Osvěžující saláty s čerstvými přírodními sýry
Lučinu Originál ve tvaru ikonické kostky netřeba představovat. Jde o symbol značky, který je na trhu již přes 40 let. Je tvarohová, svěží a samozřejmě čistě přírodní. Lučina ale nabízí dva další čerstvé sýry inspirované zahraničím. Lučina Mozzarella je původem z Itálie a koupíte ji v mírně slaném nálevu. Druhý produkt z řady salátových sýrů je inspirovaný Balkánem. Lučina Salátová jemně slaná je chuťově podobná balkánskému sýru, je ale méně slaná.

Letní salát s jahodami, Lučinou Salátovou a kuřecím masem
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 30 minut
Na kuřecí maso:
● 200 g kuřecího masa
● 1 lžička řeckého koření
● 2 lžíce olivového oleje
● sůl
Na zálivku:
● 2 lžíce olivového oleje
● 1 lžička medu
● ½ lžičky dijonské hořčice
● sůl
● čerstvě mletý pepř
Na salát:
● 2–3 hrsti mixu salátů
● 1 hrst čerstvých špenátových listů
● ½ zralého avokáda
● 6–8 jahod
● 1 Lučina Salátová
● klíčky nebo mikrobylinky na ozdobu
Postup:
- Nejprve si naložíme kuřecí maso. Maso si očistíme a nakrájíme na menší kousky.
- Do misky si dáme olivový olej, koření a sůl. Marinádu na maso promícháme a kousky masa do ní naložíme. Maso necháme chvilku odležet.
- Mezitím si připravíme zálivku na salát. V misce si smícháme olivový olej, med, dijonskou hořčici, sůl a pepř.
- Na pánvi si na středním plameni do zlatova orestujeme maso.
- Do větší mísy dáme mix salátů a špenátové listy. Přidáme hotovou zálivku a vše zlehka promícháme. Na dva talíře rozdělíme salát, přidáme na kostičky nakrájené avokádo, na kostičky nakrájenou Lučinu Salátovou a omyté pokrájené jahody. Nakonec přidáme kousky masa a salát ozdobíme mikrobylinkami.

Salát s grilovanými broskvemi, mozzarellou a mátou
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 20 minut
● 2 zralé broskve (případně nektarinky)
● 1 lžíce másla
● 2–3 hrsti rukoly
● 100 g prosciutta
● 125 g Lučiny Mozzarella
● olivový olej
● máta
● sůl
● pepř
Postup:
- Broskve si odpeckujeme a nakrájíme na plátky. Na grilu nebo grilovací pánvi si rozehřejeme máslo a plátky broskví na něm z obou stran opečeme do zlatova.
- Na talíř rozložíme rukolu, přidáme plátky broskví, plátky prosciutta a natrhanou Lučinu Mozzarella.
- Nakonec salát pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a poklademe lístky máty.

Salát s medovou zálivkou a cuketovými rolkami plněnými Lučinou
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 40 minut
Na cuketové rolky:
● 200 g Lučiny
● 1 lžíce nasekaných pistácií
● 1 lžička najemno nasekaných čerstvých bylinek (např. tymián, oregano, rozmarýn)
● 1 malá cuketa
● olivový olej
● sůl
Na medovou zálivku:
● 3 lžíce olivového oleje
● 1 lžíce medu
● ½ lžičky dijonské hořčice
● 1 lžička najemno nasekaných čerstvých bylinek (např. tymián, oregano, rozmarýn)
● sůl
● čerstvě mletý pepř
Na salát:
● 3–4 hrsti mixu salátů
● cherry rajčata
● hráškové výhonky
Postup:
- V misce si smícháme Lučinu, nasekané pistácie, čerstvé bylinky a vše podle chuti osolíme.
- Cuketu si na mandolíně nakrájíme na tenké plátky, které osolíme a necháme několik minut vypotit. Poté vezmeme kuchyňskou utěrku a z obou stran cukety odstraníme přebytečnou vodu.
- Cukety zlehka potřeme olivovým olejem a opečeme je z obou stran na grilu nebo grilovací pánvi. Hotové cukety necháme vychladnout.
- Na každou cuketu dáme zhruba 1 cm vysokou vrstvu Lučiny a zarolujeme je.
- Poté si připravíme zálivku. V misce si smícháme olivový olej, med, dijonskou hořčici a bylinky. Podle chuti zálivku osolíme a opepříme.
- Do misky dáme mix salátů, nakrájená cherry rajčata a promícháme se zálivkou.
- Do misky nebo na talíř dáme salát, přidáme cuketové rolky a vše ozdobíme hráškovými výhonky.