Podzimní menu, návrat k tradicím | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Podzimní menu, návrat k tradicím

20. 9. 2022

Podobně, jako je propojena historie střední Evropy, je propojena i její kuchyně. Často se vedou bitvy o prapůvod řady lahůdek, které považujeme v dané zemi za tradiční. Tak je tomu například u knedlíků nebo perníku, jejichž zpracování a variant jsou stovky.

Podzimní menu Mlékárny Valašské Meziříčí

První recepty na ovocné knedlíky na českém území pochází už ze 17. století. Původně se knedlíky připravovaly smažením a až o něco později se začaly i vařit,“ uvádí Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí. „Sladké knedlíky můžeme kromě jahod plnit také švestkami, meruňkami či borůvkami, posypat mákem, skořicí, opraženou strouhankou a navrch pak dát šlehačku, jogurt či kysanou smetanu,“ dodává Zuzana Pavelková. Perník má velmi starobylý původ. Pečivo z medu a mouky znali již v Egyptě, antickém Řecku a Římě. První zmínka o perníku v Čechách pochází ze 14. století.

Věděli jste, že původní receptura perníku se skládala z medu, mouky a pepře? Právě pepř dal vzniknout slovu perník, původně peprník. Tradiční recepty se začaly postupně upravovat a vznikla tak rozmanitá nabídka nejrůznějších variant.

Dýňová polévka

Doba přípravy: 45 minut – 4 porce

Ingredience:

1 střední dýně Hokkaido (cca 800 g)

2 větší cibule

1 menší petržel

1 Kysaná smetana z Valašska

5 lžic Čerstvá smetana z Valašska

500–800 ml zeleninový vývar

100 g máslo

půl hrnku ovesný vloček

pražená slunečnicová semínka

muškátový ořech (strouhaný)

sůl, pepř

Postup:

Na másle osmažíme cibulku do zlatova. Přidáme dýni (bez semínek), petržel a společně chvíli dusíme. Přilijeme vývar, osolíme, opepříme. Okořeníme muškátovým ořechem a necháme 15 minut vařit na mírném ohni. Přidáme ovesné vločky a vaříme dalších 10 minut. Stranou si na lžíci oleje osmažíme slunečnicová semínka Přidáme kysanou i čerstvou smetanu a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Podáváme do hluboké misky nebo talíře se lžící Kysané smetany a slunečnicovými semínky.

Plněné ovocné knedlíky

Doba přípravy: 60 minut – 4 porce

Ingredience:

500 g polohrubá mouka

½ prášek do pečiva

250 g Smetanový bílý jogurt z Valašska

50 g změklé máslo

2 vejce

špetka soli

jahody nebo jiné ovoce

Postup:

Všechny suroviny smícháme dohromady a vypracujeme nelepivé těsto. Z těsta vytvoříme na pomoučeném vále placičky, do kterých zabalíme ovoce. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 15 – 20 minut. Jakmile knedlíky vyplavou na povrch, jsou hotové. Hotové knedlíky posypeme cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem. Můžeme přidat i pár lžiček jogurtu navíc.

Perník

Doba přípravy: 45 minut – středně veliký plech

Ingredience:

200 g polohrubá mouka

200 g hladká špaldová mouka

1 kypřící prášek do perníku

1 lžička perníkové koření

450 g Acidofilní mléko s cereáliemi

50 ml Čerstvé mléko z Valašska

1 vejce

130 ml slunečnicový olej

2–3 lžíce kakao

80 g med

90 g třtinový cukr

špetka soli

Postup:

Troubu předehřejeme na 180°C. Smícháme nejdříve sypké suroviny a pak přidáme acidofilní mléko s cereáliemi, mléko, vejce med a olej. Vše promícháme a vytvoříme hladké, tekuté těsto. Hlubší plech vymažeme a vysypeme polohrubou moukou a pak nalijeme těsto. Pečeme cca 30 minut, zkoušíme špejlí, zda je perník upečený. Po vychlazení perník ocukrujeme a dozdobíme ovocem.


publikováno: 20. 9. 2022, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, mléko, polévka, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+