Pochoutky se Starou mysliveckou od Jaroslava Sapíka | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Pochoutky se Starou mysliveckou od Jaroslava Sapíka

4. 7. 2014

Stará myslivecká je legendou mezi českými alkoholickými nápoji. Její historie sahá až do roku 1847, kdy byla v Krásném Březně stočená první lahev s jantarově zlatým obsahem a myslivcem na vinětě. Základ tajné receptury Staré myslivecké tvoří jemný vinný destilát z francouzské oblasti Cognac smíchaný s exotickým kořením a přírodními výluhy ze sušeného ovoce. Nezaměnitelná chuť a aroma je pak výsledkem zrání směsi v dubových sudech. Nabízíme vám několik ověřených receptů se Starou mysliveckou od známého šéfkuchaře Jaroslava Sapíka.

Myslivec na kole

Jinak se její bohaté vlastnosti rozvinou při pokojové teplotě a jinak se projeví podávaná vychlazená na ledu. Jako letní osvěžení pak můžeme doporučit třeba míchaný drink výstižného názvu: „Myslivec na kole“. Na jeho přípravu potřebujete 4cl Staré myslivecké, led, colu a citron na ozdobení.

Grilovaný candát s račí omáčkou, zjemněnou Starou mysliveckou

Suroviny: 800 g filety z candáta, olivový olej, tymián, 1/2 citronu, sůl

Postup:

Na gril dáme pečící papír, lehce potřeme olivovým olejem, položíme kousky candáta a pečeme. Rybu po upečení osolíme. Podáváme s račí omáčkou a s noky ze šťouchaných brambor, obalené v najemno nakrájené mrkvi a celeru.

Račí omáčka

Suroviny: 500 g malých raků, 200 g kořenové zeleniny, 100 g šalotky, 3 dl rybího vývaru, 2 lžíce protlaku, 1 dl Stará myslivecká, bobkový list, divoké koření, olivový olej, tymián, cukr, sůl

Postup:

Nakrájenou kořenovou zeleninu a šalotku orestujeme na olivovém oleji. Přidáme koření, protlak, malé raky a zalijme rybím vývarem. Vaříme asi 2 hodiny. Omáčku přecedíme, zjemníme 2 dl smetany a na závěr 1 dl Staré myslivecké. Omáčka tak dostane výbornou chuť.

Grilovaná krkovice se studenou pikantní omáčkou ochucenou Starou mysliveckou

Suroviny na grilovanou krkovici a zeleninu: 4 kusy 200 g krkovice, 1× čerstvá kapie, 1× zelená paprika, 2× česnek/ rozpůlený napůl/, 1× cuketa, tlučený pepř a sůl (solíme až je maso hotové)

Suroviny na marinádu: 1 dl olivového oleje, bylinky, Worcestr, 2 lžíce karamelu, 1 dl Stará Myslivecká, tlučený pepř

Suroviny na studenou omáčku se Starou mysliveckou: 2 lžíce kečupu, šťávu z půlky citronu, 5 cl smetany, 5 cl Stará myslivecká, cukr, chilli paprička

Postup:

Očištěné a „odpočinuté“ maso naložíme do marinády, kde by mělo setrvat maximálně 2–3 hodiny, nikoliv déle. Následně maso opečeme na grilu. Ve chvíli, kdy je maso téměř hotové, přidáme na gril k opečení zeleninu tak, aby byla polotuhá. Maso musí zůstat pěkně růžové. Následně podáváme grilovanou krkovici spolu s grilovanou zeleninou a studenou omáčkou. Příprava marinády i studené omáčky je velice snadná. Stačí jen smíchat uvedené suroviny dohromady a dobře promíchat.

Dančí špíz na grilu flambovaný Starou mysliveckou

Suroviny: 800g dančí hřbet, 200g domácí slanina, 200g čerstvé červené papriky, 1 dl Staré myslivecké, brambory a alobal, rozmarýn, pepřové koření, bobkový list

Postup:

Maso naložíme do marinády, do které jsme přidali 1 dl Staré myslivecké. Na grilu opečeme dorůžova špízy, které jsme napíchali z marinovaného masa, čerstvé papriky a domácí slaniny. Před podáváním špízy oflambujeme Starou mysliveckou a doplníme bramborem v alobalu.

Dobrá rada: Těsně před dokončením ponechejte špíz na grilu, vezměte lahev Staré myslivecké a jemně jej zakápněte. Alkohol lehce vzplane a za okamžik je pokrm dokončen. Při flambování dbejte zvýšené opatrnosti. Správný postup naleznete na facebooku Staré myslivecké www.facebook.com/Chut MnohaTvari

Grilovaný ananas v mandlové peřince přelitý pěnou ze Staré myslivecké

Suroviny: 1 větší ananas, hnědý cukr, 8 jahod, máslo, máta, 100 g mandlových lupínků

Postup:

Ananas očistíme, nakrájíme na silnější kolečka, obalíme v cukru a ogrilujeme. Hotový potřeme máslem a obalíme v mandlových lupíncích. Mezi tím, než se ananas dogriluje si připravíme pěnu ze Staré myslivecké.

Pěna ze Staré myslivecké

Suroviny: 4 žloutky, 2 dl Stará myslivecká, 1,5 dl suchého bílého vína, šťáva z půlky citronu, cukr

Postup:

Na grilu, ve vodní lázni s předem ohřátou vodou vyšleháme žloutky s vínem do husté pěny, dochutíme cukrem, citronovou šťávou a Starou mysliveckou. Rychle podáváme, aby pěna neklesla. Grilovaný ananas přelijeme pěnou a dozdobíme jahodami a mátou. Nečekaně lahodné.


publikováno: 4. 7. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: alkohol, maso, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+