Páj ze sladkých brambor s mučenkovým sněhem a víno
Brzké stmívání a chladné dny jsou ideální pro příjemné posezení s rodinou a přáteli. Užijte si tyto krásné chvíle a využijte příležitost připravit pro své blízké skvělou páj ze sezónních surovin. Recept poskyt pekařský a cukrářský mistr Josef Maršálek. Víno k němu doporučili z Vinselektu Michlovský.
Páj ze sladkých brambor s mučenkovým sněhem
Na 1 páj o průměru 28–30 cm
Křehké těsto: 250 g hladká mouka, 35 g cukr krupice, 1 g sůl, 140 g máslo, 45 g studená voda
Postup:
Mouku, cukr, sůl a máslo zpracujeme do drobenky, přidáme ledově studenou vodu a krátce zamícháme do těsta. Necháme 2 hodiny v lednici odpočinout. Odleželé těsto vyválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 3 milimetrů a opatrně přeneseme do olejem vymazané formy na páj. Dobře přitiskneme ke dnu a okrajům. Na těsto ve formě přiložíme pečící papír a formu vyplníme fazolemi či rýží. Pečeme naslepo ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Po upečení papír i s fazolemi vyjmeme (nevyhazujeme; opět použijeme).
Náplň: 4 velká vejce, 600 g kondenzované slazené mléko, 500 g rozmačkané pyré z ve slupce upečených batátů, 10 g mletá skořice, 7 g mletý zázvor, 7 g muškátový oříšek, 4 g sůl, 10 g rum
Postup:
Metlou smícháme všechny ingredience dohromady; dobrým pomocníkem na zjemnění je tyčový mixér. Směs nalejeme na předpečený základ a pomalu dopečeme při 160 °C asi 20–25 minut. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
Sněhové pusinky s mučenkou: 150 g cukr krupice, 40 g bílky, 40 g mučenkové pyré
Postup:
Ve vodní lázni za stálého míchání zahřejeme všechny ingredience do horka, ručním mixérem vyšleháme do pevné hmoty. Sáčkem s řezanou trubičkou stříkáme různě velké pusinky, které při 100 °C asi 1 hodinu pomalu sušíme. Necháme vychladnout ve vypnuté troubě.
Dokončení:
Vychladlou páj potřeme horkým meruňkovým džemem a okraje lehce posypeme moučkovým cukrem. Pusinky narovnáme podél vnitřní hrany páje a podáváme.
Co na to Vinselekt Michlovský?
Víno a jídlo je neodmyslitelnou součástí slavnostních chvil. Pokud správně snoubíte chutě, zažijete nadpozemské chvíle pro vaše smysly. Lenka Michlovská doporučila podávat k páji ze sladkých brambor Rulandské bílé 2009, výběr z hroznů.
Rulandské bílé 2009, výběr z hroznů, Vinselekt Michlovský
Hrozny pochází z regulované sklizně. Víno kvasilo a dlouhodobě zrálo na jemných kvasničních kalech ve velkém 6.000 litrovém sudu z francouzského dubu. Nazrálý ležácký buket lučního medu, Créme Brulée a mandlového likéru doprovází plnost a opulentnost s decentní lanýžovou desertností.
Jen to čtete a cítíte tu božskou kombinaci? Výborně! Užijte si posezení s přáteli v doprovodu těchto nebeských chutí.