Páj ze sladkých brambor s mučenkovým sněhem a víno | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Páj ze sladkých brambor s mučenkovým sněhem a víno

14. 11. 2018

Brzké stmívání a chladné dny jsou ideální pro příjemné posezení s rodinou a přáteli. Užijte si tyto krásné chvíle a využijte příležitost připravit pro své blízké skvělou páj ze sezónních surovin. Recept poskyt pekařský a cukrářský mistr Josef Maršálek. Víno k němu doporučili z Vinselektu Michlovský.

Páj ze sladkých brambor s mučenkovým sněhem

Na 1 páj o průměru 28–30 cm

Křehké těsto: 250 g hladká mouka, 35 g cukr krupice, 1 g sůl, 140 g máslo, 45 g studená voda

Postup:

Mouku, cukr, sůl a máslo zpracujeme do drobenky, přidáme ledově studenou vodu a krátce zamícháme do těsta. Necháme 2 hodiny v lednici odpočinout. Odleželé těsto vyválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 3 milimetrů a opatrně přeneseme do olejem vymazané formy na páj. Dobře přitiskneme ke dnu a okrajům. Na těsto ve formě přiložíme pečící papír a formu vyplníme fazolemi či rýží. Pečeme naslepo ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Po upečení papír i s fazolemi vyjmeme (nevyhazujeme; opět použijeme).

Náplň: 4 velká vejce, 600 g kondenzované slazené mléko, 500 g rozmačkané pyré z ve slupce upečených batátů, 10 g mletá skořice, 7 g mletý zázvor, 7 g muškátový oříšek, 4 g sůl, 10 g rum

Postup:

Metlou smícháme všechny ingredience dohromady; dobrým pomocníkem na zjemnění je tyčový mixér. Směs nalejeme na předpečený základ a pomalu dopečeme při 160 °C asi 20–25 minut. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. 

Sněhové pusinky s mučenkou: 150 g cukr krupice, 40 g bílky, 40 g mučenkové pyré

Postup:

Ve vodní lázni za stálého míchání zahřejeme všechny ingredience do horka, ručním mixérem vyšleháme do pevné hmoty. Sáčkem s řezanou trubičkou stříkáme různě velké pusinky, které při 100 °C asi 1 hodinu pomalu sušíme. Necháme vychladnout ve vypnuté troubě. 

Dokončení:

Vychladlou páj potřeme horkým meruňkovým džemem a okraje lehce posypeme moučkovým cukrem. Pusinky narovnáme podél vnitřní hrany páje a podáváme.

Co na to Vinselekt Michlovský?

Víno a jídlo je neodmyslitelnou součástí slavnostních chvil. Pokud správně snoubíte chutě, zažijete nadpozemské chvíle pro vaše smysly. Lenka Michlovská doporučila podávat k páji ze sladkých brambor Rulandské bílé 2009, výběr z hroznů.

Rulandské bílé 2009, výběr z hroznů, Vinselekt Michlovský

Hrozny pochází z regulované sklizně. Víno kvasilo a dlouhodobě zrálo na jemných kvasničních kalech ve velkém 6.000 litrovém sudu z francouzského dubu. Nazrálý ležácký buket lučního medu, Créme Brulée a mandlového likéru doprovází plnost a opulentnost s decentní lanýžovou desertností.

Jen to čtete a cítíte tu božskou kombinaci? Výborně! Užijte si posezení s přáteli v doprovodu těchto nebeských chutí.

www.michlovsky­.com


publikováno: 14. 11. 2018, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, víno

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+