Pochoutky na zahradní slavnost
Sluneční paprsky, svěží vítr a mnoho příležitostí trávit čas s rodinou a s přáteli. Letní období je v plném proudu a nabízí spoustu čerstvých surovin, které si přímo říkají o kulinářské využití na zahradní slavnosti či pikniku. A co by to bylo za rodinné setkání bez sdílení zážitků a jídla? Připravili jsme proto pro vás několik receptů, po kterých se vaši hosté budou olizovat až za ušima a které navodí tu správnou atmosféru. Nezapomeňte však vždy sáhnout po kvalitních surovinách – poznáte je podle log kvality na obalech, jako jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

ZELENINOVÉ PLACIČKY
Placičky jsou jedním z nejvděčnějších jídel, na které budou vaši hosté ještě dlouho vzpomínat. Je možné je připravit na mnoho způsobů a dají se taktéž skvěle párovat. Máme pro vás tři varianty, se kterými máte jistotu, že jde o kvalitní a chutný pokrm, který polichotí všem chuťovým pohárkům, a můžete jej podávat jako předkrm, svačinu nebo dokonce jako hlavní jídlo. Kdo by neodolal křupavému povrchu a vláčné textuře uvnitř?
• Květákové placičky:
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 60 min.
Ingredience:
1 ks čerstvého květáku
2 vejce
100 g hladké mouky nebo strouhanky
1 stroužek česneku
0,2 l oleje
sůl, pepř, muškátový oříšek, listová petžel
Postup:
- Květák očistíme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka.
- Poté květák nakrájíme na malé kousky, přidáme nasekanou listovou petržel, vejce, utřený
česnek a podle potřeby hladkou mouku.
3. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, důkladně promícháme a vytvarujeme placičky.
4. Smažíme do zlatova na oleji.
• Mrkvové placičky:
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 35 min.
Ingredience:
500 g čerstvé mrkve
2 vejce
100 g hladké mouky nebo strouhanky
1 stroužek česneku
0,2 l oleje
sůl, pepř, muškátový oříšek, listová petžel
Postup:
- Mrkev oloupeme a nastrouháme na struhadle.
- Do nastrouhané mrkve přidáme vejce, utřený česnek, nasekanou listovou petržel a podle potřeby hladkou mouku.
- Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, směs důkladně promícháme, vytvarujeme placičky, které smažíme do zlatova na oleji.
• Lilkové placičky se sýrem:
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 50 min.
Ingredience:
500 g lilku
2 vejce
100 g hladké mouky nebo strouhanky
1 stroužek česneku
100 g strouhaného sýru
0,2 l oleje
sůl, pepř, muškátový oříšek, listová petžel
Postup:
- Lilky nakrájíme na plátky, osolíme a upečeme v troubě na 180 °C přibližně 25 min. a necháme vychladnout.
- Lilky rozmačkáme, přidáme utřený česnek, nasekanou listovou petržel, vejce, podle potřeby mouku.
- Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, směs důkladně promícháme a vytvarujeme placičky, které smažíme na oleji do zlatova.
Náš tip: Placičky jsou díky svému tvaru perfektně vhodné pro přípavu kreativních dětských pokrmů. Zapojte svou fantazii a využijte vykrajovátka, díky kterým placičky můžete tvarovat a zdobit do různých tvarů. My jsme placičku vyřízli do tvaru rybky. Z mrkve a okurky jsme vyčarovali šupiny a oko je z olivy.
Marinovaná červená řepa se smetanovým sýrem, karamelizovanými ořechy a rukolou
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 min.
Ingredience:
200 g uvařené červené řepy
50 g ořechů
50 g másla
100 g smetanového sýra
50 g krystalového cukru
2 bagety
oleje, sůl, pepř, rukola, jablečný ocet
Postup:
- V pánvi rozpustíme máslo, přidáme cukr, promícháme a necháme cukr zkaramelizovat.
- Poté přidáme nasekané ořechy, promícháme, přendáme ořechy z pánve a necháme vychladnout. Červenou řepu ochutíme solí, pepřem, vinným octem a nakrájíme na tenké plátky.
- Bagetu nakrájíme na tenké plátky, pokapeme olejem, osolíme a upečeme v troubě na 190 °C cca 8 min. do zlatova.
- Na vychladlé bagety poklademe nakrájenou marinovou řepu, smetanový sýr, nasekané karamelizované ořechy a rukolu.
Pomazánka z pečeného květáku s libečkem, ředkvičkou a salátovou okurkou
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 60 min.
Ingredience:
300 g květáku
4 ředkvičky
1 salátová okurka
1 stroužek česneku
2 bagety
sůl, pepř, libeček, olej
Postup:
- Omytý, očištěný květák rozebereme na růžičky, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a upečeme v troubě na 200 °C na cca 15 min. do zlatova. Vychladlý květák rozmačkáme vidličkou, přidáme nasekaný libeček, utřený česnek, dochutíme solí a pepřem.
- Bagetu nakrájíme na tenké plátky, pokapeme olejem, osolíme a upečeme v troubě na 190 °C na cca 8 min. do zlatova.
- Bagetu potřeme pomazánkou a dáme na ni nakrájenou ředkvičku a okurku.
Salátek z pečených rajčat s pečenou paprikou a čerstvou bazalkou
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 60 min.
Ingredience:
300 g rajčat
1 červená paprika
2 bagety
sůl, pepř, olej, jablečný ocet, bazalka
Postup:
1. Rajčata nakrájíme na měsíčky osolíme, opepříme, upečeme v troubě na 200 °C cca 10 min. a oloupeme dužinu.
2. Papriku osolíme, opepříme a pečeme v troubě na 200°C cca 30 min. Papriku přendáme na talíř a ještě horkou přikryjeme fólií, necháme 20 min. odstát a poté papriku oloupeme.
3. Rajčata a papriku nakrájíme na menší kousky, přidáme nasekanou bazalku, dochutíme solí, pepřem a octem.
4. Bagetu nakrájíme na tenké plátky, pokapeme olejem, osolíme a upečeme v troubě na 190 °C cca 8 min. do zlatova. Na upečenou bagetu poklademe hotovou směs a ozdobíme bazalkou.
Marinovaný lilek s modrým sýrem, polníčkem a cherry rajčátkem
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 60 min.
Ingredience:
300 g lilku
200 g modrého sýru 2 bagety
100 g cherry rajčátek
polníček
sůl, pepř, olej, jablečný ocet
Postup:
1. Lilek nakrájíme na kolečka, osolíme, opepříme a pečeme v troubě na 180 °C
cca 20 min. Necháme jej vychladnout a dochutíme octem.
2. Bagetu nakrájíme na tenké plátky, pokapeme olejem, osolíme a opečeme v troubě na 190°C cca 8 min. do zlatova.
3. Na opečenou bagetu poklademe lilek, modrý sýr, polníček a nakrájené cherry rajče.
Náš tip: Nezapomeňte, že základem pro dobrý chlebíček je správna volba pečiva. Kromě tradiční veky a bagety můžete sáhnout po kvalitním chlebu, který nakrájíte na tenké plátky a necháte nasucho opéct v troubě.