Osvěžující saláty s čerstvými přírodními sýry | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Osvěžující saláty s čerstvými přírodními sýry

18. 7. 2023

Lučinu Originál ve tvaru ikonické kostky netřeba představovat. Jde o symbol značky, který je na trhu již přes 40 let. Je tvarohová, svěží a samozřejmě čistě přírodní. Lučina ale nabízí dva další čerstvé sýry inspirované zahraničím. Lučina Mozzarella je původem z Itálie a koupíte ji v mírně slaném nálevu. Druhý produkt z řady salátových sýrů je inspirovaný Balkánem. Lučina Salátová jemně slaná je chuťově podobná balkánskému sýru, je ale méně slaná.

Letní salát s jahodami, Lučinou Salátovou a kuřecím masem

Počet porcí: 2

Doba přípravy: 30 minut

Na kuřecí maso:

● 200 g kuřecího masa

● 1 lžička řeckého koření

● 2 lžíce olivového oleje

● sůl

Na zálivku:

● 2 lžíce olivového oleje

● 1 lžička medu

● ½ lžičky dijonské hořčice

● sůl

● čerstvě mletý pepř

Na salát:

● 2–3 hrsti mixu salátů

● 1 hrst čerstvých špenátových listů

● ½ zralého avokáda

● 6–8 jahod

● 1 Lučina Salátová

● klíčky nebo mikrobylinky na ozdobu

Postup:

  1. Nejprve si naložíme kuřecí maso. Maso si očistíme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Do misky si dáme olivový olej, koření a sůl. Marinádu na maso promícháme a kousky masa do ní naložíme. Maso necháme chvilku odležet.
  3. Mezitím si připravíme zálivku na salát. V misce si smícháme olivový olej, med, dijonskou hořčici, sůl a pepř.
  4. Na pánvi si na středním plameni do zlatova orestujeme maso.
  5. Do větší mísy dáme mix salátů a špenátové listy. Přidáme hotovou zálivku a vše zlehka promícháme. Na dva talíře rozdělíme salát, přidáme na kostičky nakrájené avokádo, na kostičky nakrájenou Lučinu Salátovou a omyté pokrájené jahody. Nakonec přidáme kousky masa a salát ozdobíme mikrobylinkami.

Salát s grilovanými broskvemi, mozzarellou a mátou

Počet porcí: 2

Doba přípravy: 20 minut

● 2 zralé broskve (případně nektarinky)

● 1 lžíce másla

● 2–3 hrsti rukoly

● 100 g prosciutta

● 125 g Lučiny Mozzarella

● olivový olej

● máta

● sůl

● pepř

Postup:

  1. Broskve si odpeckujeme a nakrájíme na plátky. Na grilu nebo grilovací pánvi si rozehřejeme máslo a plátky broskví na něm z obou stran opečeme do zlatova.
  2. Na talíř rozložíme rukolu, přidáme plátky broskví, plátky prosciutta a natrhanou Lučinu Mozzarella.
  3. Nakonec salát pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a poklademe lístky máty.

Salát s medovou zálivkou a cuketovými rolkami plněnými Lučinou

Počet porcí: 2

Doba přípravy: 40 minut

Na cuketové rolky:

● 200 g Lučiny

● 1 lžíce nasekaných pistácií

● 1 lžička najemno nasekaných čerstvých bylinek (např. tymián, oregano, rozmarýn)

● 1 malá cuketa

● olivový olej

● sůl

Na medovou zálivku:

● 3 lžíce olivového oleje

● 1 lžíce medu

● ½ lžičky dijonské hořčice

● 1 lžička najemno nasekaných čerstvých bylinek (např. tymián, oregano, rozmarýn)

● sůl

● čerstvě mletý pepř

Na salát:

● 3–4 hrsti mixu salátů

● cherry rajčata

● hráškové výhonky

Postup:

  1. V misce si smícháme Lučinu, nasekané pistácie, čerstvé bylinky a vše podle chuti osolíme.
  2. Cuketu si na mandolíně nakrájíme na tenké plátky, které osolíme a necháme několik minut vypotit. Poté vezmeme kuchyňskou utěrku a z obou stran cukety odstraníme přebytečnou vodu.
  3. Cukety zlehka potřeme olivovým olejem a opečeme je z obou stran na grilu nebo grilovací pánvi. Hotové cukety necháme vychladnout.
  4. Na každou cuketu dáme zhruba 1 cm vysokou vrstvu Lučiny a zarolujeme je.
  5. Poté si připravíme zálivku. V misce si smícháme olivový olej, med, dijonskou hořčici a bylinky. Podle chuti zálivku osolíme a opepříme.
  6. Do misky dáme mix salátů, nakrájená cherry rajčata a promícháme se zálivkou.
  7. Do misky nebo na talíř dáme salát, přidáme cuketové rolky a vše ozdobíme hráškovými výhonky.

publikováno: 18. 7. 2023, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: salát, sýr, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+