Uvařme si hřejivé pokrmy | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Uvařme si hřejivé pokrmy

26. 10. 2021

Vyzkoušejte naše jednoduché recepty postavené na pár surovinách, u nichž je ovšem zásadní jejich chuť, složení, čerstvost, tedy kvalita. Její přítomnost prozrazují mj. značky kvality (Klasa, Regionální potravina apod.) umístěné na obalech výrobků. Co jsme si pro vás tentokrát nachystali? Polévku z pečeného celeru se žampiony, rajskou omáčku s petrželovým knedlíkem, zapečené palačinky na slaný způsob a tvarohové knedlíčky s hruškovým rozvarem a žmolenkou.

Polévka z pečeného celeru se žampiony

Polévky se v posledních letech vrátily zase do kurzu. Není se čemu divit. Jsou jednoduché na přípravu a v jednom hrnci můžeme připravit velké množství, které vydrž i několik dní. A přesně taková je naše polévka z pečeného celeru se žampiony a stroužkem česneku, kterou jsme zvýraznili trochou bílého vína a zjemnili smetanou. Perfektně funguje také jako hlavní obědový chod nebo lehká večeře. Jak docílíte té nejlepší chuti? Nejen vařením s láskou, ale také výběrem kvalitních surovin označených logy kvality, jako jsou např. Klasa, BIO a Regionální potravina.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 45 minut

Ingredience: 900 ml zeleninového vývaru, 300 ml smetany, 300 g celeru, 150 g brambor, 140 cibule, 60 g másla, 25 g cukru krupice, 1 stroužek česneku, 1 dl bílého vína, 200 g žampionů, sůl, pepř

Postup:

  1. Celer očistíme, nakrájíme na kostičky a dáme na plech. Osolíme a přidáme česnek a cukr. Pečeme v troubě na 160 C cca 25 min.
  2. Cibuli a brambory nakrájíme na kostky a orestujeme do zlatova. Zalijeme bílým vínem a svaříme.
  3. Přidáme pečený celer, zeleninový vývar, smetanu a vaříme na mírném plamenu cca 30 min.
  4. Rozmixujeme tyčovým mixérem a zjemníme máslem.
  5. Přidáme na kousky orestované žampiony na másle.

Rajská omáčka s petrželovým knedlíkem

Na rajskou omáčku, klenot naší kuchyně, nedají dopustit ani děti, ani dospělí. Málokteré jídlo je u nás tak populární. Náš recept si naprosto podmaní vaše chuťové buňky, protože nabízí pestrou paletu chutí, které se budou ve vašich ústech postupně rozvíjet. Ze všeho nejdůležitější ovšem je, abyste pečlivě volili suroviny. Ty nejkvalitnější mají na obalu některou ze značek kvality, jako je např. Klasa či Regionální potravina. Je-li totiž kvalitní základ, bude skvělý i výsledek na talíři. V receptu jsme se ovšem nezaměřili jenom na omáčku, ale také na přílohu, protože knedlík je plnohodnotnou součástí pokrmu. S naším domácím proloženým petrželkou a špetkou muškátového oříšku téměř můžete aspirovat na řád zlaté vařečky.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 120–150 minut

Ingredience:

Rajská omáčka: 1 kg hovězí plece, 100 g špeku, 150 g cibule, 150 g mrkve, 150 g celeru, 150 g petržele, 230 g rajského protlaku, 150 g cukru, 1 ks celé skořice, 50 g másla, divoké koření, mletý pepř, sůl

Petrželový knedlík: 2 vejce, 2 dl mléka, 250 g housky, rohlíku nebo toustového chleba, 100 g másla, 50 g listové petržele, sůl, muškátový oříšek

Postup:

Rajská omáčka

  1. Hovězí maso očistíme, prošpikujeme mrkví, špekem, osolíme a opepříme.
  2. Maso opečeme do zlatova na pánvi a vyjmeme.
  3. Na stejné pánvi orestujeme na kostičky cibuli, mrkev, celer, petržel a přidáme cukr, rajčatový protlak, divoké koření, skořici a restujeme dalších cca 5 min. Poté přidáme maso a dusíme do měkka.
  4. Maso vyjmeme a omáčku propasírujeme přes cedník.
  5. Můžeme zahustit jíškou, dochutíme solí, pepřem, cukrem a zjemníme máslem.

Petrželový knedlík:

  1. Žemle nakrájíme na kostičky a opečeme v troubě do zlatova.
  2. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
  3. V míse zamícháme žemle, mléko, rozpuštěné máslo, žloutky, nasekanou petržel, sůl, muškátový oříšek a sníh z bílků.
  4. Z hotové směsi tvarujeme kulaté knedlíky, které vaříme na páře 25 min.

Zapečené palačinky

Lákavě tenoučké palačinky na slaný způsob se šunkou a sýrem mohou potěšit nejen mlsné jazýčky dětí, ale také celou rodinu i přátele. Mějte na paměti, že malé množství surovin v receptu o to více vyžaduje jejich kvalitu. Proto v obchodě vybírejte pečlivě. Zárukou jsou značky kvality (např. Klasa, BIO a Regionální potravina), jejichž loga znáte z obalů výrobků a poukazují na mimořádné vlastnosti těchto oceněných produktů. Aby byl váš oběd nebo večeře ještě o něco výživnější, nabízíme vám coby přílohu hranolky ze zeleniny. Neošidíme vás ani o příjemně svěží dip v podobě vyšlehané lučiny s trochou smetany a pokrájenou čerstvou pažitkou.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience: 200 g hladké mouky, 400 ml mléka, 2 vejce, 200 g plátkového sýra, 200 g dětské šunky, 70 g salátové okurky, 70 g mrkve, 70 g papriky, 70 g řapíkatého celeru, 250 g lučiny, 50 g pažitky, 10 ml smetany, olej, sůl

Postup:

  1. Z mouky, mléka, vajec a špetky soli vymícháme palačinkové těsto.
  2. Na rozpálenou pánev nalijeme těsto a uděláme tenké palačinky.
  3. Do palačinek dáme plátky šunky a 100 g sýra. Zbylý sýr poklademe na vrch palačinky a dáme zapéct do trouby na 200 C na 6 minut.
  4. Okurku, mrkev, papriku a řapíkatý celer nakrájíme na stejné hranolky (řapíkatý celer oloupeme škrabkou).
  5. Lučinu vyšleháme s trochou smetany a přidáme jemně nakrájenou pažitku.

Opečené tvarohové knedlíčky s rozvařenými hruškami a žmolenkou

Když si dáváte na podzim něco sladkého, zmrzlina to nejspíš nebude. Proto jsme připravili dezert, který je nejlepší ještě teplý. Hřejivý pocit doplní rozvařené voňavé hrušky se skořicí. Tyto suroviny dělají společnost příjemně vláčným tvarohovým knedlíčkům opečeným na másle a zaprášeným křupavou drobenkou z mouky, másla a cukru. Jídlo je poměrně jednoduché na přípravu, nepodceňte ovšem jednotlivé komponenty. Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 25 minut

Ingredience: 500 g plnotučného tvarohu, 2 vejce, 480 g polohrubé mouky, 150 g másla, 500 g hrušek, 75 g cukru, špetka soli, 1 celá skořice, 20 g mleté skořice

Žmolenka 140 g polohrubé mouky, 100 g másla, 100 g cukru krupice

Postup:

  1. Do mísy dáme 100 g rozehřátého másla, přidáme vejce a vše promícháme. Poté přidáme mouku, sůl, tvaroh, moučkový cukr a uhněteme těsto.
  2. Z těsta vyválíme kulaté knedlíčky, které uvaříme ve vroucí vodě. Hotové budou, až vyplavou na povrch.
  3. Knedlíčky dáme vychladit do lednice a poté opečeme na zbytku másla.
  4. Hrušky oloupeme, nakrájíme na kostičky a rozvaříme s cukrem a skořicí.
  5. Smícháme polohrubou mouku, povolené máslo, cukr, špetku soli a mletou skořici. Žmolenku pečeme v troubě na 160 C asi 25 min.

Zdroj fotografií a receptů: www.akademiekvality.cz


publikováno: 26. 10. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: vaříme, večeře, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+