Slepičí a pštrosí, bio či z podestýlky: Vyznáte se ve vejcích?
Bez vajíček se v kuchyni obejde jen málokdo. Jen v loňském roce snědl podle údajů Českomoravské drůbežářské unie každý obyvatel ČR v průměru 263 vajec. I proto bychom měli věnovat pozornost tomu, jaká vejce kupujeme a jíme. Pokud se v nabídce obchodů někdy trochu ztrácíte, přinášíme vám několik základních rad a tipů.

Co prozradí kód
Nákup vajec může někdy připomínat spíše hledání velikonočního pokladu. Vejce jsou křehká, a pokud nechceme až doma zjistit, že z deseti vajec jsou čtyři prasklá, je dobré opatrně nahlédnout do krabičky ještě v obchodě. Pokud na naprasklé vejce narazíte, už ho nepoužívejte, i když voní dobře – nikdy nevíte, jak dlouho byla skořápka narušena.
Druhou věcí, které při nákupu věnujeme pozornost, je kód na vejci. Právě ten spolehlivě určí, odkud vejce pocházejí a v jakých podmínkách žijí nosnice. Informace o tom, kde byla vejce balena, totiž nemusí odpovídat původu vajec. Ten si ověříme právě na skořápce – česká vejce nesou označení CZ. Poslední čtyřčíslí na vajíčku označuje konkrétní chov, který si můžete dohledat na stránkách státního podniku Mezinárodní testování drůbeže. Na krabičce by pak neměly chybět údaje o hmotnosti vajíček (S, M, L, a XL), jakosti či minimální trvanlivosti. Ta nesmí být delší než 28 dní po snůšce.
Kromě země původu vajec a velikosti nás při nákupu bude nejvíce zajímat hned první číslice na vajíčku. Právě z ní zjistíme, z jakého chovu vejce pochází. Pod číslem 3 najdeme vejce z klecových chovů. Jedna nosnice má nárok na minimálně 750 cm2, v kleci má být hnízdo a prostor pro podestýlku. Dvojka označuje vejce nosnic v halách, kde může být maximálně 9 nosnic na 1m2 plochy a třetina plochy má být pokryta podestýlkou, v případě voliér pak mohou být v jedné pouze 4 patra. Jednička na skořápce ukazuje na slepice chované ve volném výběhu, kde musí být splněna podmínka volného přístupu do venkovního výběhu s maximálně 4 m2 na nosnici. 0 pak označuje vejce z ekologického zemědělství, kde může být maximálně 6 slepic na 1 m2 a krmení musí pocházet z ekologicky vypěstovaného obilí.
„Při nákupu bychom se neměli nechat zmást jen designem obalu. Krabička v „bio“ barvách s obrázkem volně se pasoucích slepic ještě neznamená, že vejce opravdu pocházejí z volného chovu. To musíme vždy ověřit údaji na krabičce či razítku,“ upozorňuje Hana Chaloupková, expertka na chlazené potraviny z Košík.cz.
Chtěli byste mít pravidelný přísun domácích vajíček, ale nemáte souseda-chovatele? Domácí chov slepic zažívá v posledních letech boom, a pokud vám to možnosti dovolí, můžete se do něj pustit také. Slepice jsou velmi nenáročné a zvládnete je chovat i na malé zahrádce ve městě – výjimkou dnes nejsou ani slepice v komunitních zahradách velkých měst.
Klecová, nebo z výběhu?
Chov nosnic je palčivým tématem posledních let, a to nejen u nás, ale v celé Evropské unii. Nabídka vajec z nejrozšířenějších, klecových chovů by měla do roku 2027 zmizet. Životní podmínky slepic by se díky tomu měly zlepšit. Řada chovatelů už klecové chovy zrušila a například Košík již vejce z klecových chovů neprodává a nabízí pouze podestýlková nebo z volného chovu. Zákazníci tak mohou nakoupit například ta ze statku Dvořák, kde je snášejí slepice volně se pasoucí na louce s mobilním kurníkem. „Podmínky, ve kterých jsou slepice chované, se výrazně podepisují na kvalitě, vzhledu i chuti vajec. I proto dává stále více lidí přednost nákupu vajec od nosnic z volného výběhu,“ doplňuje expertka Košík.cz Chaloupková z Košík.cz.
Vejce jako superpotravina
Vejce jsou bez přehánění výživový poklad, o který bychom se v rozumné míře neměli ochuzovat. Obsahují kvalitní bílkoviny, esenciální aminokyseliny a mastné kyseliny, které působí jako prevence srdečních a cévních chorob. Dříve rozšířený mýtus, že vejce zvyšují hladinu cholesterolu, byl už naštěstí vyvrácen – vejce naopak při běžné konzumaci hladinu škodlivého cholesterolu snižují.
Ve vejcích je bohatě zastoupen selen, který pozitivně působí na naši imunitu, najdeme v nich i zinek, draslík či železo. Díky obsahu vitaminu B má konzumace vajec blahodárný vliv na nervový systém, stav pokožky a vlasů. Antioxidanty ve žloutku snižují riziko šedého zákalu a dalších degenerativních očních chorob. Pokud hledáte vhodný zdroj vitaminu D, pak můžete sáhnout právě po vejcích.
Nebojte se exotiky
Doby, kdy v obchodech byla k dostání pouze klasická slepičí vejce, už jsou dávno pryč. Běžně tak můžeme sáhnou i po křepelčích vejcích, jejichž obliba roste. Ačkoliv jsou 5× menší než slepičí, obsahují více tuků, bílkovin, vitamínu A a B a také fosforu, železa a draslíku. Některé výzkumy jim dokonce přisuzují pozitivní vliv na léčbu alergií.
Oblíbenou „kuriozitou“ jsou pštrosí vejce, které patří spíše mezi sezonní nabídku a poptávka roste především před Velikonocemi. Vyfouknutí takového „vajíčka“ ovšem není žádná legrace a bez vrtačky na proděravění skořápky se neobejdete. Pštrosí vejce váží kolem 1,5 kg a může vydat až za 30 běžných slepičích a pokud se ho rozhodnete vařit, bude vám to trvat až hodinu. Můžete si ale být jisti, že jedno takové vajíčko spolehlivě zasytí celou rodinu.
Naměkko, natvrdo, míchaná, na hniličku i jako omeleta
Znáte i další úpravy vajec?
Ruské vejce – typická česká „retro“ pochoutka z rozkrojeného vejce natvrdo, podávaného na salátu, přelitého majonézou a zdobeného šunkou, sterilovanou okurkou či paprikou
Sázené vejce – vejce připravené na pánvi nebo v lívanečníku, s pevným bílkem a polotekutým žloutkem
Pošírované vejce – ve vroucí vodě s octem se utvoří vír, do něhož se vlije vejce a nechá ztuhnout. Spolu s holandskou omáčkou často podávané jako vejce Benedikt
Ďábelské vejce – uvařené vejce rozkrojené v půli, plněné pikantní směsí ze žloutku, majonézy a koření či bylinek
Tipy na vaření vajec:
- Když vložíte vejce do studené vody a budete postupně zvyšovat teplotu, skořápka nepopraská.
- Čerstvá vejce se loupou hůř než ta starší. Ke snadnějšímu loupání pomůže zchladit vejce studenou vodou.
- Pokud se chystáte připravovat ďábelská vejce, nechte je nejdřív důkladně vystydnout, aby se nepotrhala.
- Nadýchaná míchaná vajíčka nejlépe připravíte v páře.
- K přípravě sázených vajec se skvěle hodí plech na muffiny.
- Zbyly vám bílky? Pokud je hned nevyužijete, jednoduše je zamrazte.
- Nevyhazujte skořápky do koše. Poslouží jako hnojivo pokojových rostlin a využijete je i na zahradě jako odpuzovač slimáků.