Vánoce s vůní kávy | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Vánoce s vůní kávy

22. 12. 2021

Připravte si šálek lahodné kávy, posaďte se k oknu a užijte si okamžik plný rozjímání. Uvidíte, že mnoho věcí pak spatříte z jiné perspektivy. Pokud byste si chtěli tento moment užít opravdu ve slavnostním duchu, můžete si kávu ozdobit šlehačkou a kořením, nebo si dopřát některou sladkost vonících po kávě.

Lahodné kávové pralinky

Vytvořte si lahodné domácí pralinky a propadněte kouzlu kávy L´OR, snoubící se s chutí čokolády a kávového likéru. Domácí pralinky jsou ideální sladkost ke kávě, která potěší vaše chuťové pohárky. Navíc je recept velmi jednoduchý, stačí pět ingrediencí a smyslná pralinka plná chuti je hotová.

Ingredience: 150 ml šlehačky, 30 ml kávy L'OR ESPRESSO Ristretto 11 (1 kapsle pro kávovary Nespresso®), 600 g čokolády, 60 ml kávového likéru, 150 g sušenek amaretti (jemně nasekaných)

Postup:

Připravte si šálek kávy L'OR ESPRESSO Ristretto ve svém kávovaru Nespresso®. V menším hrnci smíchejte 150 ml šlehačky s 30 ml kávy Ristretto a přiveďte směs k varu. Poté nasekejte čokoládu a kousky čokolády vložte do misky. Čokoládu přelijte horkou směsí kávy a šlehačky. Misku s čokoládovou směsí vložte do horké vodní lázně a míchejte, dokud se směs na kávové pralinky nerozpustí a nezměkne. Po rozpuštění misku sundejte z vodní lázně, přidejte oblíbený kávový likér a jemně promíchejte. Směs nechte asi 15 minut vychladnout při pokojové teplotě a následně ji dejte do lednice, kde ji můžete občas promíchat. Mezitím, co směs zcela vychladne (za cca 1,5 – 2 hodiny), rozdrťte sušenky amaretti a vložte je do mělké misky. Z vychladlé kávové směsi vytvarujte v dlaních malé kuličky a obalte je v drti sušenek. Nakonec nechte pralinky 15 minut ztuhnout v chladničce. Podávejte se šálkem silné kávy L'OR ESPRESSO Ristretto 11.

Vánoční káva pro sváteční chvíle

Káva sice není tradičním vánočním nápojem, ale bez ní si vánoční pohodu umí představit jen málokdo. Vyzkoušejte slavnostní vánoční kávu, kterou okouzlíte své blízké nebo návštěvu během příjemně stráveného odpoledne. Nechte se unést dokonalou chutí Vánoční kávy.

Ingredience na 4 kávy: 4 Espresso kapsle L’OR Guatemala pro kávovary Nespresso®, 250 ml šlehačky, 100 g čokolády na rozpuštění, 1 celá skořice, 1 vanilkový lusk, 2 malé badyány, 1/2 sušeného plátku pomeranče, 3 čajové lžičky pomerančové kůry

Na ozdobu: badyán, celá skořice, sušený plátek pomeranče nebo nastrouhaná čokoláda

Postup:

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Poté si ve svém kávovaru Nespresso® připravte 200 ml kávy L’OR Espresso Guatemala. Kávu nalijte na menšího hrnce, přidejte vanilkový lusk, skořici, badyán a sušený pomeranč a vše míchejte na mírném ohni tak, aby nedošlo k varu. Tak vytvoříte základ vaší slavnostní vánoční kávy. Rozpuštěnou čokoládu poté rozdělte do 4 velkých sklenic. Kávu s kořením přeceďte a nalijte do připravených sklenic. Pomerančovou kůru zapracujte do šlehačky a tou pak ozdobte vánoční kávu. Dle chuti dozdobte kořením nebo čokoládou.

Kávové perníčky

**Ingredience na těsto: ** 140 g cukru, 300 g hladké mouky, 50 g másla, 1 vejce, 1 kypřící prášek do perníku, 1 sáček mandlového pudinku, 4 lžíce uvařené zrnkové kávy L´OR Espresso Forza, Půl lžičky koření do perníku, Pro ozdobu: čokoláda na vaření

Postup:

Hladkou mouku, mandlový pudinkový prášek, prášek do pečiva a rozemleté koření (špetka fenyklu, hřebíčku, skořice a nového koření) prosejeme přes sítko. Celá vejce utřeme s cukrem do pěny, vmícháme rozpuštěné máslo a postupně střídavě po lžících zamícháme 4 lžíce uvařené zrnkové kávy L´OR Espresso Forza a směs s moukou. Vypracujeme těsto jako na cukroví, rozválíme ho na plát silný 4–5 milimetrů a vykrajujeme srdíčka nebo jiné tvary. Perníčky pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem zhruba 10 minut. Můžeme je potřít rozšlehaným vejcem, ale není to nutné. Upečené a vychladlé perníčky zdobíme polevou, případně můžeme jejich spodní část namočit do rozehřáté čokolády na vaření. Ke kávovým perníčkům si nezapomeňte dopřát šálek voňavé kávy.


publikováno: 22. 12. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: cukroví, káva

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+