Pozor na ranní kávu s bělidlem a éčky v balíčcích 2 v 1 a 3 v 1 | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Pozor na ranní kávu s bělidlem a éčky v balíčcích 2 v 1 a 3 v 1

19. 5. 2016

Ačkoliv se může zdát, že Češi propadají v současnosti pití čerstvě pražené arabiky, instantní káva má stále solidní základnu fanoušků. Pokud navíc využíváte variantu rozpustných směsí v balíčku 2 v 1 nebo 3 v 1, mohl by vás zajímat výsledek průzkumu spotřebitelského časopisu dTest. Ten se zaměřil na kávové směsi v balíčcích a odhalil přísady jako bělidla a tzv. éčka, které byste v jejich složení jen stěží hledali.

Rozpustná káva v oblibě

V některých zdrojích se můžeme dočíst, že Češi vypijí rozpustné kávy nejvíce v Evropě, a to například i ve formě balíčků rozpustných kávových směsí s názvy 3 v 1 nebo 2 v 1, které stačí zalít 150 mililitry horké vody. dTest prozkoumal osm značek, které dohromady vyrábějí nejméně 20 druhů instantních kávových směsí.

Letmý dotyk kávy

Přestože výrobce není povinen specifikovat na obalu, zda použil robustu či arabiku, lze se oprávněně domnívat, že k výrobě kávového prášku byla nejspíše použita levnější a chuťově hrubší robusta. Rozpustná káva překvapivě není hlavní složkou žádné z kávových směsí, které dTest zkoumal. Největší část objemu směsi tvoří v případě výrobků 2 v 1 glukózový sirup, u směsí 3 v 1 pak cukr. Přepočítaná procenta na hmotnost kávy v jedné porci je v rozmezí 2,5 až 0,5 gramu, přičemž za běžnou lze považovat porci 2gramovou. V objemu kávy v jednotlivých baleních jsou tedy propastné rozdíly.

Výrobci s kávou spíše šetří

Nejvíce rozpustné kávy v jedné porci obsahuje například Nescafé Strong 3in1, a to 2,5 gramu. V polovině případů slazených směsí 3 v 1 však výrobci s kávou spíše šetří. Většina výrobků obsahuje mezi 7 a 8 % kávového extraktu, což představuje 1 až 1,5 gramu kávy v jedné porci. V některých případech můžete ve složení najít i kávovinové složky, které jsou levnější náhražkou kávy. Kávoviny samy o sobě nepředstavují nic špatného, některými spotřebiteli jsou dokonce upřednostňovány. Problematické pro spotřebitele může být odlišení těchto výrobků, které vypadají podobně, a může dojít k přehlédnutí jejich rozdílu.

Bělidla místo mléka

Pročtete-li si údaje na zadní straně obalu, narazíte také na slovo bělidlo nebo zbělovač, které zastupuje číslici 2 v názvech 2 v 1 a 3 v 1. Tato složka má za cíl kávu obarvit a zjemnit její chuť a nahradit v produktu mléko. Skládá se z glukózového sirupu a částečně nebo plně ztužených tuků, kokosového nebo palmového, a používá se do instantních směsí pro svou snadnou rozpustnost. Navíc tyto kávové směsi s bělidlem většinou obsahují také bohatou dávku tzv. éček, tedy přídatných látek, zejména stabilizátorů, emulgátorů a protispékavých látek. Zhruba polovina zkoumaných káv obsahovala také syntetická aromata.

Cukry i v neslazených směsích

Problémů s bělidly je hned několik. Zákazník nejspíš netuší, že jeho nápoj z balíčku 2 v 1 ve skutečnosti není káva s mlékem a že kvůli mléčné bílkovině není směs vhodná ani pro lidi alergické na mléko. Jeho použití navíc zvyšuje obsah cukru ve výsledné kávové směsi, přestože není slazená. Sušené mléko ve svém složení měly pouze dva výrobky mezi 18 testovanými, a to i tak v kombinaci s bělidlem. Příkladem je káva Jacobs 2in1, která má podíl cukru více než třetinový, což může překvapit nejednoho spotřebitele. Na vině je glukózový sirup, který se při výrobě bělidla používá z technologických důvodů jako lepidlo. Má ale malou sladivost, proto celkovou chuť neovlivňuje. V instantních směsích 3 v 1 a 2 v 1 proto může být srovnatelný podíl cukru, ačkoliv podle chuti to poznat nelze. Nejméně sladký slazený nápoj se může pochlubit „pouze“ 35procentním obsahem cukru, ve své kategorii je však spíše výjimkou. Všechny ostatní slazené výrobky obsahují cukru více než 50 %. Podíl cukru u neslazených káv 2 v 1 se nejčastěji pohybuje mezi 8 % a 9 %. Je ale možné najít i 21% podíl cukru. Prakticky se tak v obou případech jedná o kávy 3 v 1, ačkoliv obal počítá jen do dvou. Sledovat údaje o cukru se rozhodně vyplatí i u neslazených výrobků, které cukr na první pohled neobsahují.


publikováno: 19. 5. 2016, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: káva, nákupy

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+