Podzimní recepty ze surovin ze sousedství | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Podzimní recepty ze surovin ze sousedství

20. 11. 2020

Podzimu s sebou přináší i změnu našich chutí. Potřebujeme více energie a toužíme po něčem hutnějším. Mějte ovšem na paměti, že jídlo může být vydatné a zároveň po něm nemusíte přibrat 5 kilo. S tím souvisí třeba také výběr surovin. Jaké tedy ideálně použít? Vyzkoušejte některé ze sousedství, tedy lokální. Jsou čerstvé, chutné, voňavé a není třeba ujet tisíce kilometrů, aby k vám dorazily. Navíc ty nejlepší poznáte díky logu Regionální potravina, které garantuje domácí produkci i splnění nejpřísnějších požadavků na kvalitu. Zanechme ale slov a pojďme vařit.

Pomazánka z červené řepy

Málokterá potravina dokáže lidi tak rozdělit na dva nesmiřitelné tábory jako červená řepa. Zelenina plná železa a celé řady prospěšných látek. Jedni na ni nedají dopustit, druzí zase mají pocit, že ji ani nemohou vložit do úst. A přitom je to možná jenom proto, že ještě neochutnali žádný recept, který by byl tak lahodný jako naše pomazánka. Kromě červené řepy najdete v pomazánce také žervé ze středočeské farmy Bio Vavřinec a Kosař. To, že je opravdu kvalitní, dokazuje čerstvé ocenění značkou Regionální potravina.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 20 minut

Ingredience: 125 g Žervé z farmy Bio Vavřinec a Kosař, 100 g čerstvého kozího sýra, 300 g vařené řepy, jablečný ocet, vlašské ořechy, med, cukr krupice, sůl, pepř

Postup:

1. Vařenou řepu nastrouháme nahrubo. Poté smícháme žervé, sýr a řepu dohromady a vše smícháme. Dochutíme octem, medem, solí a pepřem.

2. Na pánvi uděláme karamel, opatrně zalijeme trochou vody a přidáme ořechy. Vodu vyvaříme a ořechy přendáme na pečicí papír a necháme zchladnout.

Noky se švestkovo-hruškovou omáčkou

Jak chutná podzim? Právě tak jako naše noky se švestkovo-hruškovou omáčkou. Pokrm, který je dokonale vyvážený, protože sladkou chuť ovoce doplňují nadýchané tvarohové noky. Nechybí ani křupavý komponent v podobě opražené strouhanky smíchané s trochou cukru a voňavou skořicí. Pokud nemáte domácí džemy nebo povidla, jednoznačně doporučujeme Náš džem ŠVESTKA – HRUŠKA od firmy Petr Kareš – Ovocnářská farma KAREŠ. Ovocné dobroty exkluzivní chuti, které získaly v Královéhradeckém kraji ocenění Regionální potravina.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 30 minut + 2 hodiny na odležení těsta

Ingredience: 1 vejce, 1 žloutek, 270 g měkkého tvarohu, 90 g bílé strouhanky, 30 g másla, 25 g cukru, vanilkový cukr, sůl. citronová kůra, rum

Omáčka: 1 sklenička džemu Náš džem ŠVESTKA – HRUŠKA od firmy Petr Kareš – Ovocnářská farma KAREŠ, cukr krupice, rum, solamyl

Postup:

  1. Máslo necháme povolit při pokojové teplotě, ušleháme s cukrem do pěny a pozvolna vmícháme vejce a žloutek. Poté přidáme tvaroh a ostatní suroviny. Necháme odležet asi 2 hodiny v ledničce a polévkovou lžící tvarujeme noky. Vaříme v lehce ochucené vodě podle velikosti noků 5–8 minut.
  2. Strouhanku opražíme na pánvi, poté přidáme skořici a cukr. Hotové noky obalíme ve strouhance.
  3. Na omáčku necháme rozpustit povidla s trochou vody. Přidáme rum a cukr podle chuti. Nakonec zahustíme solamylem, který si rozmícháme zvlášť ve studené vodě.

Špaldoto

Zkoušeli jste někdy uvařit rizoto ze špaldových krup? Pokud ne, máte nyní jedinečnou možnost osvěžit si své kulinářské umění a zařadit surovinou, s níž nejspíše moc často nepracujete. V receptu najdete také další zajímavou ingredienci – pastu v přepuštěném másle z medvědího česneku od firmy dobroTY z Ráje, za nimiž stojí Martina Papežíková. Lákavě zelené dochucovadlo podobné pestu se může pochlubit ziskem značky Regionální potravina v Libereckém kraji. Můžete ho použít také do salátů, těstovin, polévek, na grilované maso… zkrátka kamkoliv.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 40 minut

Ingredience: 500 g špaldových krup. 2 šalotky. 1 sklenička produktu „Pasta v přepuštěném másle z medvědího česneku“ od firmy dobroTY z Ráje – Martina Papežíková, 50 g dlouho zrajícího tvrdého sýra, 4 vejce, 50 g másla, sůl, pepř, ocet

Postup:

1. Na troše másla orestujeme najemno nakrájenou šalotku. Přidáme propláchlé kroupy a nalijeme 500 ml vody. Vaříme pod pokličkou na mírném ohni asi 30 minut, občas promícháme.

2. Na zastřené vejce potřebujeme vodu s trochou octu. Ve vroucí vodě uděláme vír, vyklepneme vajíčko a necháme 3 minuty pošírovat.

3. Teplé kroupy promícháme s pestem a na kostky nakrájeným máslem. Pro krémovou konzistenci můžeme přidat trochu vody.


publikováno: 20. 11. 2020, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: vaříme, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+