Úžasné recepty z kvalitních sezónních surovin
Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

Krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony
Jednou z bylinek, kterou potkáte na každém rohu, je medvědí česnek. Tato senzační lahůdka je právě na vrcholu své sezóny. V přírodě jej totiž najdete od března do května. Medvědí česnek má podobné vlastnosti jako česnek a cibule, ale liší se vzhledem – má dlouhé, tenké a oválné listy, které mají výraznou vůni po česneku. Listy medvědího česneku rostou z jednoho bodu a jsou pevně spojeny s rostlinou. Pokud nechcete lovit v přírodě, najdete jej s jistotou na jakémkoliv farmářském trhu. Abyste si tuto fantastickou rostlinku mohli pořádně vychutnat, přinášíme vám recept na krémovou polévku, která vás dokonale probudí ze zimního spánku.
A když už je řeč o zimním spánku. Víte, proč se této fantastické rostlince říká právě medvědí česnek? Jméno pochází z toho, že medvědi jsou velmi často rádi jeho konzumenty právě potom, co se probudili ze zimního spánku.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 60 min.
Ingredience: 200 g brambor, 100 g žluté cibule, 300 g medvědího česneku, 200 ml smetany, 500 ml zeleninového vývaru, 140 g másla, 4 ks toastového chleba, 1 stonek rozmarýnu, sůl, pepř
Postup:
- Oloupané brambory a cibuli nakrájíme na menší kostičky.
- Orestujeme na 100 g másla, zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme alespoň 20 minut do změknutí brambor.
- Přidáme smetanu, medvědí česnek a celé provaříme.
- Polévku do hladka rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme solí a pepřem, popřípadě polévku dohustíme světlou jíškou.
- Toastový chléb nakrájíme na malé kostičky, poklademe na plech, přidáme zbytek másla, rozmarýn, osolíme, opepříme. A pečeme v troubě do zlatova.
Tip: Můžete si přidat také několik kapek citronové šťávy, která krému dodá svěží chuť. Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete na krutonky přidat strouhaný sýr a nechat jej rozpustit. Pokud nejste příznivcem krutonů, nabídněte si k polévce chléb nebo grilovaný toust.
Králík na česneku, smetanový špenát, restované bramborové šišky
Chystáte rodinnou večeři nebo hostinu pro přátele? Sáhněte po kvalitních surovinách a připravte si s námi lahodný a výživný pokrm, se kterým zazáříte. Tento recept kombinuje klasické ingredience a přináší moderní pohled na tradiční českou kuchyni. Králík na česneku se smetanovým špenátem a restovanými bramborovými šiškami kombinuje výraznější, ale jemnou a plnou chuť králíka podtrženou pečeným česnekem se sametovou chutí špenátu. Alternativou ke klasickému knedlíku jsou pak lahodné křupavé restované šišky. Nezapomínejte, že nejvíce si pochutnáte, pokud zvolíte kvalitní suroviny. Doporučujeme je vybírat od osvědčených farmářů, nebo dle značek kvalit na obalech, jako je například logo Klasa.
Věděli jste, že králík se v Evropě stal populárním až v 19. století a byl oblíbeným pokrmem na panstvích jako součást hostin?
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 120 min.
Ingredience:
Králík: 1 ks celého králíka nebo 4 ks králičích stehen, 1 palice česneku. 200 g slaniny, 200 g cibule, 100 g másla, 20 g hladké mouky, divoké koření, sůl, pepř
Smetanový špenát: 600 g listového špenátu, 2 stroužky česneku, 20 ml oleje, 50 ml smetany, 20 g žluté cibule, sůl, pepř,
Bramborové šišky: 800 g brambor, 100 g hrubé mouky, 100 g krupice, 2 ks vajec, sůl, pepř
Postup:
Králík
1. Králíka nebo králičí stehna očistíme, prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, vložíme do pekáče. Přidáme divoké koření, česnek, máslo, podlijeme trochou vody a pečeme v troubě pod poklicí na 180 °C cca 70 minut. Poté odklopíme poklici a dopečeme králíka do zlatova.
Smetanový špenát
1. Na drobno nakrájenou cibuli a česnek zpěníme na oleji, přidáme listový špenát, orestujeme, zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a vaříme za stálého míchání na mírném plameni cca 5 minut.
Bramborové šišky
- Brambory omyjeme, uvaříme ve slupce v osolené vodě do měkka a necháme vychladnout.
- Brambory oloupeme, nastrouháme na struhadle, přidáme vejce, mouku, krupici, osolíme a důkladně uhněteme v pevné těsto. Podle hustoty můžeme přidávat více mouky nebo krupice.
- Z těsta vytvarujeme mini šišky, které uvaříme ve vroucí osolené vodě. To, že jsou šišky uvařené, poznáme podle toho, že vyplavou na povrch.
- Hotové šišky omastíme máslem nebo olejem, necháme je chvilku vychladnout a opečeme na pánvi dozlatova.
Tip: Pokud vám zbydou bramborové šišky, je možné je připravit také jako sladký dezert. Stačí je posypat cukrem a skořicí nebo je podávat s ovocem a šlehačkou.
Jarní koláč s chřestem a smetanou
Chřest je králem jarní zeleniny! Chřestová sezóna je obvykle od dubna do června. Toto období je naprosto ideální pro přípravu vynikajícího jarního koláče, ve kterém můžete využít čerstvé a sezónní ingredience. A víte, jak poznat, jestli je chřest čerstvý? Francouzi na to mají zvláštní, ale praktický zvyk. Když si kupují chřest, před konzumací jej nalomí, aby zjistili, jak čerstvý je. Pokud je lámavý zvuk slyšet, je chřest čerstvý, pokud ne, znamená to, že už tak čerstvý není. V Čechách má chřest dlouholetou tradici a jeho chuť oceňují gurmáni a kuchaři po celém světě. Sáhněte tedy po kvalitních surovinách a připravte si s námi jarní koláč s chřestem a smetanou, který je ideální jako rychlý oběd nebo jako předkrm večeře. Má vynikající chuť i texturu – listové těsto je lehké a křupavé, zatímco chřest je měkký a lahodně šťavnatý.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 60 min.
Ingredience: 500 g zeleného chřestu, 270 g listového těsta, 2 ks vajec, 500 g zakysané smetany, 100 g tvrdého strouhaného sýra, 800 g fazolí nebo hrachu na zatížení těsta, sůl, pepř
Postup:
- Chřest zbavíme dřevnatého konce a nakrájíme na větší kousky.
- 3 minuty vaříme ve vroucí osolené vodě.
- Poté chřest zchladíme ve studené vodě a osušíme ubrouskem.
- Listové těsto rozválíme na tenký plát, který vložíme do kulaté dortové formy s pečicím papírem.
- Propícháme spodek těsta vidličkou, přidáme suché fazole nebo hrách, kterým těsto zatížíme, aby drželo tvar.
- Předpečeme v troubě na 180 °C po dobu cca 12 min. a poté vyjmeme fazole.
- V míse smícháme zakysanou smetanu, vejce, sůl, pepř a vznikne nám těsto, které vlijeme do formy.
- Na vrch koláče poklademe chřest, posypeme sýrem a zapečeme v troubě na 180 °C po dobu cca 25 min.
Tip: Přidejte do těsta na koláč trochu nasekaného čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu. Tyto bylinky dokážou koláč oživit a dodat mu skvělou vůni. Poskládejte také na vrchol koláče několik celých výhonků chřestu. Tento trik dodá koláči hezký vzhled a zároveň naznačí, co se uvnitř skrývá.
Plněné bramborové knedlíčky s rebarborou a jahodami s rebarborovo- jahodovou omáčkou
Jeden z pokrmů, který vás zaručeně kdykoliv přenese do dětství, jsou sladké knedlíky plněné čerstvým ovocem. Máme pro vás recept, jak si tento tradiční pokrm moderním způsobem osvěžit kvalitními a sezónními potravinami – rebarborou a jahodami. Rebarboru si nejvíce vychutnáte v období od dubna do června, kdy je sezóna sklizně. Určitě všichni víte, že je charakteristická svou lehce kyselou chutí. Ta je v kombinaci se sladkými jahodami dokonalým a osvěžujícím gurmánským zážitkem. Nejlepší způsob, jak poznat kvalitní rebarboru, je vybrat si pevné a lesklé rostliny se silnou a zelenou barvou s menšími a tmavěji zbarvenými stonky, protože ty jsou sladší a měkčí.
Pozor na tmavě hnědé a měkké stonky, ty mohou znamenat, že je rebarbora přezrálá. Doporučujeme také stonky nejprve oloupat a poté nakrájet na menší kousky. Pro tento recept budete také potřebovat brambory, doporučujeme používat ty s větším obsahem škrobu, mají méně vody a lépe drží pohromadě při vaření. Zda brambory mají tyto vlastnosti, poznáte podle varného typu. K tomuto receptu doporučujeme typ C. Když budete vybírat brambory, hledejte ty, které jsou pevné, hladké a bez skvrn. A kam se vydat pro jahody? Mnoho lidí rádo sbírá jahody na farmách, což je skvělá jarní i letní aktivita, do které se může zapojit celá rodina. Pro nejlepší výsledek hledejte suroviny označené logy kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 120 min.
Ingredience: 1 kg brambor, 200 g hrubé mouky, 200 g krupice, 100 g cukru krupice, 3 ks vajec, 500 g čerstvých jahod, 400 g rebarbory, 80 g cukru moučky, 50 g strouhanky, 100 g másla
Postup:
- Brambory omyjeme, uvaříme ve slupce v osolené vodě do měkka a necháme vychladnout.
- Poté brambory oloupeme, nastrouháme na struhadle, přidáme vejce, mouku, krupici, osolíme a důkladně uhněteme v pevné těsto. Podle hustoty můžeme přidávat více mouky nebo krupice.
- Na oleji zprudka orestujeme 200 g rebarbory, přidáme 50 g cukru krupice a necháme vychladnout.
- Těsto rozválíme na tenký plát a skleničkou vykrojíme z těsta kolečka, která plníme rebarborou a čerstvými očištěnými jahodami.
- Vytvarujeme knedlíky, které poté uvaříme ve vroucí osolené vodě po dobu cca 15 minut.
- Na pánvi si rozpustíme cukr tak, aby nám vznikl karamel, podlijeme jej trochou vody a přidáme 50 g másla, zbytek nakrájené rebarbory, jahody a svaříme za občasného dolévání vody, dokud se nám nevyvaří hustá omáčka.
- Na sucho si na pánvi orestujeme do zlatova strouhanku.
- Zbytek másla rozpustíme a použijeme na polití knedlíku.
Tip: Recept pro děti – nebojte se do vaření zapojit děti, které tak mohou rozvíjet svou kreativitu a fantazii a vytváří si tím zdravý vztah k jídlu. Připravte si s nimi například tohoto knedlíčkového ušáka. Pro ozdobení stačí rozkrojit jahody, které poslouží jako uši. S kořením a zelenými doplňky pak můžete vykouzlit oči a fousky. Představivosti se meze nekladou.
Zdroj fotografie a receptů: www.akademiekvality.cz
„Ekologická produkce“ je na rozdíl od „biozebry“ značením nadnárodním (ve tvaru zelenobílého lístku) upraveným předpisem Evropské unie. Musí ho mít na svém obale každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny.
„Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP)“ je značení Evropské unie. Funguje už téměř 25 let. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:
• Zaručené tradiční speciality (ZTS)
• Chráněné označení původu (CHOP)
• Chráněné zeměpisné označení (CHZO)