Špaldový beránek a další velikonoční sladkosti | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Špaldový beránek a další velikonoční sladkosti

16. 4. 2014

Bez beránka si velikonoční svátky asi nikdo nedovede představit. Vyzkoušejte i další recepty na sladkosti, kterými můžete pohostit koledníky. Jestliže nemáte své domácí džemy, můžete použít výběrové EXTRA JAMY od Hamé, vyrobené podle tradičních receptur se sníženou dávkou cukru. Neobsahují žádné konzervační látky ani umělá barviva.

Špaldový beránek

Ingredience (1 beránek): 150 g celozrnné mouky jemně mleté, 100 g špaldové mouky jemně mleté, 4 vejce, 180 ml mléka, 120 g třtinového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 4 lžičky prášku do pečiva, 2 lžíce slunečnicového o­leje

Postup:

Troubu předehřejte na 180 °C. Formu na beránka vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Do mísy prosejte celozrnnou a špaldovou mouku a vmíchejte prášek do pečiva. Žloutky oddělte od bílků a utřete s třtinovým cukrem a vanilkovým extraktem. Přilijte mléko, olej a vmíchejte mouku. Bílky ušlehejte v tuhý sníh a jemně zapracujte do těsta. Těsto pak vlijte do připravené formy a pečte asi 45 minut.

Velikonoční řezy

Ingredience: špetka soli, 60 g másla, 1 kostka droždí, 1 vejce, 470 g polohrubé mouky, 70 g cukru krupice, 250 ml mléka

na ozdobu: 12–15 lžiček Extra Jamu meruňka

na potření: Extra Jam jahoda

náplň: balíček vanilkového cukru, kostka tvarohu, 120 g cukru moučka, 1 vejce

Postup:

Do tří lžic vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a promícháme. Kvásek necháme vzejít na teplém místě. Mouku v míse promícháme se špetkou soli a cukrem. Přidáme kvásek, zbylé vlažné mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Vařečkou vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme přikryté utěrkou na teplém místě 40 minut kynout. Pak těsto rozválíme na plát silný asi 1 cm (opravdu ne silnější) a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Povrch potřeme jahodovou marmeládou. Tvaroh vymícháme s oběma cukry a vejcem dohladka. Oslazeným tvarohem naplníme cukrářský sáček s hladkou trubičkou a na povrch moučníku nastříkáme kolečka. Do středu tvarohového kolečka dáme lžičku meruňkové marmelády. Připravenou buchtu necháme ještě dalších 15 minut kynout. Velikonoční barevné řezy pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 30 minut. Po vychladnutí krájíme na čtverečky tak, aby kolečka byla uprostřed.

Slepované perníčky

Ingredience: 450 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 100 g másla, 2 vejce, 2 plné lžíce medu, 1/2 lžičky sody, koření do perníku. Na nádivku: 1 lžíce povidel Hamé, 1 lžíce ovocná směs rybíz od Hamé, 2 hrsti pomletých piškotů, 2 hrsti pomletých ořechů, trocha vody a rumu

Postup:

Do hrnku dáme med, máslo, vejce a cukr. Hrnek postavíme do horké lázně a kvedláme, až obsah mírně zhoustne. Přidáme sodu a kvedláme, dokud celý obsah neztuhne, poté přidáme mouku s kořením a zpracujeme těsto. Vykrájíme kousky různých tvarů, které upečeme. Vychladlé perníčky slepujeme nádivkou z povidel, ovocné směsi, piškotů, ořechů, vody a rumu. Můžeme ozdobit čokoládou nebo cukrovou polevou.

Nepečené trubičky

Ingredience: Piškoty, arašídy v cukru, 3 lžíce kakaa, 2 vejce, 3 bílky, pařížská šlehačka, čokoládová poleva, džem Hamé

Postup:

Piškoty a arašídy umeleme, poté smícháme s kakaem a vejci. Uděláme těsto, které řádně propracujeme, a vyválíme z něj plát. Podsypeme moučkovým cukrem, potřeme džemem Hamé a rozkrájíme na obdélníčky. Z obdélníčků umotáme trubičky, které po ztuhnutí polijeme čokoládovou polevou a plníme pařížskou šlehačkou.


publikováno: 16. 4. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, pečení, sladkosti, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+