Originální recepty s jogurtem
Máte ve vašem „kulinárním“ repertoáru pět osvědčených jídel, které vaříte pořád dokola? Rádi byste se inspirovali novým, neotřelým receptem, který ovšem bude z běžně dostupných surovin? Právě z tohoto důvodu oslovila česká mlékárna Hollandia Karlovy Vary juniorský (16 až 24 let) národní tým Asociace kuchařů a cukrářů. Výsledkem jsou tyto lahodné recepty.
Norská rybí polévka
Kuchař: Martin Zábojník
Suroviny: 200 g mrkve, 200 g petržele (kořen), 150 g celeru (bulva), 200 g tresky světlé (filet bez kůže), 150 g bílého jogurtu Hollandia, 200 g brambor (loupané), 1 lžíce bramborového škrobu, 2 lžíce citronové šťávy, 1 menší cibule, 30 g másla, 1,5 l zeleninového nebo rybího vývaru, vinný ocet bílý, pepř, sůl, kopr
Postup:
- Nejprve nakrájíme cibuli a kořenovou zeleninu na kostičky nebo nudličky a orestujeme na rozpuštěném másle. Na závěr restování přidáme vinný ocet a rybí filé překrojené na menší kusy.
- Podlijeme vývarem a vaříme, dokud zelenina nebude měkká a ryba se nezačne rozpadat.
- Na závěr přidáme uvařené a nakrájené brambory, jogurt, kopr, citronovou šťávu a podle potřeby zahustíme bramborovým škrobem.
- Dochutíme dle potřeby a chuti solí a pepřem.
Salát s krupkami vařenými v tomatové omáčce s jogurtovo-koriandrovou zálivkou
Kuchař: Josef Stružík
Suroviny: 150 g krupky lámanka, 1 l zeleninového vývaru, 200 g drcených rajčat, 300 g mixu salátů, 600 g lososa (filet s kůží), 200 g bílého Selského jogurtu Hollandia, 1 svazek koriandru (čerstvý), 12 ks cherry rajčátek, tymián (čerstvý), 1 žlutá paprika, olivový olej, sůl, pepř
Postup:
- Drcená rajčata rozmixujeme ve vývaru, v něm uvaříme krupky s tymiánem.
- Nakrájíme žlutou papriku na proužky, rajčátka na čtvrtky a salát omyjeme.
- Hotové krupky necháme vychladnout. Filet z lososa nakrájíme na jednotlivé porce a lehce osolíme. Nařízneme kůži a rybu opečeme.
- Mix salátů naskládáme kolem talíře. Do středu dáme krupky a na ně položíme opečený filet z lososa.
- Z jogurtu si vytvoříme dresing. Rozmixujeme jej s nasekaným koriandrem a olivovým olejem. Dochutíme solí a pepřem a přidáme do salátu.
Bramborovo-cizrnový krém s pažitkovým olejem
Kuchař: Patrik Lexa
Suroviny: 200 g brambor, 200 g loupané cizrny, 100 g bílého Selského jogurtu Hollandia, 1,5 l zeleninového vývaru, 100 ml oleje (olivový), 80 g pažitky, 1 menší cibule, olej slunečnicový, pepř, sůl
Postup:
- Nejprve si dáme vařit oloupané brambory. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme vařenou cizrnu, necháme společně restovat.
- V hrnci rozehřejeme olivový olej na 90 °C a vsypeme pažitku, necháme společně pracovat 3 minuty při stálé teplotě. Následně odstavíme, rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes jemné sítko.
- K cizrně s cibulí přidáme vařené brambory a vývar. Vše rozmixujeme do hladkého krému. Krém zjemníme jogurtem. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec ozdobíme pažitkovým olejem a lžičkou jogurtu.
Nákyp z brambor a jarní zeleniny s mletým masem
Kuchař: Josef Stružík
Suroviny: 400 g brambor (typ A), 4 ks jarní cibulky, 1 ks mrkev, 200 g květák, 150 g špenát čerstvý (ve vaničce, malé listy), 300 g mletého masa – 80 % hovězí a 20 % vepřové, 1 ks cibule, 120 g bílýho Selského jogurtu Hollandia, 4 ks vejce, 200 g strouhaný sýr parmazánového typu, 200 g rajčatový protlak nebo drcená rajčata, máslo na vymazání, sůl, pepř
Postup:
- Oloupané brambory, květák a mrkev nakrájíme na plátky. Jarní cibulku pokrájíme na kolečka cca 1 cm široká.
- Na oleji zpěníme cibuli, přidáme mleté maso a drcená rajčata a společně provaříme. Do vymazaného pekáčku skládáme postupně brambory, zeleninu a směs s mletým masem. Každou vrstvu přikryjeme listy mladého špenátu. Poslední vrstvu tvoří brambory.
- Jogurt, vejce a strouhaný sýr důkladně promícháme a nalijeme na nákyp. Dochutíme solí a pepřem. Pečeme v troubě 40 minut při teplotě 180 °C.