Salát z nakládané řepy, švestky a zauzený Kampotský pepř | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Salát z nakládané řepy, švestky a zauzený Kampotský pepř

9. 11. 2022

Tento dokonalý salát vonící podzimem nadchne opravdu všechny, je skvělý samotný, nebo i jako příloha k hlavnímu jídlu. Zemitost a sladkost řepy skvěle kontrastuje s uzenou chutí pepře a kyselostí pečených švestek. Řepa je extrémně zdravá zelenina, detoxikuje tělo a má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Pepř je pro tělo také velkým přínosem, obsahuje vitamíny A, B, C, E a K, podporuje detoxikaci jater a má dezinfekční účinky pro tělo. Recept připravila šéfkuchařka Miluše Makó.

Suroviny:

500 g červené vařené řepy

100 ml jablečného octa

20 g čerstvého křenu

120 g palmového cukru La Plantation

5 g zauzený Kampotský pepř La Plantation

50 ml olivového oleje, špetka soli

50 ml citrónová šťáva

½ kg švestek, špetka skořice

1 granátové jablko

50 g uzených mandlí

Postup:

Řepu uvaříme a necháme zchladnout, oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Nastrouháme čerstvý křen najemno a lehce zakápneme jablečným octem. Z palmového cukru, pepře, soli a olivového oleje vymícháme hladkou emulzi, kterou vmícháme do řepy. Švestky nakrájíme na čtvrtky a lehce je opečeme na olivovém oleji, zakápneme je citronovou šťávou a přidáme skořici. Řepa chutná lépe, když je naložená den dopředu. Před podáváním vše smícháme a posypeme uzenými mandlemi, které na sucho opečeme na pánvi. Na dekoraci vypadá a chutná skvěle granátové jablko.

  • Palmový cukr a Kampotský zauzený pepř La Plantation zakoupíte na www.kampot.cz.

publikováno: 9. 11. 2022, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: salát, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+