Tříkrálový koláč a pomazánky pro sváteční i všední dny | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Tříkrálový koláč a pomazánky pro sváteční i všední dny

5. 1. 2024

Tradice pečení Tříkrálového koláče má kořeny již v antickém Řecku. Vylosovaný otrok se stával na jeden den králem. Pekl se dokonce i na dvoře francouzského krále Ludvíka XIV. Zapékaly se do něho fazole. Královnou Francie na jeden den se stala dáma, na kterou padlo štěstí a fazoli v koláči našla. Rovněž v našich zemích si obliba Tříkrálového pečení získala srdce gurmánů. A pokud je spojeno s hledáním pokladu, zaraduje se i nejedno dětské srdíčko. Velmi často se připravují Tříkrálové koblihy.

Tradiční koláče

Nyní nás čeká další tradiční svátek a to den, kdy si připomínáme Tři krále a jejich poselství,“ uvádí Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí. „V Německu se například jí tříkrálový dort s pomerančem a kořením. Ve Švýcarsku se pečou citronové dorty ve tvaru královské koruny. V Anglii jsou tradiční jídla pro tento svátek bohatý ovocný koláč zvaný Twelfth Cake nebo džemový koláč Epiphany tart se šesticípou betlémskou hvězdou. Do dortu se v Anglii zapékají různé předměty a podle toho, co v dortu dotyčný najde, je buď král, blázen nebo darebák. Na Tři krále se jedlo vše pikantní nebo kořeněné, co připomínalo nebo obsahovalo orientální koření. Rovněž my na Valašsku bychom si přáli být pro naše zákazníky inspirací a připravili jsme recept na Tříkrálový koláč s překvapením,“ dodává Zuzana Pavelková.

Tříkrálový koláč

Štěstí v podobě tříkrálového koláče. Kdo v něm najde minci nebo figurku jezulátka, toho letos čeká ŠTĚSTÍ.

Náročnost: střední

Doba přípravy: 55 minut

Počet porcí: 5–6 porcí

Ingredience:

• listové těsto

• 150 g Bílého jogurtu z Valašska

• kostka měkkého tvarohu

• 120 g cukru krupice

• 2 bílky

• štěstíčko v podobě drobné mince, figurky jezulátka či jiného symbolu dle vlastní představivosti (předměty musí být nejlépe z kovu, který vydrží vysokou teplotu při pečení)

• dle potřeby krupice na zahuštění náplně

Postup:

Listové těsto rozválíme a pomocí poklice či formy vykrojíme dva kruhy o stejném průměru. V míse smícháme jogurt, tvaroh, cukr a bílky. Pokud bude směs příliš tekutá, přidáme na zahuštění krupici. Jeden kruh položíme na plech a rozprostřeme na něj náplň tak, aby dva až tři centimetry od okraje zůstaly volné. Přidáme do náplně „štěstíčko" v podobě mince nebo jiného vhodného předmětu. Přikryjeme druhým kruhem a okraje pořádně přimáčkneme. Dáme na 30 minut odpočinout do ledničky. Na závěr koláč z vrchu jemně propícháme vidličkou a potřeme vajíčkem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 20 až 25 minut do zezlátnutí. Podáváme vychlazený. A pak už jen počkáme, na koho bude čekat zapečené novoroční štěstí.

Pomazánky na svátek i všední dny

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 20 minut

Počet porcí: 5–6 porcí

Avokádová

• 1 avokádo

• 1 Bílý smetanový jogurt z Valašska

• 1 lžička olivového oleje

• 1 lžička citrónové šťávy

• 1 lahůdková cibulka

Cizrnová

• 200 g uvařené cizrny

• lžíce pasty Tahini

• lžíce Bílého smetanového jogurtu z Valašska

• lžíce majonézy

• půl lžičky medu

• 1 lahůdková cibulka

• koriandr

• 1 nastrouhaná mrkev

Rajčatová

• 100 g sušených rajčat

• 1 Bílý smetanový jogurt z Valašska

• hrstka nasekané bazalky

• sůl

• lžíce nakrájené červené cibule

• 100 g čerstvých šery rajčat

• 1 řapíkatý celer

• pepř

• špetka sušeného čili

• lžička čerstvého oregana

Postup: Všechny ingredience spolu promícháme. Namažeme na oblíbené pečivo, dozdobíme a podáváme.

www.mlekarna-valmez.cz.


publikováno: 5. 1. 2024, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, pečení, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+