Přijďte ochutnat ústřice | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Přijďte ochutnat ústřice

21. 3. 2013

Kam? Na Staroměstském náměstí, kde se v sobotu 23. března koná už 12. ročník Mistrovství ČR v otevírání ústřic. Od 14 hodin se tu na hlavním pódiu profesionálové utkají v otevírání 30 ks ústřic typu Belon. Diváci, kteří je budou povzbuzovat, pak mohou otevřené ústřice ochutnat. Hodnotí se úprava, čistota pracoviště a rychlost otevření. Vítěz bude vyhlášen v 16 hodin. Organizátorem soutěže je Pražský kulinářský institut a partnerem soutěže je společnost MAKRO Cash & Carry ČR, která je zároveň hlavním dodavatelem ústřic pro soutěž.

Zájem o ústřice u nás roste

Společnost MAKRO se již několik let zaměřuje na prodej čerstvých mořských ryb a korýšů a buduje důvěru v jejich kvalitu. Nejenom naši HoReCa zákazníci se mohou i díky naší přímé distribuci z rybí platformy spolehnout, že je dostanou v perfektním stavu. Nárůst v prodejích ústřic zaznamenáváme každý rok, ale mezi lety 2011 a 2012 jsme v ČR prodali objemově o 42 % více. V Praze a na Karlovarsku to bylo dokonce o 62 %,“ řekl Petr Olbrich, Head of TGM HoReCa CZ&SK

Mistrovství proběhne podle mezinárodních pravidel

Každý ze soutěžících bude otevírat třicet ústřic typu Belon, které se používají jak na evropském, tak na světovém šampionátu. Správně otevřené ústřice poputují mezi diváky na ochutnávku. Výkony soutěžících bude hodnotit Bernard Schaut, Key Account Manager Fish MAKRO, který říká: „Letos jsme náš sortiment ústřic podstatně rozšířili. Zjistili jsme totiž, že si zákazníci začali kupovat různé druhy ústřic a doma pak pořádají vlastní ochutnávky a zkoušejí je snoubit s vínem.“

Vítěz národního kola bude v září vyslán, aby reprezentoval Českou republiku na světovém šampionátu v irském Galway, stejně jako loňská vítězka Eliška Marková, která se opět zúčastní letošní pražské soutěže.

Roman Vaněk z PRAKULu komentuje tuto událost citátem známého francouzského básníka a esejisty Léona-Paula Fargue: „Miluji ústřice: člověk má pocit, jako by políbil moře na ústa.“

Přijďte se podívat a podpořit soutěžící!


publikováno: 21. 3. 2013, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: akce, nákupy, ryby, zábava

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+