Tuky a jejich vliv na zdraví: jíte ty správné? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Tuky a jejich vliv na zdraví: jíte ty správné?

3. 8. 2016

Tuky tvoří společně se sacharidy a bílkovinami jednu ze tří základních složek našeho jídelníčku. Se svými přibližně 9 kcal v jednom gramu (oproti bílkovinám dvojnásobkem) představují velmi důležitý zdroj energie. Zodpovídají třeba za vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích, tvorbu a kvalitu kůže a vlasů, produkci hormonů či regulaci tělesné teploty. Tuky dělíme na živočišné a rostlinné. Z nutričního hlediska nás zajímá hlavně rozdílný obsah mastných kyselin.

Nasycené mastné kyseliny

První skupinou jsou nasycené mastné kyseliny (SAFA), které jsou zodpovědné za správné využití vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K) a tvorbu testosteronu. Na druhou stranu však zvyšují množství „špatného“ cholesterolu v krvi a tím riziko výskytu srdečních chorob, navíc podporují vznik rakoviny tlustého střeva.

Zdrojem nasycených mastných kyselin jsou hlavně živočišné tuky – maso, uzeniny, sádlo nebo mléčné výrobky, dále pak i rostlinné tuky obsažené v dortech, pečivu, čokoládách nebo polevách. Podrobnější seznam jejich zdrojů najdete tady. Zajímavé je, že tělo si umí nasycené mastné kyseliny vyrobit samo. Přílišnou konzumací masa a sladkostí jich proto přijímáme zbytečně moc.

Nenasycené mastné kyseliny

Naopak nenasycené mastné kyseliny (které ještě dělíme na polynenasycené a mononenasycené) si tělo vytvořit neumí a musíme je přijímat v jídle. Patří mezi ně i v reklamách tolik oblíbené omega-3 a omega-6. Nenasycené mastné kyseliny se spojují s bílkovinami a dalšími látkami a zajišťují jejich přeměnu na energii. Pozitivně ovlivňují i činnost mozku, kardiovaskulární systém, imunitní systém nebo funkci kloubů.

Kde jsou? Z masité stravy je obsahují tučné mořské ryby – losos, tuňák, makrela, sardinka, či úhoř. Pokud vám ryby nechutnají, nezoufejte, najdete je taky v říši rostlinné. Zaměřte svou pozornost na ořechy, semínka, arašídy a rostlinné oleje – např. slunečnicový či řepkový. Opět přikládáme odkazy na podrobnější seznam zdrojů – polonenasycené a nenasycené.

Důležitý poměr

Někteří nutriční poradci s nadsázkou nazývají nasycené MK jako „špatné tuky“ a nenasycené MK jako „dobré tuky“. Toto označení ale není úplně fér, protože i ty špatné tuky bychom měli v potravě přijímat. Jenom ne tolik, kolik si nejspíš myslíme. Panuje shoda, že poměr mezi nasycenými a nenasycenými mastnými kyselinami by měl být asi 1:2. Špatných tuků tedy přijímejte 1/3, těch dobrých 2/3.

Nemusíte se výrazně omezovat v jídle

Jestliže se budete tohoto poměru držet, tělo se vám za to bohatě odmění. Budete se lépe cítit, odpadnou pocity překyselení (pálení žáhy), těžkosti i únavy.

A neznamená to nutně, že se musíte výrazně omezovat v jídle – stačí mléčnou čokoládu nahradit hořkou, namísto tyčinek a oplatek mlsat zdravé sladkosti a Coca-Colu ve sklenici zastoupit zeleninovým džusem nebo vodou s citronem. Když k tomu přidáte trošku pohybu, už za pár týdnů z vás bude úplně jiný člověk.


publikováno: 3. 8. 2016, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: prevence, tuky

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+