Sladké okamžiky s kaki | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Sladké okamžiky s kaki

28. 12. 2023

Využijte sezónu sladkého a zdravého ovoce kaki a vychutnejte si ho v jednoduchých a rychlých receptech. Kaki Persimon Bouquet je oblíbené díky své plné šťavnaté chuti a snadné úpravě. Nemá totiž pecky a nemusí se loupat. Připravte si známá jídla z netradičního ovoce, na které nepotřebujete mnoho ingrediencí ani času na přípravu.

Smoothie s kaki

Tohle smoothie má plnou sladkou chuť a spoustu vitamínů. Hotové je během chviličky a potěší vás u snídaně nebo při svačině. Na 4 sklenice potřebujete:

Suroviny: 4 kaki Persimon Bouquet, 2 manga, 400 ml kokosového mléka, ½ lžičky mleté skořice

Postup:

Kaki oloupejte a dejte do mixéru. Přidejte oloupané a na kousky nakrájené mango. Do mixovací nádoby nalejte kokosové mléko, přidejte mletou skořici a důkladně rozmixujte. Hotové smoothie ihned podávejte.

Křehký koláč a kaki

Moučník s kaki rozzáří sváteční tabuli a vykouzlí úsměv na rtech rodině i hostům. Jeho příprava vám zabere zhruba 40 minut – stejně jako jeho pečení. Potřebovat na něj budete kulatou formu a tyto ingredience:

Těsto: 250 g hladké mouky, 125 g másla, 80 g cukru, 1 vejce, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry

Náplň:

250 g měkkého tvarohu, 2 kaki Persimon Bouquet, 1 vejce, 1 lžíci škrobu, 150 g moučkového cukru

Postup:

Do mísy nasypte mouku spolu s cukrem a citronovou kůrou. Přidejte pokrájené změklé máslo a vejce. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové folie a dejte do chladu. Kaki oloupejte a poté rozmixujte. Do misky vyklopte tvaroh. Přidejte kaki, vejce, moučkový cukr a škrob. Vše důkladně prošlehejte. Vychladlé těsto vyválejte a přendejte do koláčové formy vyložené pečicím papírem. Vytvarujte okraje a přebytečné těsto odřízněte nebo zahněte dovnitř. Přidejte náplň, uhlaďte ji a koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 40 minut. Poté můžete koláč dozdobit ovocem podle chuti a kousky čokolády.

Kuřecí kousky s čatní z kaki

Netradiční kaki čatní vykouzlí z nudného oběda skvělou gurmánskou záležitost. Jeho příprava je navíc velmi snadná a rychlá. Na 4 porce si připravte:

Suroviny: 600 g kuřecích prsních řízků, 2 lžičky koření na kuře, olej, sůl, pepř

Na čatní: 2 kaki Persimon Bouquet, 1 šalotku, 1 lžíci olivového oleje, 100 ml bílého vína, špetku mletého chilli, sůl, pepř

Postup:

Kaki oloupejte a nakrájejte na kousky. Šalotku nasekejte nadrobno. V rendlíku zahřejte olej a nechte na něm zesklovatět šalotku. Přidejte nakrájené kaki a přilejte víno. Směs vařte asi 20 minut. Když je tekutina zredukovaná, přidejte chilli, špetku soli, pepře a směs promíchejte. Maso nakrájejte na filety a naklepejte. Osolte, opepřete a posypte kořením. Plátky masa opečte na oleji dozlatova. Podávejte s čatní a přílohou podle chuti.

Tvarohové poháry s kaki

Dobrotu našeho dětství – tvarohový pohár – lze jednoduše vyrobit doma. Zabere to zhruba 40 minut a díky kaki dostane pohár ještě lepší chuť. Na 4 poháry potřebujete:

Suroviny: 400 g měkkého tvarohu, 200 g tmavé čokolády, 1 lžíci másla, 4 kaki Persimon Bouquet, 150 g mandlových sušenek

Postup:

Sušenky rozdrťte, kaki oloupejte a nakrájejte na kousky. Část kaki nechte stranou na zdobení. Větší část rozmixujte na pyré. Čokoládu nalámejte do misky a nechte ji rozpustit ve vodní lázni. Vmíchejte do ní máslo. Připravte si poháry nebo misky. Rozdělte do nich čokoládu. Poté přidejte prošlehaný tvaroh. Nalejte pyré z kaki a pak přidejte nadrcené sušenky. Nakonec pyré dozdobte kousky kaki. Podávejte vychlazené.

Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání od konce října např. v obchodní síti Kaufland, Billa, Globus a v kamenných maloprodejnách. Cena se pohybuje od 13 do 28 Kč za kus.

Více informací na www.nejkaki.cz


publikováno: 28. 12. 2023, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, kuře, ovoce

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+