Recepty z místních surovin!
Potraviny pocházející z blízkého okolí jsou čerstvé a výživné. Díky tomu jsou také velmi chutné. A navíc nás může zahřát pocit, že podpoříme místní zemědělce a výrobce. Máme pro vás dva zajímavé recepty.

Cibule plněné sýrem gouda
O tomto pokrmu si dovolíme tvrdit, že představuje zajímavou alternativu francouzské cibulačky. Pokud tedy milujete tuto polévku, jednoznačně vás zaujmou i naše cibule plněné goudou. Nesmí chybět ani zeleninový vývar a bílé víno. Podmínkou chutného receptu je ovšem volba surovin. Zkuste preferovat lokální. Jednou z nich je také geniální sýr naprosto fenomenální chuti, a to Ovčí gouda archivní sýr ze Statku Horní Dvorce v jižních Čechách. Jedná se o polotvrdý sýr, který se vyrábí speciální ruční technologií ze 100% ovčího mléka. Poté poměrně dlouho zraje, díky čemuž se může pyšnit plnou, ostrou a aromatickou chutí a vůní. Tato pochoutka byla vloni oceněna Regionální potravinou v Jihočeském kraji.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 60 minut
Ingredience: 500 ml zeleninového vývaru, 350 ml bílého vína, 20g másla, 4 velké cibule, 3 rajčata, 120 g strouhanky, 120 g Ovčí gouda archivní sýr, Statek Horní Dvorce s. r. o., 50 g petržele, 2 stroužky česneku, 3 jarní cibulky
Postup:
- Troubu si předehřejeme na 180 °C.
- Malý pekáč si vytřeme máslem.
- Zeleninový vývar přivedeme k varu, přidáme víno a provaříme.
- Cibule oloupeme, rozřízneme podélně a opatrně sundáme 3 vrstvy. Vnější vrstvy cibule vložíme do vroucího vývaru a vaříme 3–4 minuty. Vytáhneme a necháme vychladnout.
- Připravíme náplň. Rajčata nastrouháme na hrubém struhadle, většinu slupky, která nám zůstane, vyhodíme. Přidáme strouhanku, česnek najemno, nasekanou petrželku, nakrájenou jarní cibulku, sůl, pepř a 90 g goudy nastrouhané najemno. Vše promícháme.
- Každou vrstvu cibule naplníme směsí a utáhneme. Cibule skládáme do pekáče vedle sebe. Podlijeme trochou vývaru a pečeme 40 minut.
- Po 40 minutách vytáhneme a zastrouhneme zbylou goudou a pečeme dalších 10 min.

Salát s kozím sýrem, čekankou, ořechy a medovým dresinkem
Přestože se nesou zimní recepty v „hutnějším“ duchu, nezapomínejme ani na lehkou večeři v podobě salátu. Někdy si vystačíme s variantou „co dům dal“, ale proč se taky neinspirovat ozkoušeným a perfektně vyladěným receptem? V tom našem se ukrývá čekanka, listový salát, ořechy, hrušky, med a další zajímavá dochucovadla. Surovinou, která všechny ostatní dokonale propojí, je kozí sýr. Jednoznačně doporučujeme loňského vítěze Regionální potraviny v Kraji Vysočina – Pomazánkový kozí sýr bílý z BIOFARMY DoRa s. r. o. Vyrábějí ho na rodinné ekologické farmě podle své originální receptury. Základem je pasterované kozí mléko nejvyšší kvality. Jedná se o jemnou tvarohovou pomazánku, která si vás podmaní svou lahodnou chutí.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 20 minut
Ingredience: 400 g POMAZÁNKOVÝ KOZÍ SÝR BÍLÝ, BIOFARMA DoRa s. r. o., 130 g medu, 30 ml jablečného octa, 150 g oleje, 200 g čekanky, 200 g listového salátu, 10 ml ořechového oleje, 100 g ořechů, 400 g hrušky
Postup:
- Do odměrky dáme olej, med a ocet a tyčovým mixérem mixujeme alespoň 2 minuty, aby vznikla emulze. Dresink dochutíme solí a pepřem.
- Hrušky nakrájíme na tenké plátky.
- Salát očistíme a opláchneme.
- Kozí sýr dáme do misky a dochutíme solí, pepřem a ořechovým olejem.
- Ve velké míse smícháme salát, nakrájenou čekanku, hrušky a dresink. Vše dobře promícháme a nandáme na talíře.
- Posypeme ořechy a na salát ještě přidáme kozí sýr.
Zdroj fotografií a receptů: www.regionalnipotravina.cz