Recepty na pochoutky s kozím sýrem | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Recepty na pochoutky s kozím sýrem

22. 4. 2021

Bon Lait je rodinná farma a gurmánská minimlékárna manželů veterinářů Míchaely a Lukáše Hlubkových z Krmelína na Moravě. Funguje na principech francouzských farem s dlouhodobou chovatelskou tradicí. Z mléka bez UHT francouzských sánských koz a ovcí celoročně vyrábějí ovčí a kozí jogurty, kozí sýr à la feta, 100% kozí kolostrum, mléčnou (sušenou) výživu od 1 roku… Díky vysokým nárokům na čistotu a hygienu nejsou výrobky nepříjemně cítit kozinou. Nabízíme vám několik zajímavých receptů s využitím výrobků Bon Lait.

Bramborové kroketky se sýrem

Ingredience:

• 400 g vařených brambor

• 20 g bramborového škrobu

• 40 g polohrubé mouky

• 2 žloutky

• sůl – sýry jsou slané, takže se vůbec použít nemusí

• kozí „parmezán“ Bon Lait

• kozí sýr ve slaném nálevu Bon Lait

• vajíčko a strouhanka na obalení

• rostlinný olej na smažení

Postup:

Brambory vaříme ve slupce cca 35 min do měkka, necháme vychladnout a oloupeme. Nastrouháme je na jemném struhadle, přidáme škrob, mouku a žloutky a promícháme v kompaktní hmotu. Rozdělíme na dvě části, do jedné přimícháme kozí parmezán, a opět zamícháme. Z druhé části už můžeme tvořit malé kuličky, asi velikosti vlašského ořechu, doprostřed dáme kousek kozího sýra a zabalíme. Výsledné kuličky obalíme ve vajíčku a strouhance, tento postup se strouhankou opakujeme dvakrát. Stejný postup uděláme i s těstíčkem s parmezánem, jen už nedáváme doprostřed nic. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Necháme odkapat na papírové utěrce a podáváme s čímkoliv, co máte rádi.

Bulgur s pečeným lilkem

• 250 g bulguru

• sůl

• červený pepř

• 1 velký lilek

• 150 g anglické slaniny

• 150 g kozího „parmezánu“ Bon Lait

• 3 jarní cibulky

• olivový olej

Postup:

Bulgur připravte podle návodu. Lilek nakrájejte podélně na plátky. Naskládejte vedle sebe na papírové kuchyňské utěrky a osolte. Nechejte půl hodiny vypotit. Z lilku setřete vodu a ochuťte pepřem. Plátky lilku ugrilujte pod grilem v troubě nebo opečte na normální či grilovací pánvi. Nechejte ho stranou. V další pánvi si rozehřejte asi dvě lžíce olivového oleje. Opečte na něm na kostičky nakrájenou slaninu do křupava a na kolečka nakrájenou cibuli. Teď přišel čas všechno smíchat. Do bulguru v hrnci vmíchejte slaninu s cibulkou. Přimíchejte polovinu kozího sýra a promíchejte. Dejte na talíř a nahoru pěkně položte plátky lilku. Zasypejte zbytkem kozího sýra a pokapejte kvalitním olivovým olejem.

Paneer sýr

• 1 litr čerstvého kozího mléka BonLait

• 70 ml horké vody

• 2 lžíce limetkové šťávy

Na marinovaní sýra

• 1/2 lžičky mleté kurkumy

• 1/4 lžičky chilli vloček

• 1/2 lžičky soli

Na omáčku

• 400 g listového špenátu (může být čerstvý i mražený)

• 1 lžíce ghí

• 1 lžička celého římského kmínu

• 1/4 lžičky chilli • 1 lžička mleté kurkumy

• 4 stroužky česneku

• 2 lžíce kozího bílého jogurtu Bon Lait

• šťáva z půlky limety

• sůl

Paneer

Do horké vody přidáme 2 lžíce limetové šťávy a odložíme stranou. V silnostěnném hrnci začneme zahřívat kozí mléko, jakmile přejde do varu, ztlumíme plamen a pomalu naléváme vodu s limetou. Začne se nám oddělovat syrovátka od sýřeniny, a vzniknou malé hrudky, vaříme zvolna, zvolna také promícháváme asi 7 min, až se začnou tvořit hrudky o velikosti zhruba 1 cm. Odstavíme.

Do cedníku vložíme plátýnko nebo tenkou utěrku, a sýr přes něj spolu s tekutinou slijeme. Sýr řádně vymačkáme (pozor je horký). Na to, aby vznikl tvrdý sýr paneer, jej budeme muset zatěžkat tak, jak je v utěrce v cedníku, můžete na něj například položit litinovou pánvičku, a nechte ho odkapávat nad hrncem alespoň 1 hodinu. Po hodině ho vyndáme z utěrky, ve které máme ztvrdlou vykapanou placku sýra. Tu nakrájíme na menší kostičky, dáme do misky, přidáme koření na marinování a necháme odležet, stačí i chvilička, ale čím déle tím lépe.

Omáčka s paneerem

V pánvi na 1 lžíci ghí orestujeme dozlatova a křupava kostičky paneeru. Dáme stranou. Na stejné pánvi, se zbytkem ghí, orestujeme špenát, přidáme postupně všechno koření a česnek. Promícháme a restujeme, aby se odpařilo co nejvíce tekutiny ze špenátu. Trvá to asi tak 5 min. Nakonec vmícháme 2 lžíce bílého jogurtu. Ochutíme šťávou z limety a dosolíme.

Nakonec opatrně vmícháme opečený paneer a máme hotovo. Jako přílohu můžete podávat rýži nebo indický chléb naan.

www.bonlait.cz


publikováno: 22. 4. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: mléko, nákupy, sýr, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+