Odlehčené varianty klasických jídel | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Odlehčené varianty klasických jídel

31. 1. 2023

Odlehčené varianty poctivých jídel, s použitím bezlepkových produktů od značky Labeta, pro vás připravila lektorka zdravého životního stylu a specialistka na zdravé stravování Kamila Metzová, autorka webu varilamysicka.cz.

Plněná bageta vege masovými koulemi se sladkokyselou červenou cibulí

Potřebujete:

1 balení Vege burger s cibulkou Labeta, 190 ml vody + 60 ml oleje do směsi, 1 bageta francouzská nebo tmavá, zelenina k obložení – lístky rukoly, plátek rajčete, omáčka k potření bagety dle chuti – např. ochucená vege majonéza, česneková omáčka, pepřová atd. Na nakládanou cibuli: 2 červené cibule, ½ hrnku jablečného octa, ¾ hrnku vody, 2 lžíce cukru, malá lžička soli

Postup:

Sladkokyselou cibuli si naložte den předem do skleničky. Jednoduše v malém rendlíku svařte vodu s octem a cukrem a dochuťte solí. Červenou cibuli oloupejte, nakrájejte na proužky a naskládejte do skleničky. Zalijte nálevem a po vychladnutí uzavřete víčkem a skladujte v lednici. Cibuli dávejte do baget, sendvičů nebo jako chuťovku k dalším jídlům. Směs Vege burger s cibulkou připravte podle návodu a nechte alespoň 30 minut odležet. Naolejovanýma rukama tvořte kuličky a vyskládejte je na nepřilnavý plech. Pečte do lehkého zezlátnutí na 190 °C asi 15 minut. Zatímco se pečou kuličky, můžete si umíchat vlastní omáčku do bagety. Na fotce je jednoduchá omáčka z veganské majonézy ochucená citronovou šťávou, hořčicí a špetkou jemného kari koření. Bagetu na jedné straně podélně rozřízněte a potřete omáčkou. Klaďte vrstvu rukoly, případně pár tenkých koleček rajčat. Vložte upečené vege kuličky a doplňte dle chuti nakládanou cibulí, a ještě trochou omáčky.

Vege lasagne bez lepku

Užít si tradiční jídlo plné vůně a chuti ve vege verzi? Ano, a je to opravdu snadné. Rostlinná alternativa mletého masa „Vege burger“ se hodí jak do moderní kuchyně a speciálních jídel bez masa, tak do osvědčených receptů našeho dětství.

Potřebujete: (na 4 porce)

12 plátků lasagní bez lepku, extra panenský olivový olej k servírování

Na červenou omáčku

1 láhev 750 ml pasírovaných rajčat, 1 balení Vege burger klasik Labeta, 200 ml vody, 60 ml oleje, 2 lžíce rajčatového protlaku, na dochucení sůl, pepř a italské bylinky, cca 100 ml vody na doladění konzistence

Na bílou bešamelovou omáčku

250 ml rostlinné smetany – např. mandlové, 250 ml rostlinného mléka, 40 g másla nebo jiného tuku, 40 g Rýžové mouky hladké Labeta, na dochucení sůl, bílý pepř, na špičku nože muškátového oříšku nebo květu

Postup:

Směs na vege burgery smíchejte s vodou a olejem podle návodu a nechte 30 minut nabobtnat. Směs v hlubší pánvi smíchejte s pasírovanými rajčaty, ochuťte kořením či bylinkami, osolte a 3 minuty společně povařte. Dle uvážení dořeďte trochou vody, aby směs byla šťavnatá. Na bílou „bešamelovou“ omáčku v hrnci rozpusťte máslo, vsypte rýžovou mouku a krátce zasmahněte. Vlijte smetanu, rostlinné mléko a metličkou míchejte do hladké konzistence. Osolte a ochuťte decentně pepřem a muškátovým květem. Povařte asi 8 minut do krémové konzistence. Zapékací mísu střední velikosti na dně vytřete olejem a potřete trochou bílé omáčky. Na ni dejte 3 plátky lasagní a pak červenou omáčku. Na ni zase bešamel, lasagne, omáčku. Skončete bílou omáčkou. Zapékací nádobu přiklopte a pečte na 200 ° asi 30 minut. Lasagne nechte chvíli odpočinout, zchladnout a teprve až pak je porcujte.

Náš tip: do omáčky na lasagne se hodí nejen Vege burger klasik, ale také Vege burger se zeleninou.

Vege čevabčiči s dušeným kyselým zelím

Potřebujete:

Na čevabčiči: 1 balení Vege burgeru s cibulkou Labeta, 1 střední cibule, 1 lžička koření bez soli vhodná do mletých mas – např. Adžika, Balkánská čubrica nebo jen mletá paprika, olej

Na dušené zelí:

1 balení bílého kysaného zelí (500 g), 1 velká cibule, 1 velké sladší jablko, menší hrnek vody nebo vývaru, 1 vrchovatá lžička tmavého přírodního cukru

Postup:

Směs na vege burger připravte podle návodu na obalu. Smíchejte s najemno nakrájenou cibulí, ochuťte kořením a nechte odležet 30 minut. Mezitím si připravte dušené zelí. Zelí vymačkejte a překrájejte na drobnější kousky. Cibuli nakrájejte na menší kostičky a orestujte ji na oleji lehce do zlatova. Přidejte zelí, nahrubo nastrouhané jablko, oslaďte a podlijte. Pod pokličkou duste 30 minut tak, aby zelí bylo měkké a tekutina pryč. Z „masové“ směsi tvořte rukou válečky a ty opékejte ze všech stran do zlatova na nepřilnavé pánvi vytřené olejem. Na talíř servírujte vege čevabčiči s porcí zelí a bramborem nebo s chlupatými knedlíky zakápnutými přepuštěným máslem.

Vege plněné papriky s rajskou omáčkou

Potřebujete:

Na papriky:

500 g bílých nebo menších barevných paprik, 1 balení Vege burger Labeta (varianta klasik nebo s cibulkou), 190 ml vody, 60 ml oleje, olej na potření pekáče

Na rajskou omáčku:

700 g pasírovaných rajčat (velká sklenice), 1 cibule, olej nebo přepuštěné máslo, 2 lžíce rajského protlaku, 200 ml zeleninového vývaru, sůl, cukr a citronová šťáva na základní dochucení, koření na rajskou (nové koření, bobkový list, hřebíček, skořice), 2 lžíce Rýžové mouky hladké Labeta

Postup:

Ze všeho nejdřív si dle návodu na obalu připravte a nechte alespoň 30 minut nabobtnat rostlinnou směs Vege burger, kterou budete plnit papriky. Mezitím omyjte papriky, odkrojte klobouček a vyjměte zevnitř semínka. Papriky naplňte směsí a dejte do vymaštěného menšího pekáčku. Pečte na 180 °C asi 40 minut. Papriky by měly být měkké a zlehka zezlátlé. Zatímco se pečou papriky, připravte si omáčku. Nadrobno nakrájenou cibulku lehce orestujte na tuku, zasypte 2 lžícemi mouky a krátce zarestujte. Vlijte pasírovaná rajčata, přidejte protlak a ochuťte solí, pepřem a kořením na rajskou. Zároveň omáčku dostatečně oslaďte, aby se vyrovnala kyselá chuť rajčat. Na mírném plameni nechte za občasného promíchání provařit cca 30 minut. Na závěr dle potřeby dolaďte hustotu a projeďte tyčovým mixérem. Získáte tak extra hladkou konzistenci a dochuťte tak, aby vám sedla. Plněné upečené papriky dejte na talíř a zalijte omáčkou. Servírujte s rýží.

Tipy navíc

  • Pokud byste chtěli naplnit větší množství paprik z jednoho balení Vege burgeru, nastavte nabobtnalou směs další ingrediencí. Může to být kuskus, nadrobno nasekaná cizrna nebo uvařená červená čočka. Chutná to perfektně!
  • Jídlo můžete pojmout po česku a použít tradiční slovenské papriky a sladkou rajskou. Další skvělou možností je toskánská verze. Zapojte barevné papriky a omáčku dochuťte italskými bylinkami a balzamikovým krémem. Podávejte s opečenou ciabattou, olivovým olejem a máte zase jiné jídlo.

Bezlepkové chlupaté knedlíky se zelím a cibulkou

Různé druhy českých knedlíků si můžete bez obav dopřát i v bezlepkové a odlehčené verzi. V tomto receptu se zaměříme na knedlíky zvané „chlupaté“, které jsou tradiční kombinací vařených a syrových brambor. Stačí přidat vejce a vše krásně propojit vychytanou Univerzální směsí bez lepku. Celkem snadno vyrobíte atraktivní přílohu k omáčkám nebo samostatné staročeské jídlo.

Potřebujete na 4 porce:

400 g vařených brambor ve slupce, 200 g syrových brambor, 180 až 200 g Univerzální směsi bez lepku Labeta, 2 střední vejce, 1 lžička soli

Postup:

Předem uvařené a vychladlé brambory ve slupce oloupejte a propasírujte či nastrouhejte najemno, stejně, jako při přípravě domácích bramborových knedlíků. Syrové brambory oškrábejte, nastrouhejte na jemném struhadle a rukou z nich vymačkejte vodu. Ve větší míse smíchejte uvařené brambory, syrové brambory, vejce, sůl a postupně zapracovávejte Univerzální směs bez lepku. Přesné množství mouky se vždy řídí konkrétní situací a druhem brambor. Těsto má být kompaktní, pružné, ne však příliš tuhé. S těstem pracujte ihned. Lžící odebírejte kousky těsta a vkládejte je do většího hrnce s vroucí vodou. Lepší je udělat 2 samostatné várky. Je v pořádku, že knedlíky nemají pravidelný tvar a jsou střapaté. Vařte je asi 8 minut. Knedlíky z hrnce vylovte děrovanou naběračkou a ihned je omastěte, aby se neslepily. Skvělé je na to přepuštěné máslo Ghí. Podávejte jako přílohu k tradičním českým jídlům, nebo jako samostatné jídlo s dušeným zelím a proužky do zlatova orestované cibule.

Tipy navíc

  • Do tradičních chlupatých knedlíků se přidává hrubá mouka. Pokud chcete dosáhnout větší kyprosti knedlíků, můžete 50 g univerzální směsi bez lepku nahradit bezlepkovou rýžovou krupičkou nebo jemnou pohankovou krupicí.
  • Pokud knedlíky děláte poprvé a nejste si jisti jejich správnou konzistencí, připravte je místo vaření ve vodě na páře. Díky přípravě v páře zůstanou vždy vcelku a výsledek je jistý. Perfektní je na to komínkový parní hrnec s rovným dnem.
  • Když chcete knedlíky podávat jako samostatné jídlo, vynikne k nim krásně dušené červené zelí. Povrch talíře pak můžete doplnit bílkovinou v podobě opečeného tofu, tempehu nebo tradičně kostičkami libové slaniny.

Vege řecká musaka

Musaka je tradiční jídlo typické pro oblast středomoří. Jeho základ tvoří v originální verzi masovo-rajčatová omáčka, lilky a bešamel. Můžete si ho ale snadno připravit i ve vegetariánské verzi. Díky směsi Vege burger je jídlo syté, chuťově plné a atraktivní.

Potřebujete:

2 střední lilky, olej na opečení lilků

Na rajčatovou omáčku: 1 balení Vege burger se zeleninou Labeta, 190 ml vody + 60 ml oleje do směsi,1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 plechovku sekaných rajčat, 100 g rajčatového protlaku, 300 ml vody nebo vývaru, sůl, pepř, olivový olej, 1 lžičku sušených bylinek v řeckém stylu (oregano, tymián apod.)

Na bešamelovou omáčku: 50 g másla, 40 g Rýžové mouky hladké Labeta, 500 ml mléka nebo jeho alternativy, na dochucení sůl, pepř, bobkový list, špetka muškátového květu

Postup:

Jako první si připravte základ pro rajčatovou omáčku. Směs na Vege burger smíchejte dle návodu s vodou a olejem a nechte 30 minut odležet. Lilky nakrájejte na půlcentimetrová kolečka, posolte a nechte 10 minut vypotit. Osušte je ubrouskem a opečte na trošce oleje z obou stran do zlatova. V hlubší pánvi orestujte na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte nasekaný česnek, nabobtnalou směs Vege burger a protlak. Zalijte rajčaty, vodou, ochuťte a nechte 15 minut společně provařit. 4. Mezitím si připravte bílou bešamelovou omáčku. Postup je tradiční. V menším rendlíku rozpusťte máslo, zasypte rýžovou moukou. Míchejte na mírném stupni a vytvořte světlou jíšku. Zalijte mlékem, metličkou promíchejte a ochuťte kořením. Provařte 8 minut do zhoustnutí. Vyjměte bobkový list. Zapékací mísu o objemu 2,5 litru vytřete tukem a jako první vrstvu dejte opečené lilky. Na ně polovinu rajčatové směsi. Pak bešamel. A znovu opakujte. Lilek, rajčatová směs, bešamel. Zapékejte na 185 °C 40 minut. Po upečení nechte trochu vychladnout a servírujte pomocí širší lopatky.

Náš tip:

Pro ještě větší množství můžete jako jednu z vrstev přidat slabé plátky do poloměkka uvařených brambor. Jedná se o jednu z dalších verzí tradiční musaky. Gurmáni si zase pro extra chuť navíc mohou do bešamelu přidat hrst nastrouhaného sýra.

zdroj: www.labeta.cz

www.varilamysicka.cz


publikováno: 31. 1. 2023, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: celiakie, oběd, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+