Pochutnejte si na sladkých dobrotách z melounů Bouquet | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Pochutnejte si na sladkých dobrotách z melounů Bouquet

21. 6. 2022

Bezpeckové melouny Bouquet mají sladké chuti víc než dost, a to díky svému původu. Vyrostly totiž na svazích kolem Valencie, kde jejich chuti pomáhalo silné španělské slunce. Skvěle proto doplní jakýkoliv dezert. Hodí se do dortíků i lehkých ovocných svačinek, připravíte z nich lahodný sirup nebo důmyslné carpaccio. To vše během okamžiku a s téměř zaručeným skvělým výsledkem.

Cheesecake

Je to lehký dort, který je během chvilky připravený a hosté jej milují. Připravte si jeho lahodnou variantu s melounovým přelivem. Recept je tak snadný, že s ním mohou pomoci i děti. Na cheesecake s melounovým přelivem potřebujete:

Suroviny: 200 g melounu Bouquet, 85 g másla, 3 vejce, 180 g moučkového cukru, 1 vanilkový lusk, 500 g tvarohu, 1 citron – kůru i šťávu, 220 g sušenek bebe, 250 g mascarpone, 250 g sýru philadephia, 100 ml javorového sirupu

Postup:

V mixéru rozdrťte sušenky a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Vložte je na dno dortové formy a pečlivě upěchujte. Vložte na 10 minut do trouby rozehřáté na 180°C. Mezitím smíchejte tvaroh, mascarpone, moučkový cukr, philadelphii, zrníčka z vanilky, vejce, šťávu z citronu a citronovou kůru. Směs nalijte na upečený sušenkový základ. Dejte do trouby a pečte 30 minut. Dort by měl být na okrajích pevný a uprostřed by se měl třást jako puding. Nechte v troubě vychladnout. Poté jej vložte na pár hodin do ledničky. Na dort si připravte rozvar z melounu. Nakrájené kousky melounu vložte do rendlíčku, rozmixujte a rozvařte s javorovým sirupem, dokud není omáčka dostatečně hustá. Přeceďte směs přes sítko. Na ozdobu můžete přidat mátu a kostičky melounu.

Sladká rýže s mascarpone a melounem

Výborná svačinka, dezert nebo sladká snídaně. Sladká rýže je připravená během chviličky, stačí ji jenom vychladit. Na její přípravu potřebujete:

Suroviny: meloun Bouquet, 150 g rýže, mléko, bobkový list, pomerančovou kůru, 100 g mascarpone, 3 lžíce moučkového cukru, vanilku nebo vanilkový cukr

Postup:

Nejdříve si uvařte rýži s bobkovým listem. Je možné si ji předvařit ve vodě do poloměkka a pak přidat mléko, nebo vařit do úplného uvaření. Rýži můžete i lehce rozvařit, ale je nutné při vaření stále míchat. Poté vyndejte bobkový list, přisypte vanilku a moučkový cukr. Přimíchejte po lžicích všechno mascarpone. Přendejte do sklenic a dejte vychladit. Nakonec ozdobte kostkami melounu a můžete podávat.

Melounové carpaccio s vanilkovou zmrzlinou

Zmrzlinový pohár s ovocem? Nuda! Vyzkoušejte raději melounové carpaccio. Dá jen o trochu víc práce než běžný pohár, ale výsledek je nepřekonatelný! Potěší milovníky sladkého i náročné gurmány. Připravte si:

Suroviny: 100 g melounu Bouquet, 1 citronová tráva, 2 hvězdičky badyánu, bylinky na ozdobení, oblíbenou vanilkovou zmrzlinu

Postup:

Badyán a citronovou trávu krátce svařte, aby se propojily všechny chutě. Meloun nakrájejte na velmi tenké plátky a naložte opatrně do svařené směsi. Nechte chvíli odležet – ideálně v lednici, aby meloun nasál vůni badyánu. Položte na talíř a ozdobte vanilkovou zmrzlinou a bylinkami.

Jemný melounový sirup

Sirup se hodí do limonád, do dezertů i slaných jídel, pochutnají si na něm malí i velcí. Jeho příprava je opravdu snadná. A pokud najdete hezkou lahev, využijete sirup také jako skvělý dárek. Na jeho přípravu budete potřebovat:

Suroviny: meloun Bouquet, 500 ml vody, 1000 g krystalového cukru, 40 g kyseliny citronové

Postup:

Meloun nakrájejte na větší kostky. Vložte do hrnce a zalijte vodou. Po dobu 10 minut směs rozvařte a nechte pod poklicí vychladnout. Tyčovým mixérem rozmixujte a přes plátno nebo velmi jemný cedník přepasírujte a vymačkejte. Do melounové šťávy nasypte odvážený cukr. Ohřívejte, dokud se cukr nerozpustí – nepřekračujte však bod varu. Vsypte kyselinu citronovou. Zamíchejte, nalijte do čistých sklenic a uzavřete. Udržujte nejlépe v lednici.

www.nejlepsimelouny.cz


publikováno: 21. 6. 2022, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, vaříme, vegetarián, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+