Upečte si černý žitný chléb | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Upečte si černý žitný chléb

22. 1. 2024

„Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu známá cukrářka Mirka van Gils Slavíková. Přidáte se k ní?

Ingredience:

250 g žitné celozrnné hladké mouky Pernerka

250 g pšeničné celozrnné hladké mouky Pernerka

7 g sušeného droždí

9 g soli

40 g černého kakaa

10 g kmínu

350 g vlažné vody

30 g oleje

40 g medu

Postup:

  1. Do mísy prosejeme obě celozrnné hladké mouky, drcený kmín, sůl a černé kakao, metličkou promícháme. Do vody vsypeme sušené droždí, přidáme med a promícháme. Rozmíchané droždí nalijeme do směsi mouk a přidáme olej.
  2. Zaděláme důkladně těsto, které necháme kynout alespoň dvě hodiny. Poté těsto prohněteme a necháme znovu vykynout.
  3. Vykynuté těsto (musí jednou tolik zvětšit objem) na vále zapracujeme do válečku, který vložíme do vymazané formy. Přikryjeme a necháme vykynout (znovu zvětší jednou tolik svůj objem). Vložíme do trouby rozpálené na 250 °C a teplotu snížíme na 240 °C.
  4. Pečeme asi 30 minut.

publikováno: 22. 1. 2024, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: pečení

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+