Silvestrovské pohoštění | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Silvestrovské pohoštění

27. 12. 2011

Oslava a večírky na konci roku bývají ve znamení dobrého jídla a pití. Každá hostitelka se chce blýsknout těmi nejvybranějšími pochoutkami. Nevíte, co výjimečného připravit pro vaše hosty? Máme pro vás několik tipů.

Losové kanapky

Ingredience:

4 krajíce toustového chleba, 4 větší plátky uzeného lososa, 2 listy zeleného kadeřavého salátu, 4 lžíce Tatarské omáčky Hellmann´s, 4 lžíce kaviáru, bylinka na ozdobu

Postup:

Z chleba vykrojíme trojúhelníčky (kolečka, čtverečky) a potřeme je tenkou vrstvou tatarky. Položíme trochu salátu, naaranžujeme čtvrtku plátku lososa a ozdobíme nočkem z tatarky, kaviárem a bylinkou.

Mini lívanečky s kozím sýrem a cherry rajčátkem

Ingredience:

200 g hladká mouka, 1/2 prášku do pečiva, lžíce sekaného rozmarýnu, 50 g černých oliv, 260 ml mléka, 2 lehce našlehaná vejce, sůl, olej na smažení, 200 g cherry rajčátek, 180 g pevného kozího sýra, 4 lžíce Tatarské omáčky Hellmann´s, 1 stroužek česneku

Postup:

V míse smícháme mouku, kypřící prášek, nasekanou bylinku a nasekané olivy a přidáme větší špetku soli. V jiné misce smícháme vejce, mléko a vlijeme do mísy s moukou. Smícháme. Vznikne husté těstíčko, které necháme 5 minut odpočinout. Rozehřejeme pánev a jemně ji vymažeme olejem. Na pánev nalijeme jednu lžíci těstíčka a upečeme z obou stran dozlatova. Současně můžeme upéct 3 – 4 lívanečky.

Těsně před servírováním rozehřejeme troubu, lívanečky naskládáme na plech, na každý položíme kousek kozího sýra, půlku rajčátka. Posypeme čerstvě mletým pepřem. Krátce dozlatova zapečeme cca 3 – 5 minut. Ozdobíme jehličkami rozmarýnu a kopečkem tatarky smíchané s lisovaným česnekem.

Zapečené žampiony

Ingredience: 15 malých žampionů, 1 mladá cuketa, 1 cibule, 1 červená paprika, stroužek česneku, 4 lžíce Majonézy Hellmann´s, 4 lžíce strouhaného parmazánu, 2 lžíce oleje, sůl, čerstvě drcený pepř

Postup:

Cuketu, lilek, cibuli i papriku nakrájíme na malé kostičky, česnek nasekáme najemno. Na pánvi rozehřejeme olej a zprudka krátce orestujeme všechnu zeleninu. Ochutíme solí a stáhneme z plamene. Žampionům odstraníme nohy a oloupeme hlavičky. Celé je osolíme, dovnitř opepříme. Naskládáme je na plech a naplníme zeleninovou směsí. Majonézu smícháme s parmazánem a na každou hlavičku dáme noček. Vložíme do trouby zahřáté na 190°C a zapečeme cca 8–12 minut, dle velikosti žampionů.

Růžový anglický roastbeef

Ingredience: 1 kg roštěné, 6 lžic oleje, 2 lžíce kečupu Hellmann´s Napoli nebo Bavaria , 2 lžíce hořčice, snítka tymiánu, snítka rozmarýnu, čerstvě drcený pepř, sůl, 80 g mrkve, 80 g celeru, 80 g cibule, 80 g, petrželové natě, 4 lžíce Majonézy Hellmann´s

Postup:

Roštěnou opláchneme, tukové krytí nakrájíme na čtverečky, osolíme, opepříme, vetřeme hořčici s kečupem a lžící oleje, posypeme bylinkami a necháme odležet (minimálně hodinu, nejlépe přes noc).

Rozehřejeme pánev se 3 lžícemi oleje a orestujeme na něm najemno nastrouhanou kořenovou zeleninu a cibuli. Restujeme do zlatavé karamelové barvy. Poté přendáme do pekáče, ve kterém budeme péct roštěnou. Roštěnou zprudka orestujeme na zbylých 2 lžících oleje z obou stran (nejprve restujeme stranu s tukovým krytím) poté vložíme do pekáče se zeleninou, přidáme 2 stroužky česneku a pekáč vložíme do rozehřáté trouby (na 190°C) a pečeme 35 minut. Uvnitř zůstane růžový. Po upečení maso zatížíme a necháme vychladit (nejlépe přes noc). Před podáváním krájíme na tenké plátky, aranžujeme na mísu nebo z nich uděláme jednohubky a podáváme s omáčkou. Omáčku připravíme tak, že upečenou zeleninu i se šťávou z masa dáme do nádoby, přidáme majonézu a ponorným mixerem rozmixujeme na hladkou kaši. Dle potřeby dochutíme solí.

Tip: Velmi atraktivní jsou jednohubky z bramborového lupínku, na který dáme tenký plátek avokáda, tenký plátek rostbífu, noček z omáčky a ozdobíme barevnou bylinkou. Chuť masa s omáčkou nádherně doplní křupnutí brambůrku.

Kuřecí steak plněný špenátem a datlemi

Ingredience: 4 kuřecí prsa, 200 g listového špenátu, 4 datle (čerstvé nebo sušené), 2 lžíce oleje, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 4 lžíce Tatarské omáčky Hellmann´s, 2 lžíce medu, 500 g zelených fazolek nebo růžičkové kapusty, sůl, pepř

Postup:

Cibuli nakrájejte na nudličky. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, vložte cibuli a nasekaný česnek, lehce osolte a opepřete a pozvolna restujte 5 minut. Pak přidejte nasekaný špenát a nasekané datle a restujte další 3 – 5 minut. Nakonec vmíchejte tatarku. Kuřecí prsíčka podélně nakrojte, tak že se dá otevřít jako kniha. Lehce je osolte a naplňte zeleninovou náplní. Položte na plech, potřete medem, ochuťte drceným pepřem a vložte do vyhřáté trouby na 190°C. Pečte 15 minut, poté vytáhněte z trouby a nechte 5 minut na teplém místě odpočinout. Podávejte se zelenými fazolky nebo růžičkovou kapustou.


publikováno: 27. 12. 2011, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: lahůdky, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+