Sušenky ze zbytků? Biopekárna Zemanka a UGO představují novinku | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Sušenky ze zbytků? Biopekárna Zemanka a UGO představují novinku

26. 7. 2021

Biopekárna Zemanka a značka UGO představují zcela novou řadu cirkulárních sušenek a krekrů. Jako suroviny využívají lisované ovocné a zeleninové zbytky z výroby paskalizovaných čerstvých šťáv a další ingredience v bio kvalitě. Výsledkem jsou slané i sladké veganské Dužinky. Řada představuje čtyři nové produkty – řepné, mrkvové, řepno-mrkvové krekry a jablečné sušenky, díky nimž se měsíčně zpracuje na 180 kg kvalitních zbytkových surovin, které by jinak končily v odpadu.

„Dužinky jsou prvním společným projektem UGO a Zemanky, ale už našim druhým projektem cirkulárního pečení. Mám obrovskou radost, že takovéto unikátní a inovativní projekty nyní v Česku vznikají a naše rodinná biopekárna je pomáhá tvořit,” říká o projektu Jan Zeman, majitel Biopekárny Zemanka. Právě jeho podnik už od loňského roku peče ve spolupráci s Plzeňským Prazdrojem pivovarské krekry, které využívají zbytkové mláto po výrobě piva.

Letošní spojení se značkou UGO si klade za cíl zamezit plýtvání kvalitním ovocem a zeleninou. „Ztotožňujeme se s filozofií zero waste. Snažíme se proto minimalizovat množství odpadu, který vzniká v souvislosti s naším podnikáním. A pokud už nějaké odpady vznikají, hledáme pro ně smysluplné využití," vysvětluje Jannis Samaras, šéf Skupiny Kofola, do které patří i čerstvé šťávy UGO. Na trh se tak dostávají nové Dužinky. Vznikají ze zbytků lisované mrkve, červené řepy a jablek, které UGO využívá pro výrobu balených čerstvých šťáv. Odšťavněná surovina putuje z UGO paskalizační linky do Biopekárny Zemanka, kde ji pekařky promění ve slané řepné, mrkvové a řepno-mrkvové krekry a ve sladké jablečné sušenky. Díky této synergii se měsíčně plánuje ušetřit na 180 kg kvalitních zbytkové suroviny, která by jinak neměla využití a skončila mezi odpadem.

„UGO má odpovědný přístup k člověku i přírodě ve svém DNA. Dužinky jsou pro nás dalším střípkem v celé mozaice udržitelné strategie, ve které se zaměřujeme nejen na kvalitu surovin, spolupráci s lokálními farmáři, obaly, ale právě i na minimalizaci odpadu,“ uvádí Marek Farník, zakladatel značky UGO a dodává: „Jsem moc rád, že se nám nyní podařilo z kvalitní čerstvé suroviny, která byla v našem výrobním procesu už nevyužitelná, připravit něco tak chutného.“

Dužinky, které jsou vhodné i pro vegany, objevíte už nyní na e-shopu Biopekárny Zemanka a ve vybraných UGO Freshbarech a Salateriích. V průběhu léta se začnou distribuovat i do vybraných sítí hypermarketů, drogerií a prodejen se zdravou výživou.

Úspěch cirkulárních projektů je velkou motivací i pro Biopekárnu Zemanka v podobných spolupracích pokračovat. „Už u pečení krekrů s Prazdrojem jsme zjistili, že jako malá firma máme obrovskou výhodu ve flexibilitě – velice rychle dokážeme přizpůsobit naše procesy a pekařky se vždy těší na tvorbu nových receptů. Navíc jsme zjistili, že právě díky rychlosti a inovativnímu myšlení dokážeme pomáhat i velkým firmám s naplněním jejich udržitelných vizí. Tyto projekty pak mají opravdu velký a měřitelný pozitivní dopad a z toho mám neskutečnou radost,” uzavírá Jan Zeman.


publikováno: 26. 7. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: nákupy, svačina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+