Tvrdý tvaroh – zdravá pochoutka, která pomáhá i zhubnout
Tvaroh má v našem jídelníčku nezastupitelnou pozici – je významným zdrojem bílkovin nezbytných pro růst svalové hmoty, má relativně nízkou energetickou hodnotu a je velmi dobře stravitelný. Tvrdý tvaroh je určený ke strouhání, výborně se hodí k řadě sladkých pokrmů, ale oceníte ho i jako náhradu tučnějšího sýra. V Jaroměřické mlékárně se tvaroh vyrábí už od roku 1937. Připravuje se tu výhradně z mléka od místních farmářů a podle tradiční receptury. Výsledná pochoutka neobsahuje žádná nežádoucí „éčka“.

Tvaroh je unikátní potravina
Nízká energetická hodnota v kombinaci s vysokou hodnotou výživovou z něj tvoří ideální prvek dietního jídelníčku. Jaroměřický tvrdý tvaroh obsahuje pouze necelé 1% tuku a přibližně 26% bílkovin! Proto ho ocení všichni, kteří si hlídají linii. Tvaroh obsahuje řadu pro tělo důležitých látek – především plnohodnotné bílkoviny a minerální látky. Je velmi dobře stravitelný a dokáže výborně zasytit.
Pochoutka na mnoho způsobů
Kdo by neznal ovocné knedlíky posypané strouhaným tvarohem? Na tuto pochoutku se někteří z nás těší celý rok. Tvrdý tvaroh však můžeme použít ve studené kuchyni. Výborně se hodí například do zeleninových salátů jako dietnější alternativa sýra. Kostičky je možné také lehce opražit na pánvi a podávat společně se zeleninovou přílohou. S olejovou marinádou lze tvrdý tvaroh i grilovat a naložením do slaného láku se promění v nízkotučný balkánský sýr.
5 důvodů proč je tvaroh tou správnou potravinou pro redukční dietu:
1. Správná energetická hodnota – Tvaroh nemá vysokou energetickou hodnotu (ta závisí na tučnosti tvarohu a pohybuje se v rozmezí od 87 kcal u Jaroměřického měkkého tvarohu po 168 kcal u Jaroměřického tučného tvarohu). Zároveň však obsahuje velké množství mléčných bílkovin. Ty přispívají k růstu svalové hmoty a mají dobrý vliv i na činnost mozku. Nedostatek bílkovin vede ke zbytečnému napětí a snížení výkonnosti.
2. Dobrá stravitelnost – Obecně jsou bílkoviny těžce stravitelné (některé vysokoproteinové přípravky určené sportovcům mohou způsobovat zácpu), tvaroh je naproti tomu stravitelný snadno, jeho zpracování organismus zbytečně nezatěžuje.
3. Bezkonkurenční složení – Tvaroh představuje směs důležitých aminokyselin. Koncentruje se v něm především bílkovina kasein, která významně ovlivňuje růstovou aktivitu člověka a ochraňuje jaterní buňky. Do svého jídelníčku by ho měli zařadit nejen děti a sportovci, ale i ženy po čtyřicítce, které jsou ohroženy osteoporózou.
4. Výborně zasytí – Tvaroh k večeři Vám pomůže udržet na uzdě chuť k jídlu a touhu po nočním rabování ledničky. Bílkovinu kasein tráví vaše tělo pomaleji a vy se také díky tomu cítíte déle sytí.
5. Skvěle chutná – častým problémem redukčních diet, že myslíme jen na to, jak zhubnout a zapomínáme na naše chuťové buňky. Ty nás nakonec zradí a my se opět vrátíme k původním návykům. Tvaroh však patří mezi potraviny, které nám při troše úsilí nikdy nezevšední. Je možné z něj vyrobit slanou pomazánku, smíchat s nespočtem vynikajícího koření, hodí se k ovoci, ořechům je možné ho osladit medem a ukojit tak touhu po sladkém. Navíc ani po tepelné úpravě neztrácí své skvělé nutriční hodnoty.
Více na www.mlekarna.cz