Proč snoubit víno a čokoládu? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Proč snoubit víno a čokoládu?

2. 12. 2011

Pokud správně zkombinujete sytou hořkou čokoládu s elegantním vínem, čeká vás nádherný požitek smyslů. Jak víno, tak čokoláda, nabízejí intenzivní širokou paletu chutí a vůní, které se navzájem doplňují a vyvažují. Rozmanitost jejich tónů může sahat od ovocných a květinových ke kořeněným a ostrým. Ideální harmonie se dosahuje, když jedna charakteristika nepotírá druhou.

Jak na to?

Pro nejlepší vychutnání harmonie chutí si nejdříve vezměte kousek čokolády do úst a nechte ji na patře dosáhnout tělesné teploty. Jak se rozplývá, povalujte ji po jazyku a vychutnávejte všemi chuťovými pohárky její sladkost, hořkost, plnost a vyváženost chuti. Nyní se napijte vína. Ponechte jeho doušek v ústech a nechte jej klouzat po patře. Vnímejte jeho váhu a texturu. Při polknutí si všímejte harmonie aroma, kyselosti, trpkosti, sladkosti a ovocné chuti.

Také však nejdříve můžete ochutnat samotné víno a samotnou čokoládu, a teprve pak si je vychutnat společně a porovnat, oč se vzájemně obohatí.

Pro nezapomenutelný a lehce dekadentní zážitek vám nyní představujeme tohoto jednoduchého průvodce a zveme vás do světa nekonečných možností snoubení vašich oblíbených čokolád a vín. Na zdraví!

Ochutnávejte

Čokoládu nejen ochutnáváme – pohled, dotek, poslech a její vůně jsou také součástí chuťového zážitku. Skuteční znalci ochutnávají čokoládu tak, jako se hodnotí kvalitní víno. Rozliší až 400 různých příchutí. I vy se můžete stát čokoládovým znalcem – poradíme vám jak:

Pohled

Jak čokoláda vypadá – studujte její barvu (od téměř černé přes různé odstíny hnědé až k máslově žluté či mléčně bílé), její vzhled (např. strukturu) a její lesk. Kvalitní čokoláda má stejnoměrnou strukturu a matně hedvábný povrch.

Dotek

Nyní ohodnoťte čokoládu na dotek – její povrch může sahat od hladkého a hedvábného až po drsný a zrnitý. Může být jemná a křehká či hrubá a pevná.

Poslech

Poté podržte kousek čokolády u ucha a zlomte jej. Uslyšeli jste ostré prasknutí? Pak držíte v ruce kvalitní čokoládu. Zlom pak bude hladký a neměl by se drolit.

Vůně

Zjistíte, že v čokoládě můžete rozlišit širokou paletu příchutí a vůní. Zkuste držet kousek čokolády přímo u nosu a hluboce vdechovat. Nebo rozpusťte kousek čokolády na jazyku, vydechněte a vdechněte její vůni. Může být jemná a nevtíravá, či pronikavá a dráždivá. Můžete rozeznat stopy mléka, karamelu, kávy, vanilky, meruněk, medu, oříšků či květin.

Chuť

Vrcholem tohoto smyslového zážitku je samozřejmě ochutnání. Nechte kousek čokolády pomalu rozpustit na jazyku, až zasáhne co největší množství vašich chuťových pohárků. Vychutnejte nejen její sladkost, ale i její kyselé a hořké tóny. Najděte rozdíly v délce rozpouštění, trpkosti, harmonii a rovnováze. Rozeznejte různé charakteristiky kakaa – stopy karamelu, mléka, vanilky, čerstvého ovoce, lékořice, koření či tabáku.


publikováno: 2. 12. 2011, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: lahůdky, sladkosti, víno

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+