Síla přírodní fermentace | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Síla přírodní fermentace

23. 11. 2020
Soutěž byla ukončena.

Správná odpověď: Kvašení a kysání potravin je jednoduchý proces konzervování, který zvládne připravit doma každý.

Výherci: Jiří Karásek, Jana Macháčková, Jitka Horáková

Že se dá zkvasit téměř každá potravina zjistíte v knize Síla přírodní fermentace. Je k tomu ale samozřejmě potřeba trpělivé vyčkávání na optimální výsledek. Nové, vázané vydání oblíbené knihy z nakladatelství Grada vás zavede do rozmanitého světa kvašených potravin a nabídne jednoduché recepty na výživná, léčivá a lahodná jídla. Jde o první kuchařku, jež do hloubky prozkoumává kulinářské kouzlo kvašených potravin.

Výživná, léčivá a lahodná jídla

Kniha Síla přírodní fermentace je oslavou přírodního bohatství, jehož chuti a prospěšných látek si lidstvo užívá po tisíce let a které se může stát součástí vašeho jídelníčku.

Co lze fermentovat?

Autor knihy SANDOR ELLIX KATZ sám sebe označuje za fermentačního fetišistu. Jeho posedlost fermentací se objevila spolu s nadšením pro vaření, výživu a zahrádkaření. Jelikož sám žije již tři desítky let s virem HIV, spatřuje ve fermentovaných potravinách jednu z nejpodstatnějších složek svého jídelníčku. Autor popisuje, jak na domácí výrobu kysaných mléčných produktů, představuje základní postupy na výrobu sýrů, věnuje se kváskovému pečivu, luštěninám či nastiňuje variabilitu přípravy kysaného zelí i jiné nakládané zeleniny. Mnohdy se během svého vyprávění pozastaví nad tradicemi nejrůznějších světových kultur. V knize nechybějí ani skutečně jednoduché techniky na domácí výrobu piva, vína i octa (spolu s recepty na cider, medovinu či šumivé víno).

Díky jedinečnému stylu autora, který mísí historky a exkurze z celého světa, více než stovku receptů a úvahy o fermentaci coby nástroji společenské změny, je tato kniha jedním z nejúspěšnějších titulů o fermentovaných potravinách vůbec.

Soutěžní otázka

Co je kvašení a kysání potravin?

a) složitý a nákladný postup uchování potravin

b) jednoduchý proces konzervování, který zvládne připravit doma každý

c) činnost, ke která je potřeba mnoho různého nákladného vybavení

Tři výherci, kteří do 7. 12. 2020 správně odpovědí na soutěžní otázku, obdrží knihu Síla přírodní fermentace. Odpověď zasílejte na soutez@trendyzdravi.cz s označením fermentace.

  • Odesláním mailu s odpovědí do soutěže na webu Trendy zdraví dáváte souhlas k uchování vašich osobních údajů za účelem losování. Po losování budou vymazány.

publikováno: 23. 11. 2020, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: knihy, sýr, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+