Sídr nebo sajdr? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Sídr nebo sajdr?

7. 8. 2013

Je správně cidre nebo cider? A proč najdete na nápojových lístcích obě varianty? Odpověď je jednoduchá, ale možná překvapivá, jde totiž o dva různé nápoje. Oba jsou lehce alkoholické perlivé nápoje z kvašené jablečné šťávy, zásadně se ale liší metodou výroby, a tedy i složením, a především chutí. Téměř jako pivo a víno. Zatímco cider [sajdr], tedy anglický způsob výroby, je více podobný pivu, může obsahovat dochucovadla a aditiva, Cidre [sídr] je 100% přírodní jablečný nápoj vyznačující se přirozeným zbytkovým cukrem, výraznou chutí jablek. A takový je i Cidre Premier.

Cider (sajdr) je Angličan a často vyráběný průmyslově

Jablečná šťáva může být čerstvá, ale dle tamní vyhlášky také koncentrovaná, ředěná vodou nebo sušená. Cider prokvasí rychle (za pár týdnů), pak je obvykle doslazen, dochucen a pasterizován. Perlivost je mu dodána většinou sycením CO2, plní se do lahví, plechovek, sudů apod. Obecně je více přirovnáván k pivu.

Cidre (Sídr) má původ ve Francii a vyrábí se z čerstvého jablečného moštu

Tradiční metoda zpracování je založená na dlouhém zrání (6 – 8 měsíců), bez přídavku sladidel, či jakýchkoli aditiv. Cidre dozrává v lahvi pod uzávěrem a získává si tak přírodně perlivost, obdobně jako tradiční metoda výroby perlivých a šumivých vín. „Tradiční metoda výrobu cidru je oproti té anglické o poznání náročnější. Cidre fermentuje v sudech-tancích a velmi pomalu, obvyklá doba fermentace je okolo šesti měsíců. Díky citlivě řízené fermentaci neprokvasí úplně a zůstává v něm tedy zbytkový přírodní cukr a není třeba ho uměle dodávat. Po stočení do lahví a zakorkování leží dalších několik týdnů až měsíců a dozrává přímo v lahvích, kde si právě získává příjemnou perlivost. Díky tomu, že do něj nesmí být přidaná žádná aditiva, bude cidre chutnat pokaždé jinak podle odrůd použitých jablek a pestrost jeho chutí se dá srovnávat s vínem," vysvětluje tradiční metodu výroby cidru Jáchym Kliment, zakladatel Cidrerie, která vyrábí svůj Cidre Premier právě tradiční francouzskou metodou, pouze z českých jablek. „A správně Česky je to CIDRE [sídr]!," dodává Jáchym Kliment na závěr.

  • Cidre Premier od Cidrerie, který je vyráběný tradiční francouzskou metodou si můžete na www.cidrerie nebo síti prodejen Sklizeno koupit už od 120 Kč za lahev. Tak ho schválně zkuste srovnat s nějakým ciderem, ať rozdíl ochutnáte na vlastní jazyk!

www.cidrerie.cz.


publikováno: 7. 8. 2013, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: alkohol, bio, muž, nákupy, nápoje

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+