Upečte si křehkou a chutnou vánočku | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Upečte si křehkou a chutnou vánočku

18. 12. 2023

Vánočka k Vánocům prostě patří. A co kdybyste si ji letos upekli sami? Pokud nevíte, jak na to, vše se naučíte na Kurzu pečení vánočky, který pořádají v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. Recept od zkušených pekařek najdete níže.

Vánočka u nás nemůže chybět na žádném vánočním stole

Už jen její název vypovídá o tom, že se má připravovat právě o těchto svátcích. „Na Valašsku nechyběla ani na stolech těch nejchudších a váže se k ní řada tradic. Připomínat má Ježíška v peřince a původně ji hospodyně pekly v noci z 23. na 24. prosince, tedy na Štědrý den. Do těsta často přidávaly peníz, a kdo z rodiny jej ve své vánočce našel, ten měl být nadcházející rok nejen bohatý, ale také štědrý a zdravý,“ říká pekařka a cukrářka Pavla Stoklasová z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, jež tady pořádá pravidelné Kurzy pečení vánočky. Ty navazují na zdejší oblíbené kurzy pečení valašských frgálů a vy se naučíte, jak upéct křehkou a chutnou vánočku podle vyzkoušeného receptu.

Recept pekařek z Resortu Valachy na tradiční valašskou vánočku:

Na jednu vánočku potřebujeme: 500 g hladké mouky, 385 g másla, 180 g mletého cukru, 3 vejce, 40 g vanilkového cukru, 35 g droždí, 250 ml mléka, špetku soli, citronovou (případně i pomerančovou) kůru z bio plodů, rozinky (nejlépe namočené v rumu, ale pozor, můžou těsto „zašednout“), vlašské ořechy (nasekané), mandle (plátky), 1 dl rumu

Rada Pavly Stoklasové: Na vánočku si rozhodně nakupte kvalitní suroviny, opravdu se na nich nevyplatí šetřit. Myslete také na to, že je dobré nechat suroviny, které se skladují v lednici, nějaký čas před pečením aklimatizovat třeba na kuchyňské lince, aby získaly pokojovou teplotu.

Postup:

  1. Nejprve si připravíme kvásek, a to tak, že droždí rozdrobíme do větší misky a přilijeme asi 100 ml vlažného mléka – pozor: ne horkého! Přidáme lžíci cukru a mouky, vše promícháme a počkáme pár minut, až kvásek vzejde.
  2. Do velké mísy nasypeme prosátou mouku, zbytek mletého cukru, špetku soli, dva žloutky, 135 g změklého másla, vzešlý kvásek a zbylé mléko.
  3. Těsto vypracujeme pomocí vařečky, aby se pěkně odlepovalo od stěn mísy. Chvíli to trvá, ale rozhodně se vyplatí dát si s vypracováním těsta práci.
  4. Do vypracovaného těsta na závěr přidáme ostatní suroviny – rozinky, citronovou kůru, vlašské ořechy, a pokud chceme mít vánočku skutečně bohatou, můžeme přidat i nastrouhanou pomerančovou kůru.
  5. Hotové těsto necháme asi 20 minut odpočinout, až vykyne.
  6. Těsto rozdělíme na 6 bochánků a necháme je ještě chvíli podkynout.
  7. Z bochánků vyválíme stejně dlouhé prameny, položíme je pěkně vedle sebe a začneme plést. Vždy svrchu dolů zleva doprava až k tomu poslednímu – jinak se prameny vytahují a mění délku. Vánočku přeneseme na plech, potřeme ji rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí.
  8. Vánočku ještě necháme cca jednu hodinu nakynout a pak pečeme při 165 °C přibližně 25 minut.

Tajný tip Pavly Stoklasové: Po upečení vánočku ještě potřeme směsí ze zbylých surovin (250 g másla, 1 dl rumu, 30 g vanilkového cukru a 100 g mletého cukru), necháme ji úplně vychladnout a můžeme krájet.

Zdroj a foto: www.valachy.cz


publikováno: 18. 12. 2023, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, Vánoce

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+