Pochoutky na zahradní slavnost | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Pochoutky na zahradní slavnost

4. 8. 2023

Sluneční paprsky, svěží vítr a mnoho příležitostí trávit čas s rodinou a s přáteli. Letní období je v plném proudu a nabízí spoustu čerstvých surovin, které si přímo říkají o kulinářské využití na zahradní slavnosti či pikniku. A co by to bylo za rodinné setkání bez sdílení zážitků a jídla? Připravili jsme proto pro vás několik receptů, po kterých se vaši hosté budou olizovat až za ušima a které navodí tu správnou atmosféru. Nezapomeňte však vždy sáhnout po kvalitních surovinách – poznáte je podle log kvality na obalech, jako jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

ZELENINOVÉ PLACIČKY

Placičky jsou jedním z nejvděčnějších jídel, na které budou vaši hosté ještě dlouho vzpomínat. Je možné je připravit na mnoho způsobů a dají se taktéž skvěle párovat. Máme pro vás tři varianty, se kterými máte jistotu, že jde o kvalitní a chutný pokrm, který polichotí všem chuťovým pohárkům, a můžete jej podávat jako předkrm, svačinu nebo dokonce jako hlavní jídlo. Kdo by neodolal křupavému povrchu a vláčné textuře uvnitř?

• Květákové placičky:

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 60 min.

Ingredience:

1 ks čerstvého květáku

2 vejce

100 g hladké mouky nebo strouhanky

1 stroužek česneku

0,2 l oleje

sůl, pepř, muškátový oříšek, listová petžel

Postup:

  1. Květák očistíme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka.
  2. Poté květák nakrájíme na malé kousky, přidáme nasekanou listovou petržel, vejce, utřený

česnek a podle potřeby hladkou mouku.

3. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, důkladně promícháme a vytvarujeme placičky.

4. Smažíme do zlatova na oleji.

• Mrkvové placičky:

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 35 min.

Ingredience:

500 g čerstvé mrkve

2 vejce

100 g hladké mouky nebo strouhanky

1 stroužek česneku

0,2 l oleje

sůl, pepř, muškátový oříšek, listová petžel

Postup:

  1. Mrkev oloupeme a nastrouháme na struhadle.
  2. Do nastrouhané mrkve přidáme vejce, utřený česnek, nasekanou listovou petržel a podle potřeby hladkou mouku.
  3. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, směs důkladně promícháme, vytvarujeme placičky, které smažíme do zlatova na oleji.

• Lilkové placičky se sýrem:

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 50 min.

Ingredience:

500 g lilku

2 vejce

100 g hladké mouky nebo strouhanky

1 stroužek česneku

100 g strouhaného sýru

0,2 l oleje

sůl, pepř, muškátový oříšek, listová petžel

Postup:

  1. Lilky nakrájíme na plátky, osolíme a upečeme v troubě na 180 °C přibližně 25 min. a necháme vychladnout.
  2. Lilky rozmačkáme, přidáme utřený česnek, nasekanou listovou petržel, vejce, podle potřeby mouku.
  3. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, směs důkladně promícháme a vytvarujeme placičky, které smažíme na oleji do zlatova.

Náš tip: Placičky jsou díky svému tvaru perfektně vhodné pro přípavu kreativních dětských pokrmů. Zapojte svou fantazii a využijte vykrajovátka, díky kterým placičky můžete tvarovat a zdobit do různých tvarů. My jsme placičku vyřízli do tvaru rybky. Z mrkve a okurky jsme vyčarovali šupiny a oko je z olivy.

Marinovaná červená řepa se smetanovým sýrem, karamelizovanými ořechy a rukolou

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 30 min.

Ingredience:

200 g uvařené červené řepy

50 g ořechů

50 g másla

100 g smetanového sýra

50 g krystalového cukru

2 bagety

oleje, sůl, pepř, rukola, jablečný ocet

Postup:

  1. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme cukr, promícháme a necháme cukr zkaramelizovat.
  2. Poté přidáme nasekané ořechy, promícháme, přendáme ořechy z pánve a necháme vychladnout. Červenou řepu ochutíme solí, pepřem, vinným octem a nakrájíme na tenké plátky.
  3. Bagetu nakrájíme na tenké plátky, pokapeme olejem, osolíme a upečeme v troubě na 190 °C cca 8 min. do zlatova.
  4. Na vychladlé bagety poklademe nakrájenou marinovou řepu, smetanový sýr, nasekané karamelizované ořechy a rukolu.

Pomazánka z pečeného květáku s libečkem, ředkvičkou a salátovou okurkou

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 60 min.

Ingredience:

300 g květáku

4 ředkvičky

1 salátová okurka

1 stroužek česneku

2 bagety

sůl, pepř, libeček, olej

Postup:

  1. Omytý, očištěný květák rozebereme na růžičky, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a upečeme v troubě na 200 °C na cca 15 min. do zlatova. Vychladlý květák rozmačkáme vidličkou, přidáme nasekaný libeček, utřený česnek, dochutíme solí a pepřem.
  2. Bagetu nakrájíme na tenké plátky, pokapeme olejem, osolíme a upečeme v troubě na 190 °C na cca 8 min. do zlatova.
  3. Bagetu potřeme pomazánkou a dáme na ni nakrájenou ředkvičku a okurku.

Salátek z pečených rajčat s pečenou paprikou a čerstvou bazalkou

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 60 min.

Ingredience:

300 g rajčat

1 červená paprika

2 bagety

sůl, pepř, olej, jablečný ocet, bazalka

Postup:

1. Rajčata nakrájíme na měsíčky osolíme, opepříme, upečeme v troubě na 200 °C cca 10 min. a oloupeme dužinu.

2. Papriku osolíme, opepříme a pečeme v troubě na 200°C cca 30 min. Papriku přendáme na talíř a ještě horkou přikryjeme fólií, necháme 20 min. odstát a poté papriku oloupeme.

3. Rajčata a papriku nakrájíme na menší kousky, přidáme nasekanou bazalku, dochutíme solí, pepřem a octem.

4. Bagetu nakrájíme na tenké plátky, pokapeme olejem, osolíme a upečeme v troubě na 190 °C cca 8 min. do zlatova. Na upečenou bagetu poklademe hotovou směs a ozdobíme bazalkou.  

Marinovaný lilek s modrým sýrem, polníčkem a cherry rajčátkem

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 60 min.

Ingredience:

300 g lilku

200 g modrého sýru 2 bagety

100 g cherry rajčátek

polníček

sůl, pepř, olej, jablečný ocet

Postup:

1. Lilek nakrájíme na kolečka, osolíme, opepříme a pečeme v troubě na 180 °C

cca 20 min. Necháme jej vychladnout a dochutíme octem.

2. Bagetu nakrájíme na tenké plátky, pokapeme olejem, osolíme a opečeme v troubě na 190°C cca 8 min. do zlatova.

3. Na opečenou bagetu poklademe lilek, modrý sýr, polníček a nakrájené cherry rajče.

Náš tip: Nezapomeňte, že základem pro dobrý chlebíček je správna volba pečiva. Kromě tradiční veky a bagety můžete sáhnout po kvalitním chlebu, který nakrájíte na tenké plátky a necháte nasucho opéct v troubě.  


publikováno: 4. 8. 2023, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: vaříme, večeře, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+