek a obav o svou postavu.

Co budete potřebovat:

• sušené houby,

• konjakovou bezsacharidovou rýži,

• cibuli, nakrájenou nadrobno,

• několik stroužků česneku, nasekaných nahrubo,

• řepkový olej,

• majoránku,

• mletý pepř,

• sůl,

• drcený kmín.

Postup

Sušené houby namočte na alespoň 15 minut do horké vody. Vodu slijte do misky (nechte stranou, budete ji ještě potřebovat), houby osušte a nakrájejte nadrobno. Konjakovou rýži připravte podle návodu na obalu. Cibuli osmažte na řepkovém oleji dozlatova, přidejte česnek, houby, osolte, vmíchejte koření a krátkou chvíli poduste. Podlévejte vodou z hub. Vzniklou směs smíchejte s konjakovou rýží a dejte zapéct asi na 25 minut na 200 stupňů do trouby.

Česká značka KetoMix vyvíjí, vyrábí a prodává potraviny s minimem sacharidů a doplňky stravy. Ve svém portfoliu má desítky plnohodnotných jídel, obsahujících kvalitní protein, vitamíny, minerální látky a vlákninu. V produktech KetoMix nenajdete škodlivé chemické přísady ani přidané glutamáty. Valná většina jídel je vhodná pro vegetariány a celiaky.


publikováno: 21. 12. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: Vánoce, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+