Snoubení vína se sýrem | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Snoubení vína se sýrem

24. 3. 2014

„Naplňte skleničku maximálně do třetiny a podívejte se na barvu a jiskru vína. Když sklenkou jemně zakroužíte, uvolníte vůně… Nepospíchejte a vnímejte jednu po druhé. Zlehka se napijte, poválejte víno na patře a zapamatujte si jeho chuť,“ doporučuje současný držitel titulu Vinař roku, Josef Valihrach, známý svými experimenty s výrobou cuvée a nezvyklým zpracováním odrůd. Jeho dlouhozrající vína ochutnal britský korunní princ Charles, Hillary Clintonová nebo japonský císař Akihito. Jsou totiž „královská“. Už naši předkové věděli, že víno mění chuť podle toho, jaký sýr si k němu dáte. S vhodnými kombinacemi vám poradí právě Josef Valihrach.

Ideální kombinace

„Každý druh sýra přináší jiný chuťový požitek a vytváří pocit, že pijete jiné víno,“ říká Josef Valihrach. Chuť vína, které chutnalo nakysle, srovná neutrální sýr. Perlivá vína a sekty chuťově ozvláštní krémové sýry. Jemné mladé víno vhodně doplní tučnější sýry, sladší víno s vyšším obsahem alkoholu si lépe porozumí s kyselejším sýrem, suché víno zase nejlépe doplní slané sýry. Sýry s modrou plísní skvěle chuťově ladí s dezertními víny a muškáty.

Tipy na královské chuťové kompozice

Obecně platí, že ke zralým sýrům patří vyzrálé víno s bohatou strukturou chutí i vůní. „Prozrálé aromatické sýry, které spojují to nejlepší z plísňových a zrajících sýrů, se nejlépe snoubí s bílými víny s vyšším obsahem zbytkového cukru. Velmi dobře ladí například s Chardonnay, což je nejlepší ze skupiny přírodně sladkých vín, s ušlechtilým projevem medu, sušených meruněk a citrusového ovoce. Skvěle doplňuje i Rulandské šedé, které vyniká silnou, odrůdově vyhraněnou vůní a pikantně kořenitou chutí, dále Tramín červený s medovým aroma a vynikající plnou chutí po liči, a rozumí si i s Muškátem moravským. Sýry s takzvanou dvojí texturou mají lahodně čerstvé jádro, které se prolíná s krémově sýrovým těstem. Díky speciálnímu složení se jejich chuť mění od čerstvě tvarohové po rozplývající se smetanovou, s lehce žampiónovým dozvukem,“ vysvětluje Josef Valihrach. Přesně takový je Král Sýrů Nebeský, ke kterému skvěle „padne“ svěží růžové víno, například Gris de Gris: „Je vyrobené z Rulandského šedého a díky delšímu macerování hroznů před vylisováním má téměř lososovou barvu a mimořádnou chuť,“ přibližuje jedno ze svých vyhlášených vín Josef Valihrach. K lehkým a ovocným odrůdám červeného vína, jakým je například Cabernet Moravia, se podle jeho slov nejlépe hodí sýry s výrazným aroma. Ke zralým červeným vínům pak doporučuje sýry s ušlechtilou plísní na povrchu, jejichž charakteristická chuť a vůně nabývá zráním na intenzitě.

www.kralsyru.cz


publikováno: 24. 3. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: sýr, víno

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+