V cavě Freixenet ochutnáte ohnivé Španělsko | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

V cavě Freixenet ochutnáte ohnivé Španělsko

2. 10. 2019

Šumivá vína si v posledních letech získávají po celém světě stále více příznivců. Například italské prosecco není již pro nikoho cizím pojmem, ale ani další druhy „bublinek“ nezůstávají pozadu a dostávají se zákazníkům více do povědomí. Sekt, crémant, cava, ale i šampaňské se stále častěji otevírá nejen při významných událostech a oslavách, ale i ke zpříjemnění všedních dní. Cava, španělské šumivé víno, kterému se u Čechů dostalo pozornosti relativně nedávno, vás přesvědčí na první ochutnání.

Rodiště nejlepší cavy

Chcete se i během deštivých studených dní přenést do tepla a nasát atmosféru vášnivého Katalánska? Šumivé víno z temperamentního Španělska musíte rozhodně vyzkoušet i vy!

Oblast Penedès, jihozápadně od Barcelony, známá především jako „země cavy“, je plná zvlněných kopců, chráněná před východními větry masivem Garraf a před chladným severním vánkem rozbouřenou horou Montserrat. Krajina je požehnaná přírodou bohatou na červenou půdu a dlouhými hodinami slunečních paprsků. I proto je tato oblast ideálním místem pro pěstování těch nejlepších hroznů.

Víno „sklep“ vždy ze tří perfektních odrůd

Název španělského šumivého vína je odvozen od katalánského slova „sklep“. Chráněné označení smí užívat pouze vína z dané oblasti a musí splňovat nejpřísnější kritéria, mezi něž patří například specifické hrozny či tradiční metoda kvašení v lahvi, podobně jako u pravého šampaňského.

Odrůda Macabeo je bílý hrozen, který je nejdůležitějším prvkem v cavě. Dodává vůni divokých květů a ořechovo-mandlovou chuť. Hrozny Xarel·lo přidávají zemitost, bohatou květinovou vůni a hruškovo-melounovou chuť. Další odrůdu Parellada najdete v těch nejvyšších vinicích v Penedès. Používá se především k posílení citrusové vůně.

Freixenet, cava se stopadesátiletou tradicí

Ve španělském Katalánsku sídlí také nejslavnější výrobce a zároveň největší producent cavy, vinařství Freixenet, které ročně vyprodukuje více než 95 milionů lahví. Historie vinařství sahá až do roku 1861. Dodnes vinaři využívají při výrobě cavy tradiční metodu kvašení v lahvi. Mezi nejúspěšnější patří Freixenet Cordon Negro a Freixenet Carta Nevada, které vedou řadu žebříčků v prodeji ve více než 100 zemích světa. 

Láska Dolores a Pedra i společná vášeň k dokonalému vínu

Historie vinařství Freixenet sahá až do roku 1861, kdy Francesc Sala Ferrés začal podnikat a exportovat své víno do Ameriky. Celý příběh naplno rozkvétá v roce 1911 sňatkem Pedra Ferrera a Dolores Sala Vivé, dědičky imperia Sala. Kromě společné lásky a velké rodiny vytvořili také pevné základy dnešní společnosti Freixenet.

Název vybrali podle Pedrovi přezdívky „el Freixenet“, která mu připadla díky dospívání na vinici zvané „La Freixeneda“. Při výběru jména však ještě netušili, že tato kouzelná přezdívka bude jednou známa po celém světě.

Ve 30. letech otevřeli kancelář v New Jersey a udělali tak první odvážný krok k představení svého vína celému světu. Krom jiného se společně rozhodli přejít například k tradiční metodě kvašení šumivého vína v lahvi.

Koncem 30. let si španělská občanská válka vyžádala Pedrův život i život jeho nejstaršího syna. Dolores spolu s dalšími dětmi tak musela převzít celé vedení společnosti.  V roce 1941 představila světu cavu Freixenet Carta Nevada. Lahodná a žádoucí cava ve výrazné bílé matné lahvi, se rychle stala globální ikonou.

Dolores odešla v roce 1957 do zaslouženého důchodu a předala odpovědnost za řízení vinařství synovi Josepovi Ferrerovi. Rodinný podnik byl jeho velkou vášní a chtěl, aby Freixenet chutnal ještě lépe než dosud. Proto zrealizoval řadu kroků, které zlepšily kvalitu sektů. 

Freixenet, světový lídr mezi šumivými víny

Freixenet se tak stal první společností ve Španělsku, která lisovala hrozny pneumaticky, používala chlazené nádrže pro řízené kvašení a stála i při vývoji vlastních kvasinek. V 70. letech 20. století byla představena cava Freixenet Cordon Negro v elegantní černé matné lahvi. Velmi rychle se stala nejprodávanější cavou na světě.

Díky tvrdé práci Josepa Ferrera, jeho synů a synovců se v 80. letech stal sen skutečností – Freixenet se stal světovým lídrem mezi šumivými víny vyrobenými tradiční metodou. Dnes společnost řídí pátá generace rodiny. A stejně jako Francesc Sala Ferrés v roce 1861 se stále snaží o výrobu toho nejlepšího španělského šumivého vína. 

V Česku tři cavy

Freixenet Carta Nevada

Cava má zelenkavou barvu se zlatavými odlesky a jemným, dlouhotrvajícím perlením. Ve vůni je výrazná s tóny zralého exotického ovoce s podtónem pomela. Chuť této cavy je bohatá, vyvážená a svěží s optimálním poměrem kyselin a zbytkového cukru. Ve sklepě zraje 10–15 měsíců. Na trh byla uvedena již v roce 1941 a rychle se stala ikonou své kategorie.

Freixenet Cordon Negro

V 70. letech minulého století byla na trh uvedena úspěšná značka Freixenet Cordon Negro, jejíž černá matná lahev patří mezi nejprodávanější na světě. Cava světle zlatavé barvy se zelenkavými odlesky a jemným, dlouhotrvajícím perlením má expresivní vůni připomínající tropické ovoce s lehkým dotekem citrusové kůry. Chuť je vyzývavá, středně plná, ve které převládá tropické ovoce podpořené atraktivní kyselinkou. Tato cava zraje ve sklepě 12–18 měsíců.

Freixenet Cordon Rosado

Cava s lososovou barvou s měděnými odstíny má svěží ovocné aroma připomínající drobné lesní ovoce s typickou vyzrálostí. V chuti převládají tóny lesního ovoce v závěru se svěží kyselinkou. Ve sklepě zraje 12–18 měsíců. 

Vše zakoupíte také na www.osobnivino­teka.cz


publikováno: 2. 10. 2019, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: nákupy, nápoje, víno

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+