Přivítejte nyní jaro skleničkou květinového vína | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Přivítejte nyní jaro skleničkou květinového vína

2. 4. 2021

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

Hrozny a květiny

Zatímco ovocná vína se nevyrábějí z tradičních hroznů, ale z jiných typů ovoce, u květinových vín zůstávají hlavní výrobní surovinou hrozny, které doplňuje koncentrovaný macerát z dané květiny. Květinová vína můžete vnímat jako relativní novinku na trhu, jelikož nenajdete mnoho jejich výrobců a možná jste je ještě nikdy neochutnali. Nenechte se ale mýlit.

Neurozené a neznámé

Ve své podstatě květinová vína pili již starověcí Egypťané, Řekové nebo Římané. Květiny začaly starověké národy přidávat do vína z hroznů, aby zvýraznily a ozvláštnily jeho chuť. Důvod, proč květinová vína nemají stejně silně zakořeněnou tradici, jako vína z hroznů, osvětluje jedna z legend. Podle ní květinová vína vyráběly zejména ženy z vlastních zahrad a sadů. Nejčastěji se jednalo o pampelišky, růže, bez a nejrůznější kombinace dalších květů. Oproti tomu hrozny na tradiční víno se pěstovaly na panských usedlostech, a byly tak považovány za ušlechtilé. Vína z hroznů získala větší punc kvality a květinová upozadila.

Kdy jindy než na jaře

Jakmile otevřete láhev květinového vína, okamžitě ucítíte omamnou vůni a při prvním ochutnání možná úžasem oněmíte. V ústech se vám rozplyne chuť květiny, která je velmi věrná její známé vůni.

„Je to zkrátka takové tekuté květinářství pro milovníky vín. Nádherně voní, jsou velmi aromatická a lehká. Chuť i vůně jsou takové, co slibuje etiketa, takže i se zavřenýma očima jen po čichu byste poznali, co pijete,“ je přesvědčený Petr Čerňanský z Rybízáku. Pokud už nějaký čas nad nákupem květinového vína váháte, jaro ve vzduchu vás jistě postrčí správným směrem.

  • Květinová vína Levandulák a Růžovka od Rybízáku

Procházku levandulovými poli a romantické přivonění k rozkvetlým květům růží můžete teď ochutnat ve stálém sortimentu značky Rybízák. V lahvích pod názvy Levandulák a Růžovka objevíte nezaměnitelnou chuť dvou oblíbených květin.

Květinová vína se skvěle hodí pro období jara. Levandulák s 11 % alkoholu má polosladkou chuť, kterou oceníte na jaře hezky vychlazenou a v létě na ledu. Růžovka připomíná vína růžová a osloví zejména milovníky aromatické chuti. S 11 % alkoholu se hodí pro ty, kteří alkoholu zase tolik neholdují a přiťuknou si spíše příležitostně. Jaro před námi je právě tím okamžikem, který si skleničku zaslouží.

www.rybizak.cz


publikováno: 2. 4. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: byliny, víno

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+