Podzimní recepty z kvalitních surovin | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Podzimní recepty z kvalitních surovin

21. 10. 2021

Pokud chcete, aby se nad vašimi kulinárními výtvory rodina a přátelé olizovali ještě týdny, vařte a pečte z těch nejkvalitnějších surovin. Z ovoce ze své zahrádky nebo třeba z vajec od sousedových slepic. Anebo v obchodě vyhlížejte výrobky se značkami kvality (např. Klasa, Bio, Regionální potravina), které jsou mj. zárukou skvělé chuti.

Grilované hřiby s hořčičným dresinkem

Připravujete si z hřibů a podobných hub stále dokola jenom řízky? Nikdo vám to nebere, je to báječný pokrm. Ale co kdybyste si zamilovali i jiné houbové jídlo? Napadlo nás houby zlehka orestovat na pánvi, přidat česnek a rozmarýn a dochutit solí a pepřem. Na závěr je ještě promícháme s naprosto dokonalým hořčičným dresinkem. Když máte kvalitní suroviny, stačí jich opravdu jenom pár a budou se vám tvořit boule za ušima, jak vám bude chutnat. Při sběru hub v lese se budete muset spolehnout na svůj instinkt, ale v obchodě vám s nákupem mohou posloužit loga kvality potravin (např. Klasa a Regionální potravina), jež najdete na jejich obalech.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 40 minut

Ingredience: 400 g hub, 2 lžíce hořčice plnotučné, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce medu, 1 stroužek česneku, 200 g polníčku, sůl, pepř, olivový olej, máslo

Postup:

  1. Houby dobře očistíme, nejlépe nožem nebo vlhkým hadrem. Houby nenamáčíme, aby do sebe nenasákly zbytečně moc vody.
  2. U všech hub uřízneme nohu a podélně ji rozpůlíme. Kloboučky můžeme podle velikosti taky zmenšit.
  3. Houby dáme na rozpálenou pánev a pečeme z obou stran, dokud nejsou měkké. Přihodíme kousek másla a přidáme plátky česneku a nadrobno nakrájený rozmarýn. Ke konci osolíme a opepříme.
  4. Mezitím si smícháme majonézu, hořčici a olej. Podle chuti jí osolíme a opepříme.
  5. Upečené houby dáme na talíř a přelijeme hořčičnou omáčkou.
  6. Dozdobíme polníčkem ochuceným olejem, solí a pepřem.

Koláč z jablek a listového těsta s lískooříškovým máslem a čokoládou

Začaly se vám sbíhat chutě, jenom jste dočetli název receptu? Vůbec se vám nedivíme. Kdo by nemiloval oříšky a čokoládu! V tomto dezertu budou ovšem v méně tradiční podobě – v lískooříškovém másle s čokoládou, jímž se pomaže rozválené listové těsto. Aby se vyvážila hutnost, nesmí chybět příjemně nakyslá pokrájená jablka, která se po upečení pomažou rozehřátou meruňkovou marmeládou. Myslete na to, že moučník nejvíce chutná, je-li pečený s láskou a také z těch nejlepších surovin. Ty poznáte mj. podle značek kvality (např. Bio, Regionální potravina nebo Klasa).

Počet porcí: 8 porce

Doba přípravy: 55 minut

Ingredience: 1 listové těsto (lepší je už vyválený plát), 5 chuťově kyselejších jablek, 200 g oloupaných lískových ořechů, 80 g hořké čokolády, 30 g cukru krupice, meruňková marmeláda, hladká mouka, máslo, vejce

Postup:

  1. Oloupaná lísková jádra pražíme, pokud nejsou upražená, v troubě na 160 °C cca 10 minut občas promícháme. Poté je dáme do mixéru a mixujeme do pasty zhruba 10 minut. Poté přidáme čokoládu, máslo a mixujeme, dokud se čokoláda nerozpustí.
  2. Vyválené listové těsto přeložíme na plech s pečicím papírem a po celém obvodu uděláme 1 cm široký okraj, který přilepíme rozšlehaným vajíčkem.
  3. Na těsto namažeme lískooříškové máslo, na které klademe plátky jablek na tenko nakrájených, tak aby se překrývaly. Okraj koláče potřeme vajíčkem a dáme do předehřáté trouby 180 °C a pečeme 30 minut.
  4. Jakmile má koláč zlatavou barvu, vyndáme ho a potřeme rozehřátou marmeládou pro větší lesk.

Ledový čaj s meruňkami a mátou

Nepijete náhodou pořád totéž? Vodu, čaj, kávu, možná džus a nějakou limonádu? Zkuste trochu pozměnit svůj „pitný repertoár“. Možná vás osloví náš ledový čaj s meruňkami a mátou, který jsme prosladili medem. Na meruňky se totiž občas trochu zapomíná, přitom jsou plné antioxidantů a vlákniny, která podporuje trávení. Základem našeho drinku je sypaný čaj. Vyberte si ho podle vašich preferencí. Zelený, černý, bílý, možná bylinkový? Přes noc ho necháme macerovat ve studené vodě a druhý den doplníme meruňkou a trochou meruňkového džusu, aby lépe vynikla chuť ovoce. Dokonalé osvěžení babího léta je na světě.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience: 2–3 lžičky sypaného čaje, 6 ks meruněk, meruňkový džus, med, máta

Postup:

1. Sypaný čaj nasypeme do 1 litru studené vody a necháme macerovat nejlépe přes noc.

2. Vylouhovaný čaj smícháme s trochou meruňkového džusu a můžeme osladit medem a dobře promícháme.

3. Hotový čaj nalijeme do skleniček a vložíme na menší kousky nakrájenou meruňku. Pro kouřovou příchuť meruňky ji můžeme zlehka ogrilovat.

4. Čaj lze doplnit ledem a lístky máty.

Zdroj fotografií a receptů: www.akademiekvality.cz


publikováno: 21. 10. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: čaj, dezerty, houby

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+